Ραδιοφωνική ανασκόπηση του 2006

Έφυγε το 2006, έχοντας φέρει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μετά την επίσημη επανέναρξη της ενημερωτικής προσπάθειας από το ραδιόφωνο.gr, το Φλεβάρη, μπορούμε πλέον  να καταγράψουμε τις σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε.

Ένα από τα πράγματα που περιμένα και σίγουρα... δεν ήρθε είναι η πολυπόθητη νέα νομοθεσία για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, αφού η Γενική Γραμματεία Τύπου δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις διαδικασίες για κατάθεση του νομοσχεδίου, ούτως ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση. Εμφανείς είναι οι επιπτώσεις στο καθεστώς ιδιοκτησίας των ραδιοσταθμών, από την τροποποίηση των διατάξεων για τον βασικό μέτοχο και την πολυϊδιοκτησία.

Παράλληλα παραγωγοί αλλάξαν μικρόφωνα και άλλοι εγκατέλειψαν για πάντα το μέσο. Ανάμεσα στα σημαντικά πρόσωπα του ραδιοφώνου που έφυγαν από τη ζωή φέτος ήταν οι Νένια Γλύπτη (Μάρτιος), η Γιολάντα Τερέντσιο (Ιούνιος) και ο Γιάννης Λιάπης (Ιούλιος).

Στα.. κάτω τους οι ενημερωτικοί σταθμοί

Συνεχίζονται οι περιπέτειες για τους ενημερωτικούς σταθμούς των οποίων η δημοτικότητα συνεχώς υποσκελίζεται από χαμηλού κόστους ραδιοσταθμούς mainstream μουσικού περιεχομένου, ενώ φυσικά τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους εργαζόμενους στα περισσότερα ενημερωτικά μέσα.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash, που το Νοέμβρη του 2005 κινδύνευσε με διακοπή της λειτουργίας του, συνεχίζει τις εκπομπές το 2006 μετά την μεταβίβασή του από τον (εικονικό) ιδιοκτήτη, απευθείας στον Σωκράτη Κόκαλη. Ωστόσο ποικίλα προβλήματα παρουσιάζονται καθώς η χρηματοδότηση του σταθμού παραμένει ελλιπής για αρκετούς μήνες. Το Μάρτιο ανακοινώνονται δυο απολύσεις ενώ ο σταθμός προετοιμάζεται για πολιτική στροφή, με μείωση των μουσικών εκπομπών αλλά και του σχολιασμού. Τον Μάιο οι τεχνικοί του σταθμού πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η μετάδοση εκπομπών και διαφημιστικού προγράμματος για μια εβδομάδα . Τον  Ιούνιο ο Γ. Μανιάτης παίρνει τη θέση του Ι. Μακρυγιάννη στη γενική διεύθυνση. Ο τοπικοί συνεργάτες του Flash στη Θεσσαλονίκη εξαγοράζονται τον Ιούνιο από τοπικό επιχειρηματία, και πληρώνονται επιτέλους οι εκεί εργαζόμενοι.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται για τρίτο κατά σειρά έτος, η οδύσσεια των απολυμένων του ραδιοσταθμού Planet που παραμένουν απλήρωτοι, ενώ ο ραδιοσταθμό συνεχίζει να λειτουργεί με μη ενημερωτικό πρόγραμμα, παρά το ότι είχε αδειοδοτηθεί ως ενημερωτικός. Τέλη Φλεβάρη προαναγγέλλεται μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια αξιοποίησης του ραδιοσταθμού, από τον νέο ιδιοκτήτη Γιώργο Πολυχρονίου. Ωστόσο, μέσα στο Μάρτιο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητά από τη διεύθυνση του σταθμού να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους προ 2 ετών απολυμένους του σταθμού.

Μετά από μια περιπέτεια αναγκαστικής... εθελούσιας εξόδου, συνεχίζει ο ραδιοσταθμός Σκάι, με εμφανώς λιγότερους παραγωγούς και μεγαλύτερες σε διάρκεια εκπομπές. Παρά τις πρώτες θέσεις στις μετρήσεις ακροαματικότητας, η λιτότητα στο πρόγραμμα επικρίνεται από δημοσιεύματα σε εφημερίδες, ενώ τον Ιούλιο του 2006 απολύονται λόγω του περιεχομένου της εκπομπής τους η Αριστέα Μπουγάτσου ο Χάρης Μπότσαρης. Μέσα στο 2006 ξεκινάει η εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι με νέο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά με εμφανείς τις προσπάθειες εξοικονόμησης χρημάτων από τη διοίκηση. Εντεταμένη συνεργασία με το BBC, ενώ ξεκινάει και το νέο ενημερωτικό portal skai.gr.

Σε αλλαγή διοίκησης προχωράει ο Alpha, απολύοντας 31 εργαζομένους τον Αύγουστο. Τεράστια προβλήματα για τους εργαζόμενους στο ραδιοσταθμό Sportime και των συγγενικών εφημερίδων, που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες .  Μετά από πολλά οικονομικά προβλήματα τον Ιούνιο πωλείται ο Profit του Τράγκα, ενώ είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες των εργαζόμενων στα μέσα του επιχειρηματία σε Αθήνα και Πάτρα (Teletime/Relax FM).  Υπό κατάληψη τίθεται το Πάτρα TV τον Ιούλιο από τους εργαζομένους, μετά την ανακοίνωση του ιδιοκτήτη ότι αναστέλλεται το ενημερωτικό πρόγραμμα.

Συνεχίζεται μέσα στο 2006 η απαίτηση των τεχνικών του ραδιοφώνου να ενταχθούν στο ΤΣΠΕΑΘ, το ενιαίο ταμείο της Ραδιοφωνίας. Εν τω μεταξύ ιδρύεται τον Σεπτέμβρη η  Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας - Θράκης

Πωλήσεις και νέοι σταθμοί

Ξεκινάει ο ραδιοσταθμός του Συνασπισμού "Στο Κόκκινο". Πωλείται ο Εν Λευκώ στον όμιλο του Best Radio ο οποίος και περνάει πλέον εξολοκλήρου στις εκδόσεις Λυμπέρη. Παράλληλα ξεκινούν το Mad Radio στη συχνότητα του Diva, το Angel στη συχνότητα του Jeronimo Groovy, ο Derti στη θέση του Superstar FM, ενώ χέρια αλλάζουν το Radio Greece, το Sportime και ο Profit. Στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν ο Σ'αγαπώ 96.1 ενώ ανηφορίζει η Λάμψη στους 89.4

Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο

Μετά τη δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου και του πρώην αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ, η ανεξάρτητη αρχή εντείνει τους ελέγχους, και προχωρά σε μια μαζική εκκαθάριση των παράνομων ραδιοσταθμών της Αττικής (Ιούλιος). Παράλληλα πραγματοποιούνται "επιδρομές" σε πολλές περιοχές της επαρχίας, όπως στις Σέρρες, την Αργολίδα, τη Λακωνία, την Κρήτη κλπ.

Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο εξέδωσε για όλη την Ελλάδα, μέσα στο 2006, 22 αποφάσεις διακοπής λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών, ανακάλεσε μία βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας, ενέκρινε 20 αλλαγές ιδιοκτησίας και 44 νέες δικτυώσεις (επέβαλε κυρώσεις σε 7 παράνομες). Βρέθηκαν 43 περιπτώσεις ραδιοσταθμών που εξέπεμπαν σε δεύτερη συχνότητα, 42 περιπτώσεις σταθμών από άλλο κέντρο εκπομπής, 9 περιπτώσεις εκπομπής από άλλο νομό και 2 περιπτώσει εκπομπής εκτός επιτρεπόμενης ζώνης. Τέλος 7 σταθμοί παρεμβάλονταν σε κρατική συχνότητα. 

Τα γεγονότα μήνα προς μήνα

Γενάρης 2006

  • Ξεκινάει το πιλοτικό πρόγραμμα του ραδιοσταθμού του Συνασπισμού. Ο σταθμός περιλαμβάνει ενημερωτικό πρόγραμμα και διαθέτει πλήρες δημοσιογραφικό δυναμικό, ενώ αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι δεν διαθέτει άδεια. Μερικούς μήνες μετά, το Δεκέμβρη, στην εκπομπή Ζούγκλα αποκαλύπτεται ότι ο ραδιοσταθμός μεταδίδει διαφημίσεις, κάτι που δεν αποτελεί είδηση κατά τους υπεύθυνους του "Κόκκινου".

Φλεβάρης 2006

 

  • Η εισαγγελία πρωτοδικών αναγγέλλει εκκαθάριση των παράνομων κεραιών από τον Υμηττό.

  • Το Τρίτο πρόγραμμα και η ΕΡΑ Σπορ αρχίζουν να μεταδίδονται στα Χανιά και αναστατώνουν τις τοπικές συχνότητες.  

Μάρτης 2006

Απρίλης 2006

  • Η Voice of America διακόπτει τη λειτουργία των αναμεταδοτών της σε Καβάλα και Ρόδο, με αποτέλεσμα έλλειψη αναμεταδοτών και για τη Φωνή της Ελλάδας, που χρησιμοποιούσε δικαιωματικά τον ίδιο εξοπλισμό. Η  ΕΡΑ, που δεν φαίνεται πρόθυμη να αναλάβει μόνη της το κόστος των ραδιοσταθμών της Αμερικής, ανακοινώνει ότι το πρόγραμμα συνεχίζει κανονικά από την Αυλίδα. Την ίδια στιγμή διαμαρτυρίες από τους ομογενείς προκαλεί η απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ, να υποβιβάσει τη Διεύθυνση της "Φωνής της Ελλάδας" σε απλό τμήμα ειδήσεων.

  • Μεγάλος καναλάρχης της Θεσσαλονίκης οδηγείται στη φυλακή ως ένοχος για τα τηλεπαιχνίδια-απάτη.

  • Τον Απρίλιο, η νέα νομοθεσία για τα ΜΜΕ, που όλοι περίμεναν ότι θα κατατεθεί στις αρχές του χρόνου, ανακοινώνεται ότι θα καθυστερήσει, ενώ νέα αναβολή μεταθέτει τις σχετικές διαδικασίες για τον Οκτώβρη. Παράλληλα παρατείνονται πρόχειρα οι υπάρχουσες ληγμένες άδειες των ραδιοσταθμών της Αττικής.

  • Ο Diva Radio, που πρόσφατα εξασφάλισε με δικαστική μάχη τη βεβαίωση νομιμότητας, εξαγοράζεται από τον Ανδρέα Κουρή. Αποτέλεσμα να μετατραπεί τον Σεπτέμβρη σε Mad Radio, στα βήματα του τηλεοπτικού αδελφού του.

  • Ο Kiss FM σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά ξεκινούν πιλοτικά την εκπομπή σε ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB).

  • Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, την μπάντα των FM για το σύστημα διερμηνείας.

  • Νέος σταθμός "Σ' αγαπώ" στη Θεσσαλονίκη. Ο Πανόπτης, ένα φιλόδοξο εγχείρημα παρακολούθησης όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών από το ΕΣΡ, συναντά μείωση της χρηματοδότησης και αφήνει εκτός εποπτείας τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

  • Τον ίδιο μήνα, ελληνικοί ραδιοσταθμοί, εκνευρισμένοι από το υψηλό κόστος των ελληνικών δορυφόρων, μισθώνουν κανάλια σε μπουκέτα άλλων περιοχών της Ευρώπης.

Μάης 2006

Ιούνιος 2006

  • Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ραδιοσταθμό Sportime και τις συγγενείς εφημερίδες. Ανακοινώνεται νέα καθυστέρηση στις ραδιοφωνικές άδειες.

 

Ιούλιος 2006

  • Εντείνεται η εκκαθάριση των παράνομων ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής.  Οι Επιτροπή τηλεπικοινωνιών φαίνεται αποφασισμένη και συνεχίζει για ολόκληρο τον Ιούλιο, με επιδρομές στο Αιγάλεω και άλλα κέντρα εκπομπής. Οι επιδρομές σταματούν τον Αύγουστο, εν όψει δημοτικών εκλογών.

  • Προβλήματα στο ραδιόφωνο του Alpha, με αλλαγές στη διοίκηση και απομάκρυνση παραγωγών. Στο ραδιοτηλεοπτικό παραπέμπονται 7 ραδιοφωνικοί σταθμοί της Πάτρας για τη σφοδρή κριτική τους προς παράγοντες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

  • Κυριολεκτικά μπάχαλο έχει κάνει την ΕΡΤ το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου σύμφωνα με το οποίο πρέπει να διακοπεί η συνεργασία με όσους έκλεισαν δυο συνεχή χρόνια ή υπέγραψαν τρεις διαδοχικές συμβάσεις. Η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος έχει σαν αποτέλεσμα να απομακρυνθούν δεκάδες δημοσιογράφοι, οι οποίοι σύντομα θα γίνουν εκατοντάδες (!), με μόνο κριτήριο το χρονικό διάστημα που συνεργάζονται με την ΕΡΤ και όχι τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
  • Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα μονιμοποιούνται 1400 συμβασιούχοι των οποίων το καθεστώς ήταν αβέβαιο, όμως δεν έλειψαν τα προβλήματα κατά την κατανομή τους στις κενές θέσεις.
  • Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες, βρίσκονται σημαίνονται πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων η Μαριάννα Κορομηλά, (που δημοσιεύει επιστολή διαμαρτυρίας), ο Μάνος Ελευθερίου και άλλοι. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι εκπομπές της ΕΡΑ και εντείνονται οι επαναλήψεις παλαιότερων.

Αύγουστος 2006

  • Λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, υπογράφεται η σύμβαση των εργαζομένων στη δημοτική ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης.
  • Διεθνής συνδιάσκεψη για τα Βραχεία πραγματοποιείται στην Αθήνα

Σεπτέμβρης 2006

  • Αγορά του Best Radio από τον όμιλο Λυμπέρη.
  • Διαρρέει ότι η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών θα σταματήσει το κυνήγι των παράνομων, ενόψει δημοτικών εκλογών. Εν τω μεταξύ το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο βολιδοσκοπείται για τις προεκλογικές οδηγίες που εξέδωσε για το ασυμβίβαστο. Στα δικαστήρια προσφεύγουν ραδιοσταθμοί του Ηρακλείου για τις βεβαιώσεις νομιμότητας.

Οκτώβρης 2006

Νοέμβρης 2006

  • Τα γενέθλια του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, γιορτάζονται από μια μεγάλη συνδιοργάνωση, στη Θεσσαλονίκη.
  • Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα της ελληνικής μουσικής επιτυγχάνεται, με αντίτιμο 15.000 ευρώ ανά έτος, για κάθε ραδιοσταθμό. Νωρίτερα την ίδια χρονιά, δικαστήριο απεφάνθη ότι οι ραδιοσταθμοί με ξένη μουσική δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δικαιώματα στις ελληνικές δισκογραφικές.

Σχόλια

ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ,ΠΡΟΩΘΗΣΗ. ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΑΠΛΩς ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΣΑ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΤΙς ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΩΡΕς ΤΟΥς. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ
ΝΕΟ ΕΤΟΣ (ΠΗΡΑ 20)

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ.

ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ. ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ. ΕΓΩ ΑΠΛΩΣ ΠΗΡΑ 20 ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΠAMΜΑΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΛΟΥ. ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΑΙΝΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΟΤΕ (ON DSL KIT)GIA NA ASXOLOYNTAI TIS ELEYUERES ORES TOY. (TVRA DEN JERV TI EGINE BALE ANMETADOTH STHN AUHNA 88.3)

Oι εποχες που τα εναλλακτικα ραδιοφωνα μπορουσαν να εκφραστουν εχουν περασει αφου σημερα ολοι σχεδον οι σταθμοι αλλαζουν χερια, εγινε εμπορικο αρα μπονο το κερδος ενδιαφερει και οχι η ποιοτητα και φυσικα νοσταλγουμε τις παλιες καλες ημερες. Κριμα που η ΠΟλιτεια δεν εδωσε ακομα μικροφωνο σε τετοιους σταθμους...

Εγγραφή στο all greek radio news