ΕΡΤ: Κόβονται εκπομπές λόγω των συμβασιούχων που αποχωρούν!

Κυριολεκτικά μπάχαλο έχει κάνει την ΕΡΤ το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου σύμφωνα με το οποίο πρέπει να διακοπεί η συνεργασία με όσους έκλεισαν δυο συνεχή χρόνια ή υπέγραψαν τρεις διαδοχικές συμβάσεις.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος έχει σαν αποτέλεσμα να απομακρυνθούν δεκάδες δημοσιογράφοι, οι οποίοι σύντομα θα γίνουν εκατοντάδες (!), με μόνο κριτήριο το χρονικό διάστημα που συνεργάζονται με την ΕΡΤ και όχι τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Πρόκειται για μια αδιανόητη πρακτική, η οποία ουσιαστικά βγάζει την ΕΡΤ εκτός ανταγωνισμού, μια και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει στα δυο χρόνια να μπαίνουν στο... ταμείο ανεργίας για 3-4 μήνες, στη συνέχεια να επανέρχονται στην εργασία τους για άλλους 24 μήνες και μετά... τέλος. Νέα σύμβαση απαγορεύεται!

Ήδη, μεταξύ αυτών των οποίων λύθηκε η συνεργασία και κλήθηκαν να παραδώσουν τις κάρτες εισόδου στο ραδιομέγαρο, βρίσκονται επαγγελματίες οι οποίοι μετακινήθηκαν στην ΕΡΤ από ιδιωτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και μάλιστα επαγγελματίες πάνω στους οποίους στηρίζονταν εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης.

Η εφαρμογή του μέτρου είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν η καθημερινή εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου και οι ενημερωτικές εκπομπές του Σαββατοκύριακου, οι οποίες στηρίζονταν σε ανθρώπους που έπρεπε βάσει του Προεδρικού Διατάγματος να σταματήσουν τη συνεργασία.

Παράλληλα, η πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» θα συνεχίσει να βγαίνει στον αέρα με μετακινήσεις δημοσιογράφων από άλλους τομείς, ενώ παρά λίγο η δημόσια τηλεόραση θα έχανε τους βασικούς συντελεστές της Βασίλη Λυριντζή και Δημήτρη Οικονόμου (!), τους οποίους καλοβλέπουν πολλά ιδιωτικά κανάλια.

Η λύση δόθηκε από τις νομικές έπειτα από πολύωρη σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής, με τους Λυριτζή - Οικονόμου να υπογράφουν συμβόλαιο συνεργασίας που περιγράφει επακριβώς το έργο το οποίο θα παράγουν και άρα να μη θεσμοθετείται δικαίωμα να διεκδικήσουν μονιμότητα.

Είναι όμως πολύ δύσκολο να βρεθεί ανάλογη λύση για την παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου (και αντικειμενικά μία εκ των καλυτέρων όλης της τηλεόρασης) Μαρία Χούκλη, η οποία μάλιστα αρνήθηκε να αναλάβει τη δορυφορική ΕΡΤ μέχρις ότου λυθεί το θεμάτων συμβασιούχων.

Ανάλογη δυσκολία παρουσιάζουν οι περιπτώσεις της παρουσιάστριας Λίνας Κλείτου, αλλά και των Γιάννη Πολίτη, Μανόλη Κοττάκη οι οποίοι παρουσιάζουν τις δύο βασικές ενημερωτικές εκπομπές της NET.

Άπαντες στην ΕΡΤ βάλλουν κατά του Προκοπή Παυλόπουλου, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Κοινωνός του προβλήματος έγινε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Σουηδία και - σύμφωνα με πληροφορίες - έδωσε εντολή να λυθεί το πρόβλημα.

Και όμως, το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν ο Παυλόπουλος είχε κάνει δεκτή την εξαίρεση της ΕΡΤ από τον νόμο για τις ΔΕΚΟ που είχε προτείνει κάποτε ο Αλογοσκούφης... Και τώρα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν την ιδιότυπη ομηρία στην οποία βρίσκονται οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, αυτή ακριβώς προβάλλει ως η μόνη σωστή και ενδεικνυόμενη λύση: να εξαιρεθεί η ΕΡΤ από τον νόμο για τις ΔΕΚΟ και οι συμβάσεις των δημοσιογράφων να γίνουν αορίστου χρόνου, όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα.

Ευθύνες Παναγόπουλου
Για να λέμε όμως και του... Πάκη το δίκιο, δεν ήταν μόνο ο Παυλόπουλος που έφταιγε.
Η διοίκηση της ΕΡΤ δεν κατάλαβε τι γινόταν (!) όταν ψηφιζόταν ο νόμος, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Χρήστος Παναγόπουλος και ο -τότε - διευθυντής ειδήσεων Γιώργος Λεβεντογιάννης είναι δημοσιογράφοι.

Τα αποτελέσματα της αδυναμίας τους τα λούζεται τώρα η ΕΡΤ, ενώ οι δημοσιογράφοι είναι ανάστατοι και... ψέλνουν για τον (γερμανικής παιδείας) Παναγόπουλο διάφορα... γαλλικά. Για τον Λεβεντογιάννη δεν λένε τίποτα, γιατί όλοι θέλουν να τον... ξεχάσουν.

Τεράστιες ευθύνες έχουν και τα συνδικαλιστικά σωματεία που αποδέχθηκαν να ενταχθούν οι δημοσιογράφοι στον νόμο για τις ΔΕΚΟ με μια κακή λογική περί μονιμοποιήσεων των προηγούμενων συμβασιούχων οι οποίοι βρίσκονταν σε κατάσταση ομηρίας από τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα όλοι μαζί ζητούν να υπάρξει κάποια λύση πριν από τον Οκτώβριο οπότε θα πρέπει να σταματήσει η συνεργασία περίπου 350 (!) εργαζομένων, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει παρέλθει ο χρόνος που θα επιτρέπει σε όλους όσοι αποχώρησαν με την πρώτη φουρνιά να επανέλθουν.

Αφήστε που για να επανέλθουν όσοι επανέλθουν θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία νέων «επαφών», συντηρώντας το απαράδεκτο καθεστώς της πολιτικής ομηρίας των (περισσότερων) εργαζόμενων στην ΕΡΤ.

Παρωδία η... απεργία
Το θέμα των συμβασιούχων έκανε μπάχαλο και τις ΕΣΗΕΑ - ΠΟΕΣΥ.

Η πρώτη προκήρυξε 24ωρη απεργία την περασμένη Παρασκευή, η οποία με την προσφυγή της διοίκησης στα δικαστήρια κρίθηκε - όπως αναμενόταν - παράνομη και καταχρηστική.
Πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η ΠΟΕΣΥ προκήρυξε τρίωρες στάσεις εργασίας, η πρώτη από τις οποίες δεν πρόλαβε καν να κοινοποιηθεί στην ΕΡΤ (!), με αποτέλεσμα απλά να μη βγουν δελτία το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ, με την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ, τάχθηκε κατά της απεργίας! Τα... δικά τους τα (πράσινα) παιδιά, βλέπετε, έχουν βολευτεί από χρόνια και τώρα (κουράστηκαν και) δεν κάνουν πια βάρδιες στον αέρα

Πηγή: Το Ποντίκι

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ στην ΕΡΤ οι 35 συμβασιούχοι που επέλεξαν την οδό των ασφαλιστικών μέτρων για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του νόμου Παυλόπουλου. Η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί επί της ουσίας στις 27 Ιουλίου, αλλά η απόφαση δεν θα βγει αμέσως, θα πάρει αρκετές, έως πολλές εβδομάδες. Εφόσον, λοιπόν, θα εργάζονται νορμάλ, ως τότε, θα υπερβούν το 24μηνο και θα μπουν στο χορό της μονιμοποίησης. Το ωραίον της υποθέσεως είναι ότι κάποιοι συνάδελφοί τους, που αρχικά διαφωνούσαν με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, έρχονται τώρα σε επαφή με τον δικηγόρο των 35 συμβασιούχων Χρ. Νικολιτσόπουλο...

Πηγή: Μέσα & Media, Ελευθεροτυπία

Μπάχαλο στην EPT και με τη συνδικαλιστική παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών που κατέληξε σε μπαράζ ανακοινώσεων και καταγγελιών για τη γνωστή πλειοψηφία των τριών παρατάξεων στην EΣHEA και την ΠOEΣY.

Μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμβασιούχων στην κρατική ραδιοτηλεόραση η Ένωση Συντακτών κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για την κήρυξη 24ωρης απεργίας, ως απαρχή επαναλαμβανόμενων απεργιών. Mέσα σε δύο μέρες όμως η κινητοποίηση κυριολεκτικά εκφυλίστηκε, ενώ οι συμβασιούχοι λάμβαναν εντολή να μαζέψουν τα πράγματά τους την Παρασκευή. H διοίκηση της EPT κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απεργίας και όπως ήταν αναμενόμενο κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική. Πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης όμως η ΠOEΣY αποφάσισε την κήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας - η πρώτη δεν πρόλαβε καν να ανακοινωθεί γιατί το εξώδικο έφθασε αργοπορημένο στο Pαδιομέγαρο της Aγίας Παρασκευής. Έτσι στην ουσία δεν βγήκαν δελτία ειδήσεων την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι. H θέση της συνδικαλιστικής παράταξης της ΠOΣΠEPT, με την πλειοψηφία της ΠAΣKE, ήταν κατά της απεργίας για τους συμβασιούχους, ενώ οι παρατάξεις «Συσπείρωση» και «Mαχόμενη δημοσιογραφία» κατήγγειλαν τις άλλες δύο, τους «Επαγγελματίες Δημοσιογράφους» με τον Δ. Tσαλαπάτη και τη «Δημοσιογραφία για τους Δημοσιογράφους» με τον Πάνο Σόμπολο, για παρελκυστική τακτική και υποκρισία.

Το Παρόν

Εγγραφή στο all greek radio news