Ραδιοτηλεοπτικές άδειες... παρακαλώ περιμένετε

Ένα ακόμη καλοκαίρι... στην αναμονή θα περάσουν το σύνολο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, που αναμένουν την οριστική αδειοδότηση τους. Το περιβόητο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, που κοντεύει στην τελική του μορφή, εμμέσω πιέσεων, καθυστερήσεων και προσφυγών σε ευρωπαϊκές αρχές τηλεπικοινωνιών, φαίνεται ότι τελικά αναβάλλεται για τον Οκτώβρη και μαζί του όλες οι διαδικασίες για την επιβολή τάξης στο αχανές ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

Παρά τις αρχικές εξαγγελίες από το Υπουργείο Επικρατείας, για ολοκλήρωση της "τακτοποίησης" των ΜΜΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006, είναι πλέον προφανές ότι υπάρχουν ακόμη πιέσεις αντίστοιχες αυτών που δέχονταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επιχείρησαν να ασχοληθούν (ανεπιτυχώς τελικά) με τον τομέα αυτό. Το άγχος για το αν η Κομισιόν θα εγκρίνει την τελική μορφή του ν/σ παραμένει, καθώς είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την περιπέτεια του βασικού μετόχου. Το βέβαιο είναι ότι οποιαδήποτε νομοθετική διαδικασία για το θέμα, εφόσον πλέον έχουμε μπει στο καλοκαίρι, θα πρέπει να περιμένει τον Οκτώβρη, καθώς στο θερινό τμήμα της Βουλής δεν μπορούν να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη λειτουργία δημοκρατικών θεσμών.

Δυο είναι τα σημαντικά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος νόμος: το ιδιοκτησιακό και η κατανομή συχνοτήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια.

Όσον αφορά το πρώτο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Ρουσόπουλου, προβλέπονται τα εξής:
- απαγορεύεται ο έλεγχος περισσότερων του ενός ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο) της ίδιας μορφής (ενημερωτικό, ψυχαγωγικό κ.λπ.),
- επιτρέπεται η συμμετοχή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας επιχείρησης μέχρι ποσοστού 100% του κεφαλαίου, αντί του 25% που ισχύει σήμερα,
- καθορίζονται τα κριτήρια για τον υπολογισμό της «δεσπόζουσας θέσης» ενός μέσου (τηλεθέαση, ακροαματικότητα, κυκλοφορία σε ετήσια βάση και αξία του διαφημιστικού χρόνου και χώρου).

Φυσικά τα ερωτήματα παραμένουν πολλά, καθώς είναι γνωστό ότι οι μεγάλοι όμιλοι των ΜΜΕ εφευρίσκουν κατά διαστήματα τρόπους να παρακάμπτουν τους νομικούς περιορισμούς για τη συγκέντρωση, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα ισχύσει ο περιορισμός που αποκλείει συζύγους και συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού. Τέλος το κριτήριο της "μορφής" παραμένει υπό ασάφεια για πολλούς σταθμούς, ιδίως δεδομένης της σημερινής κατάστασης που το ΕΣΡ αδυνατεί να ελέγξει.

Όσον αφορά τις συχνότητες, η κυβέρνηση έχει πλέον στο τσεπάκι της μια τεράστια λίστα από συχνότητες ψηφιακής τηλεόρασης (359 συχνότητες για 1436 κανάλια), που εξασφάλισε στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Τηλεπικοινωνιών της ITU. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι θα μειωθεί ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών της περιφέρειας, ενώ θα επιτραπούν μόνο τα περιφερειακά κανάλια και όχι τα τοπικά, για λόγους βιωσιμότητας.

Πολλά όμως ερωτηματικά πλανώνται γύρω από το θέμα του ραδιοφώνου, όπου η νομική αβεβαιότητα των τελευταίων χρόνων παραμένει, οι μπάντες σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν "μπουκώσει", τα έσοδα έχουν συρρικνωθεί και οι ιδιοκτήτες παραπονιούνται για τη βιωσιμότητα. Εδώ, είναι μάλλον προφανές ότι πολλοί ραδιοσταθμοί θα αναγκαστούν να κλείσουν ή θα βγουν εκτός λίστας, και ίσως ζήσουμε στιγμές ραδιοφωνικού πολέμου και αντάρτικου, αντίστοιχες με αυτές των τελευταίων 5 χρόνων της Αθήνας.

Εγγραφή στο all greek radio news