Super FM: Παλιός γνώριμος από τα '90s επιστρέφει στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης

Παρότι το 2020 οδεύει στο τέλος του, συνεχίζονται οι περιπετειώδεις αλλαγές στη ραδιοφωνική μπάντα της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά πρόκειται για έναν παλιό γνώριμο, από τη δεκαετία του '90, που φαίνεται ότι επέστρεψε στα ερτζιανά της πόλης. Είναι ο Super FM, ένα ραδιόφωνο που εξειδικεύεται στην ηλεκτρονική μουσική και το οποίο επανεμφανίστηκε στους 101 στην μπάντα των FM.

Σύντομο ιστορικό

Ο Super FM εξέπεμπε για αρκετά χρόνια της δεκαετίας του '90 στους 108 των FM και ήταν αρκετά γνωστός στο ακροατήριο του ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης, τόσο λόγω της ιδιαίτερης θέσης του στην μπάντα, όσο και λόγω της μοναδικής μουσικής του ταυτότητας. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται κυρίως στο ότι ήταν (πιθανότατα) το μοναδικό ραδιόφωνο στα ερτζιανά της χώρας που εξειδικεύονταν στην ηλεκτρονική progressive/psychedelic μουσική. Το γεγονός ότι δεν μετέδιδε διαφημίσεις τον καθιστούσε ακόμη πιο δημοφιλή για πολύωρες ακροάσεις.

Ή αχίλλειος πτέρνα του ραδιοφωνικού σταθμού φαίνεται ότι η ήταν η συχνότητά του, καθώς οι 108 μεγάκυκλοι των FM στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 θεωρήθηκε ότι βρίσκονται εκτός της μπάντας των FM, παρότι λαμβάνονται από όλα τα αναλογικά και ψηφιακά ραδιόφωνα. Η νομοθεσία αυτή τέθηκε σε εφαρμογή το 2004, οπότε και αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργίας τους, πολλοί από τους οποίους χωρίς τους δοθεί εναλλακτική συχνότητα. Το 2004 ο σταθμός τέθηκε εκτός λειτουργίας με απόφαση σε μια συνεδρίαση του ΕΣΡ ερήμην των υπευθύνων του σταθμού, οι οποίοι προσπάθησαν δύο φορές μέσα στα επόμενα χρόνια μετά να μεταπείσουν το συμβούλιο, ωστόσο δεν τα κατάφεραν.

Ο ραδιοσταθμός συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια να εκπέμπει το ίδιο μουσικό πρόγραμμα μέσω διαδικτύου.

Η επιστροφή στα FM

Οι τελευταίες εξελίξεις για το ραδιόφωνο της ηλεκτρονικής μουσικής ξεκίνησαν πριν από 10 μέρες, στις 27 Νοέμβρη, οπότε και ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού εμφανίστηκε σε συνεδρίαση του ΕΣΡ ζητώντας να ανακληθεί η παλιότερη απόφαση του συμβουλίου, με την οποία έπαυε η λειτουργία του σταθμού. Παράλληλα, οι ακροατές της πόλης παρατήρησαν ότι ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει εκ νέου στους 101 των FM με χαμηλό σήμα. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε ο διαδικτυακός τόπος superfm101.gr που αναμεταδίδει διαδικτυακά το ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Στη συχνότητα των 101 FM εξέπεμπε το δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως την είχε εγκαταλείψει εδώ και 3 χρόνια, εμμέσω διαρκών αλλαγών διοίκησης και οικονομικών περικοπών.

Και οι παρεμβολές

Το μελανό σημείο της επαναλειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού φαίνεται να είναι οι παρεμβολές που αλληλοδημιουργούνται ανάμεσα στον Super FM της Θεσσαλονίκης και τον σταθμό “Επιλογές”, με έδρα το Πολύκαστρο του Νομού Κιλκίς, ο οποίος εκπέμπει στην ίδια συχνότητα για το γειτονικό νομό, και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξεκίνησε να εκπέμπει σε αυτήν το 1996. Το πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη συνθήκη, καθώς και η διαδικασία στο ΕΣΡ, θα φανεί στις εξελίξεις.

Το radiofono.gr απευθύνθηκε, ως όφειλε, στους αναφερόμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς και θα χαρεί να φιλοξενήσει τη γνώμη τους και να τροποποιήσει το άρθρο αντιστοίχως.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news