Κυβέρνηση και ψηφιακό ραδιόφωνο: Προχειρότητα ή στρατηγική;

Αγώνα δρόμου της τελευταίας στιγμής από πλευράς του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής θυμίζει η διαδικασία προώθησης της νομοθεσίας για το ψηφιακό ραδιόφωνο. Η διαδικασία αδειοδότησης προχώρησε με διαδικασίες εξπρές και χωρίς την τήρηση των απαραίτητων προθεσμιών στις διαβουλεύσεις, αλλά και με κινδύνους στη σύσταση της ανεξάρτητης αρχής. Ήταν προχειρότητα ή κομμάτι στρατηγικής; Δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Ένα επικίνδυνο παιχνίδι με το χρόνο έπαιξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής και ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Παππάς, σε ό,τι αφορά το ψηφιακό ραδιόφωνο. Κι αυτό γιατί φυσιολογικά χρονοβόρες διαδικασίες "ξεπετάχτηκαν" μέσα σε μερικές εβδομάδες. Παρότι η αδειοδότηση του ραδιοφώνου είχε εξαγγελθεί από τη άνοιξη και περιμέναμε το νομοσχέδιο στα τέλη του καλοκαιριού, το νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση διαρκείας μιας μόνο εβδομάδας πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Χωρίς καν να ληφθούν υπόψιν τα σχόλια όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση, τα άρθρα για το ψηφιακό ραδιόφωνο συμπεριλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο στις αρχές Ιανουαρίου και πέρασε μαζί με άλλα μέτρα, χωρίς να υπάρξει κανένα περιθώριο δημοσίου διαλόγου, δεδομένης της σημαντικότητας των άλλων θεμάτων.

Το πιο ακραίο παράδειγμα καθυστέρησης ωστόσο είναι ο διορισμός των μελών της ΕΕΤΤ, δεδομένης της λήξης της θητείας του περιεχομένου ΔΣ: η αρμόδια επιτροπή της Βουλής κλήθηκε να εκλέξει τα νέα μέλη μόλις μια μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οπότε και ο Νίκος Παππάς υπέστη μια μικρή ήττα, καθώς προσπάθησε ανεπιτυχώς να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ Δημήτρη Τσαμάκη. Ο αγώνας δρόμου συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ίδιας εβδομάδας, οπότε η ΕΕΤΤ υποχρεώθηκε να συνεδριάσει και να περάσει μέσα σε δύο μέρες τρεις εισηγήσεις προς τον υπουργό, προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον ψηφιακό πάροχο. Εδώ η ΕΕΤΤ παίζει με τη φλόγα και πάλι, καθώς κάθε μια από τις εισηγήσεις απαιτεί δημόσια διαβούλευση ενός μήνα, μια σειρά από διαβουλεύσεις που δεν συνέβησαν ποτέ.

Τόσο η διάρκεια της διαβούλευσης όσο και η ισχύς της θέσης του προέδρου της ΕΕΤΤ είναι ζητήματα που μπορεί να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ, καθώς σε περίπτωση που κάποιος από τους άμεσα ενδιαφερόμενους προσφύγει στη δικαιοσύνη, υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει ολόκληρος ο σχεδιασμός για το ψηφιακό ραδιόφωνο, περίπου όπως έγινε με την αδειοδότηση του 2016 στην τηλεόραση.  Επίσης, ήδη μερικές εβδομάδες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, πολλοί από τους εμπλεκόμενους δεν έχουν καταλάβει βασικά σημεία της νέας νομοθεσίας, είτε επειδή σημαντικές λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, είτε επειδή λόγω της βιασύνης δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει επαρκής ανάλυση.

Και το ερώτημα που απομένει, είναι: έγιναν όλα αυτά ως αποτέλεσμα μιας ανοργανωσιάςτο αρμόδιο υπουργείου αλλά και του υπουργού; ήταν κομμάτι ενός οργανωμένου σχεδίου,προκειμένου λόγω της βιασύνης αλλά και τις πίεσης των προαπαιτούμενων να καμφθούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και όλων των εμπλεκομένων;

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Καμία προχειρότητα, βιασύνη και οργανωμένο έγκλημα ναι, για να μην προλάβει κανείς να αντιληφθεί το ξεπούλημα του ραδιοφώνου στους φραγκάτους (σε σχέση με τη φτωχή περιφέρεια) ομίλους της πρωτεύουσας. Και επιμένουμε σε αυτό μήπως και γίνει επιτέλους κατανοητό, όλη η διαδικασία -στην πράξη- δεν αφορά μόνο ψηφιακές εκπομπές αλλά το σύνολο του ραδιοφώνου με τα FM.

Ο διαγωνισμός θα καταλήξει άγονος ακριβώς λόγω αυτής της προχειρότητας, η οποία είναι τόσο μεγάλη που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τελικά είναι τόσο άχρηστοι, ή αν κρύβεται κάποια σκοπιμότητα.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΠΕΡΙΦ... μπορεί να έχετε δίκιο. Φαίνεται ότι είστε απο επαρχία και γνωρίζετε για τη προθεσμία. Είναι σύντομη ναι, αλλά είστε ενήμεροι, επομένως αυτή η δικαιολογία λίγο αναιρείται. Περισσότερο φαίνεστε να μη "συμπαθείτε" τα αθηναϊκά ραδιόφωνα τα οποία σίγουρα δεν είναι όλα φραγκάτα και κάποιος σοβαρός δεν θα παρει στα σοβαρα τα λεγόμενά σας. Σίγουρα υπάρχουν και φραγκάτα της επαρχίας.

Οι ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα λάβουν πανελλαδική άδεια, είναι οι φραγκάτες μέλη μεγάλων ομίλων για να μπορούν να πληρώσουν και το τίμημα το οποίο θα είναι αρκετά υψηλό για την κάθε μία από αυτές. Δεν θα υπάρχει διαχωρισμός ή ειδική μοριοδότηση όσον αφορά στους δημοσιογραφικούς και τους μουσικούς άρα όποιος πληρώσει θα πάρει άδεια μετάδοσης του προγράμματός του πανελλαδικά μέσω του ψηφιακού διαθέσιμου φάσματος ανά περιοχή. Εννοείται ότι δεν είναι ανόητοι, γνωρίζουν ότι δεν θα τους ακούει κανείς εφόσον το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι σήμερα ανύπαρκτο στην Ελλάδα, όπως επίσης γνωρίζουν ότι θα έχουν τη δύναμη και τη δικαιολογία μέσω των χρημάτων που θα έχουν πληρώσει ήδη, να αποκτήσουν το δικαίωμα να εκπέμπουν ταυτόχρονα και αναλογικά μέσω των Fm τουλάχιστον μέχρι να φτάσει η διεισδυτικότητα της ψηφιακής εκπομπής σε ικανοποιητικά επίπεδα και αυτό είναι νομικά εφικτό και εύκολο. Επίσης ένας φραγκάτος μουσικός ρ/σ της Αθήνας δεν έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από ένα καλό αντίστοιχο μουσικό της επαρχίας, δυστυχώς ή ευτυχώς τα χρήματα εδώ δεν επηρεάζουν την ποιότητα και την αξιοπιστία ενός μέσου. Φραγκάτα ραδιόφωνα στην επαρχία εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν εκτός και εάν γνωρίζετε εσείς εφοπλιστικές οικογένειες και ναυτιλιακές επιχειρήσεις ή άλλες με ιδιόκτητα διυλιστήρια και πετρελαϊκές εταιρείες στα μέρη μας που μας διαφεύγουν. Μη μας αναγκάζετε να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Όπως χρησιμοποιούνται οι τουρκικές παραγωγές ως ναρκωτικό στον ελληνικό πληθυσμό έτσι θα χρησιμοποιηθούν και τα αθηναϊκά ραδιόφωνα για να αφανιστεί η μουσική παράδοση από τις νεώτερες γενιές.

"Όπως χρησιμοποιούνται οι τουρκικές παραγωγές ως ναρκωτικό στον ελληνικό πληθυσμό έτσι θα χρησιμοποιηθούν και τα αθηναϊκά ραδιόφωνα για να αφανιστεί η μουσική παράδοση από τις νεώτερες γενιές."
Πολλες θεωριες συνομοσίας ασπαζεστε. Εχετε δικιο οτι αυτο μπορει να συμφερει καποιους για τα FM γιατι πολυ σωστα οσοι παρουν αδεια στα ψηφιακα θα ειναι και αυτοι που θα συνεχισουν να εκπεμπουν και στα αναλογικα. Η συνδεση ομως των "φραγκατων" με τον αφανισμο μου ακουγεται υπερβολικη. Η τιμη φαινεται να ευνοει τον "φραγκατο" αυτο δεν σημαινει ομως οτι το επιθυμει ή οτι αυτος συνεδραμε σε αυτη τη τιμη. Αντιστοιχα εγινε και με τη τηλεοραση... Νομιζω ηταν ξεκαθαρο οτι η τιμη ηταν υψηλη καθαρα για να βγαλουν καποιοι λεφτα, καποιοι που καμια σχεση με τηλεοραση ειχαν.
Μπορει καποια ραδιοφωνα να "ειναι απο πισω", αλλα ειναι η μειοψηφια. Εσεις κατηγορειτε ΟΛΑ τα ραδιοφωνα. Το αν καποιος εχει τη χρηματικη δυνατοτητα γιατι ειναι "εφοπλιστικές οικογένειες και ναυτιλιακές επιχειρήσεις ή άλλες με ιδιόκτητα διυλιστήρια και πετρελαϊκές εταιρείες" δεν σημαινει οτι θα πληρωσουν για την αδεια με ευχαριστηση ή οτι θελουν να ειναι μονο αυτοι στο ραδιοφωνο. Εχουν τη δυνατοτητα και καλα κανουν. Τωρα πως βγαζουν αυτα που βγαζουν ειναι αλλη συζητηση, αλλα σιγουρα δεν ειναι ολοι παρανομοι. Σιγουρα ομως ξερετε και εσεις οτι υπαρχουν "φραγκατοι" στην επαρχια για τα δεδομενα της επαρχιας. Αυτο δεν τους κατηγορει για κατι ομως.
Να σχολιασετε τη τιμη για την αδεια, το πως στηνεται ολο αυτο - μαλιστα. Να κατηγορειτε οποιον εχει λεφτα χωρις καποια τεκμηριωση ομως, συγγνωμη, αλλα δεν μπορει να ειναι αποδεκτο.

"Όπως χρησιμοποιούνται οι τουρκικές παραγωγές ως ναρκωτικό στον ελληνικό πληθυσμό έτσι θα χρησιμοποιηθούν και τα αθηναϊκά ραδιόφωνα για να αφανιστεί η μουσική παράδοση από τις νεώτερες γενιές. Πολλες θεωριες συνομοσίας ασπαζεστε." Οι τουρκικές παραγωγές αναμφισβήτητα χαρακτηρίζονται απ’ το χαμηλό κόστος μεταπώλησης και το ραδιόφωνο από την γενική έλλειψη παιδείας αλλά ο συγκεκριμένος τρόπος χρήσης των μέσων συμφέρει οικονομικά και επιχειρηματικά και με την ψυχρή λογική καλώς χρησιμοποιείται. Αυτό που ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει είναι το ότι τυγχάνουν έστω και μερικής αποδοχής από το κοινό. Μήπως υπάρχει μια πολιτιστική κατρακύλα την οποία σιωπηρά αποδεχόμαστε; Μήπως θα έπρεπε να είμαστε και υπερήφανοι για αυτήν;
" Εχετε δικιο οτι αυτο μπορει να συμφερει καποιους για τα FM γιατι πολυ σωστα οσοι παρουν αδεια στα ψηφιακα θα ειναι και αυτοι που θα συνεχισουν να εκπεμπουν και στα αναλογικα. " Απλή μετάφραση, όσοι διαθέσουν τα υπέρογκα αυτά ποσά για το μέγεθος της ραδιοφωνικής αγοράς θα αποκτήσουν τις πανελλαδικές «ψηφιακές» άδειες και θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν ραδιοφωνική επιχείρηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
" Η συνδεση ομως των "φραγκατων" με τον αφανισμο μου ακουγεται υπερβολικη. " Μάλλον πραγματική εφόσον στην Αθήνα όπως και στην υπόλοιπη επικράτεια θα έχουν την απόλυτη κυριαρχία στις διαφημιστικές εταιρείες και στην όποια-ες εταιρείες μετρήσεων.
" Η τιμη φαινεται να ευνοει τον "φραγκατο" αυτο δεν σημαινει ομως οτι το επιθυμει ή οτι αυτος συνεδραμε σε αυτη τη τιμη. Αντιστοιχα εγινε και με τη τηλεοραση... Νομιζω ηταν ξεκαθαρο οτι η τιμη ηταν υψηλη καθαρα για να βγαλουν καποιοι λεφτα, καποιοι που καμια σχεση με τηλεοραση ειχαν. " Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση της τηλεόρασης όπου μάλιστα ήταν καθολική η αντίδραση υπήρξε η υπέρλαμπρη περίπτωση του τ/σ Antenna με το αστρονομικό ποσό των 75,9 εκατομμυρίων ευρώ. Για το ραδιόφωνο δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία αντίδραση από τους οικονομικά ισχυρούς, για το λόγο ότι έχουν γίνει οι υπολογισμοί και το αποτέλεσμα είναι θετικό στην περίπτωση που μείνουν μονοπώλιο στην αγορά του ραδιοφώνου.
" Μπορει καποια ραδιοφωνα να "ειναι απο πισω", αλλα ειναι η μειοψηφια. Εσεις κατηγορειτε ΟΛΑ τα ραδιοφωνα. " Μειοψηφία είναι τα 16 ραδιόφωνα; είναι το σύνολο των πανελλαδικών «ψηφιακών» αδειών. Επίσης δεν κατηγορούμε καμία επιχείρηση και κανένα επιχειρηματία αλλά όσους νομοθετούν κατ’ αυτόν τον τρόπο με υστεροβουλία και μετατρέπουν το ραδιόφωνο σε μονοπωλιακή δραστηριότητα.
" Το αν καποιος εχει τη χρηματικη δυνατοτητα γιατι ειναι "εφοπλιστικές οικογένειες και ναυτιλιακές επιχειρήσεις ή άλλες με ιδιόκτητα διυλιστήρια και πετρελαϊκές εταιρείες" δεν σημαινει οτι θα πληρωσουν για την αδεια με ευχαριστηση ή οτι θελουν να ειναι μονο αυτοι στο ραδιοφωνο. Εχουν τη δυνατοτητα και καλα κανουν. Τωρα πως βγαζουν αυτα που βγαζουν ειναι αλλη συζητηση, αλλα σιγουρα δεν ειναι ολοι παρανομοι. " Θα πληρώσουν εφόσον έχουν υπολογίσει ότι η επένδυσή τους θα τους αποφέρει πολλαπλά κέρδη και εφόσον μπορούν και τους δίνεται η δυνατότητα να μείνουν μόνοι στο ραδιόφωνο θα το κάνουν και να είστε σίγουροι ότι δε θα βάλουν και τα κλάματα για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο, οι συναισθηματισμοί δε συνάδουν με αυτές τις δραστηριότητες. Επίσης δεν κάναμε ποτέ την παραμικρή αναφορά για μη ορθό τρόπο απόκτησης χρημάτων.

" Σιγουρα ομως ξερετε και εσεις οτι υπαρχουν "φραγκατοι" στην επαρχια για τα δεδομενα της επαρχιας. Αυτο δεν τους κατηγορει για κατι ομως.
Να σχολιασετε τη τιμη για την αδεια, το πως στηνεται ολο αυτο - μαλιστα. Να κατηγορειτε οποιον εχει λεφτα χωρις καποια τεκμηριωση ομως, συγγνωμη, αλλα δεν μπορει να ειναι αποδεκτο. " Έγινε νοητός παραλληλισμός Αθήνας – περιφέρειας για να καταστεί σαφές ότι οι μεταξύ τους διαφορές στα οικονομικά μεγέθη είναι ευνόητες και μη αμφισβητήσιμες. Για μία ακόμη φορά οι μόνοι που ευθύνονται για τον αφανισμό του ραδιοφώνου γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα είναι όσοι νομοθέτησαν και άνοιξαν το δρόμο.
Έχουμε λοιπόν: Κυβέρνηση και ψηφιακό ραδιόφωνο: Προχειρότητα ή στρατηγική;
Τι λέτε;

Εχουμε διαφορετικες αποψεις. Ειναι ξεκαθαρη η αποψη σας προς την Αθηνα και χρησιμοποειτε επιχειρηματα που δεν υποστηριζουν αυτη σας την αποψη. Πως τα τουρκικα σειριαλ εχουν να κανουν με κακους ιδιοκτητες πχ. Δεν ειναι τα ραδιοφωνα ΜΚΟ, καπως πρεπει να βγαλουν τα προς το ζην και η κριση εχει ρηξει το επιπεδο πανελλαδικως. Ο καθενας μπορει να εκπεμπει οτι θελει στα πλαισια του νομου και απο εκει και περα ειναι στη κριση του ακροατη. Πως σχετιζεται αυτο με το θεμα μας ακομα δεν εχω πειστει. Αυτο που συμπεραινω ειναι μια παιδικη αντιδραση επαρχιας προς πρωτευουσα. Ας κοιταξει τι εκπεμπει ο καθε σταθμος και ας αφησει να κρινει το προγραμμα των αλλων. Ξερω πολυ σωστους σταθμους απο επαρχια και τους ακουω οπου και να βρισκομαι. Δεν χρειαζεται να ειμαι καν εκει. Αν ο σταθμος αξιζει, τοτε θα ακολουθηθει και απο τους ακροατες.
Αν γνωριζετε κατι συγκεκριμενο για καποιο σταθμο, τοτε απευθυνθειτε στη δικαιοσυνη και εμεις θα το στηριξουμε. Εμπαθειες ομως δεν αφορουν το συγκεκριμενο αρθρο.
Η αποψη μου για το πως χειριζεται η κυβερνηση το θεμα του ψηφιακου ραδιοφωνου ειναι και προχειροτητα και στρατηγικη. Στρατηγικη παιδιων σχολειου βεβαια γιατι και αυτη στο ποδι γινεται. Πιεση απο εξω να προχωρησει η ψηφιακη μεταβαση και αντιδραση απο εμας τυπου: "ααα, πρεπει να το κανουμε? οκ. Πως μπορουμε να επωφεληθουμε και λιγο?" . Ουτε Αθηνα ουτε κανενας αλλος δεν ειναι υπευθυνος. Απλα προσπαθουν να "παιξουν" με αυτους τους κανονες... Ολα τα αλλα ειναι κουβεντα να κανουμε.

Εγγραφή στο all greek radio news