Αγανακτισμένοι Νορβηγοί: «Ανεπιτυχής η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο»

Οι άνθρωποι στην Nordland, την πρώτη περιοχή της Νορβηγίας όπου απενεργοποιήθηκαν τα FM, είναι έξω φρενών. Η τοπική εφημερίδα συλλέγει αναφορές σχετικά με την κάλυψη. Μπορείτε να δείτε το άρθρο, και ο χάρτης κάλυψης είναι αρκετά αποκαλυπτικός. Η εμβέλεια είναι πολύ μικρή.

Η αντίσταση στο DAB+ καθώς και στην απενεργοποίηση των FM αυξάνεται καθημερινά. Ομάδες στο Facebook συγκεντρώνουν χιλιάδες άτομα που αντιτίθενται στην διακοπή. Άλλοι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αναφέρουν ένα κρυμμένο κόστος 23 δισσεκατομμυρίών νορβηγικών κορώνων για να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο DAB+ (το κόστος αυτό βέβαια θα καλυφθεί από τον ακροατή). Εν τω μεταξύ η δημόσια ραδιοφωνία NRK χρειάζεται να δηλώσει επιτυχία, δεδομένου ότι έχουν διατεθεί 5 δισεκατομμύρια από τα χρήματα του τέλους ραδιοφωνίας των ακροατών σε αυτό το ανεπιθύμητο έργο. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν δωρεάν πακέτα δεδομένων για το ραδιόφωνο συνεχούς ροής, καθώς η ζήτηση για το ραδιόφωνο ροής αυξάνεται.

Το DAB+ είναι ανεπιθύμητο, η  λήψη είναι κακή και η ποιότητα του ήχου είναι άθλια. Από την πλευρά μου, οι ραδιοφωνικές μου συνήθειες έχουν αλλάξει. Ακούω ραδιόφωνο, αλλά αντί των νορβηγικών ραδιοσταθμών έχω ανακαλύψει τον κόσμο -ακούγοντας ραδιόφωνο από την Ισπανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Δανία. Άλλοι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά αυτό, ενώ ομάδες στο Facebook δίνουν συμβουλές για καλύτερες εφαρμογές για ραδιοφωνικό streaming, καλούς διαδικτυακούς σταθμούς και ούτω καθεξής.

Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις για να πραγματοποιηθεί έρευνα για πιθανή διαφθορά, καθώς οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που πιέζουν για τη μετάβαση σε DAB+ χαρίζουν δωρεάν ψηφιακούς ραδιοφωνικούς δέκτες στους ακροατές, αλλά οι δέκτες αυτοί φαίνεται να προέρχονται από έναν προμηθευτή με προφανή οικονομικά ωφέλη κατά την ψηφιακή μετάβαση.

Έτσι, πολλοί από τους Νορβηγούς συναδέλφους μου και εγώ δεν πιστεύουμε τον Jørn Jensen. Δεν θέλουμε το ψηφιακό ραδιόφωνο DAB+ και δεν θέλουμε να χάσουμε τα FM!

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news