Όλα τα βλέματα στραμμένα στο ραδιόφωνο της Νορβηγίας

Ο κόσμος του ραδιοφώνου παρακολουθεί τη Νορβηγία για να δει αν το τολμηρό πείραμα της απενεργοποίησης του αναλογικού ραδιοφώνου FM και της αντικατάστασής του με το ψηφιακό ραδιόφωνο  DAB+ θα είναι επιτυχές. Μέχρι στιγμής όλα καλά, σύμφωνα με τον Jørn Jensen (φωτογραφία) από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Νορβηγίας NRK. Ο Jensen βρέθηκε στη Μαλαισία στο Συμπόσιο Ψηφιακής Ραδιοφωνίας DBS2017, λίγες μόλις εβδομάδες αφού οι πρώτοι πομποί  FM στη Νορβηγία απενεργοποιήθηκαν. Η χώρα σχεδιάζει τη σταδιακή απενεργοποίηση των FM (δεν εκπέμπου σταθμοί AM  στη Νορβηγία) μέσα στην χρονιά, θέτοντας τα αρχικά εκτός λειτουργίας στις μικρές περιφερειακές περιοχές και στη συνέχεια  απενεργοποιώντας τα στις μεγάλες πόλεις από το Δεκέμβριο.

«Νόμιζαν ότι ήμασταν τρελοί, αλλά αποδεικνύονται ότι κάνουν λάθος,»  είπε στους συνέδρους ο Jensen.

Η πρώτη περιοχή πραγματοποίησε τη μετάβαση χωρίς κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με τον Jensen, λόγω της σημαντικής ενημέρωσης σχετικά με την απενεργοποίηση, των προσωπικών επισκέψεων από το προσωπικό του ραδιοφώνου για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς λειτουργούν τα ψηφιακά ραδιόφωνα τους, αλλά και του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού στην πορεία προς την απενεργοποίηση των FM και την ενεργοποίηση του DAB+.

«Από το 1995 κατασκευάσαμε την κάλυψη, στη συνέχεια, [οι κατασκευαστές] έφτιαξαν τους δέκτες και ήταν όλοι στα καταστήματα, στη συνέχεια, το σχέδιο για την απενεργοποίηση άρχισε σιγά-σιγά επεκτείνεται.»

Το να δωθεί κίνητρο στο ακροατήριο να αγοράσει ψηφιακά ραδιόφωνα ήταν το κλειδί για το μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, και ο Jensen εξήγησε ότι αυτό έγινε με το λανσάρισμα νέων ραδιοφωνικών σταθμών που στοχεύουν σε συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνίας. Στους πιο ηλικιωμένους ακροατές, τους νεότερους ακροατές και τους λάτρεις της μουσικής τζαζ στόχευσαν τα τρία νέα ραδιοφωνικά προγράμματα χάρη στην ψηφιακή ραδιοφωνία, και οι οποίοι αγκάλιασαν γρήγορα τα νέα προγράμματα, σύμφωνα με τον Jensen. Το ραδιοφάσμα της Νορβηγίας ήταν γεμάτο, οπότε δεν υπήρχε δυνατότητα να εισάγουν νέους ραδιοφωνικούς σταθμούς στο αναλογικό φάσμα, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη μετάβαση στην ψηφιακή ραδιοφωνία.

«Θέλαμε να τεστάρουμε αν η ραδιοφωνική αγορά είναι έτοιμη για το μέλλον», είπε.

Από τη στιγμή που όλες οι αναλογικές υπηρεσίες απενεργοποιηθούν, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών για τις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καθώς το κόστος της ισχύος μετάδοσης πέφτει κατακόρυφα.

Σε μια συνεδρία στο Συμπόσιο DBS2017, ο Jensen περιέγραψε τα βήματα της ψηφιακής μετάβασης του ραδιοφώνου και στη συνέχεια, μίλησε για το ραδιοφωνικό κανάλι με μουσική olides, που υπήρξε η κινητήρια δύναμη για να πειστούν τα μεγαλύτερα ακροατήρια να ακολουθήσουν τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news