Η Σουηδία αρνείται να "σβήσει" το ραδιόφωνο FM κατά την ψηφιακή μετάβαση

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη πιέζουν για την υιοθέτηση της τεχνολογίας DAB για το ραδιόφωνο, με ορισμένες χώρες να έχουν σαφή σχέδια να αντικαταστήσουν πλήρως το ισχύον σύστημα FM. Αλλά δεν ανεβαίνουν τελικά όλες οι χώρες στο άρμα. Μετά την ανακοίνωση της στάσης «βλέποντας και κάνοντας» την περασμένη άνοιξη, οι ηγέτες της Σουηδίας έχουν απορρίψει επισήμως την πρόταση για τη οριστική μετάβαση από το ραδιόφωνο FM. Το σουηδικό Κοινοβούλιο ολοκλήρωσε την επανεξέταση του σχεδίου για τη μετάβαση στο DAB + για το 2017-2022, και καταψηφίζει την πρόταση, χωρίς αντίρρηση από κανένα από τα οκτώ πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν.

Η Σουηδία συζητάει την έγκριση του DAB ραδιοφώνου εδώ και 24 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια έχει σκαλώσει, η Σουηδία έχει ηγετική θέση σε άλλες ψηφιακές τεχνολογίες. Όπως το ένα τρίτο της ακρόασης δημόσιων ραδιοφωνικών σταθμών της Σουηδίας που συμβαίνει μέσω διαδικτύου. Η χώρα έχει επίσης κάνει ισχυρή πρόοδο στην μετάβαση στην αγορά συνδρομητικής μουσική συνεχούς ροής (streaming). Η IFPI υπογράμμισε ακόμη το έθνος σε μια πρόσφατη παγκόσμια έκθεση για τα μεγάλα ποσοστά των επί πληρωμή ακροατών ψηφιακών μέσων.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Δεν θα γίνει σύντομα. Για να δουλέψει το DAB πρέπει πρώτα από όλα ο καταναλωτής να βάλει το χέρι στην τσέπη να πάρει καινούριο ραδιοφωνικό δέκτη. Και έτσι όπως είναι η οικονομική κατάσταση δεν το βλέπω σύντομα

Στις περισσότερες χώρες δεν θα γίνει σύντομα, ασχέτως από την οικονομική τους κατάσταση. Στις ΗΠΑ ακόμα δίνουν νέες αναλογικές άδειες στα FM και δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη η κατάργηση των FM όπως τα γνωρίζουμε, προς το παρόν. Το δε ψηφιακό ραδιόφωνο εκεί, έχει αποτύχει παταγωδώς (χρησιμοποιούν άλλο πρότυπο από το DAB). Και η αλήθεια είναι ότι για τον ακροατή τουλάχιστον, το ψηφιακό ραδιόφωνο δεν προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την αναλογική μετάδοση, για να πειστεί να αγοράσει νέο δέκτη.

Εγγραφή στο all greek radio news