Πόσα κανάλια χωράει η μπάντα

Μεγάλο ζήτημα αντιπαράθεσης στο κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό αφορά το "πόσα κανάλια χωράνε στην μπάντα". Η απάντηση μαθηματικά από τεχνικής πλευράς είναι ότι 38 δίαυλοι επί 6 προγράμματα = 228 κανάλια. Αν το διαιρέσει κανείς δια του 3, προκειμένου να αφήσει κενές τις συχνότητες των 2 γειτονικών περιφερειών και να αποφύγει παρεμβολές, πέφτει στα 76 κανάλια ανά περιφέρεια. Κατά μία έννοια, πρόκειται για έναν αριθμό που είναι αρκετά πιο μεγάλος σχετικά με τις περίπου μάξιμουμ 20 άδειες ανά περιοχή που προσανατολίζεται να δώσει το Υπουργείο.

Η απάντηση μαθηματικά από νομικής πλευράς, είναι ότι όταν δόθηκε η μπάντα στην Digea, θεσμοθετήθηκε μετά από μελέτη ένας χάρτης συχνοτήτων ο οποίος προβλέπει ότι οι πάροχοι δικτύου συνολικά θα διαθέτουν κατά μέσο όρο 8 διαύλους ανά νομό: αν οι δίαυλοι αυτοί παίξουν σε πλήρη χωρητικότητα με την υπάρχουσα χαμηλή ευκρίνεια η μπάντα χωράει 48 κανάλια: 4x6=24 ιδιωτικά κανάλια, 2x6=12 δημόσια κανάλια και 2x6=12 περιφερειακά κανάλια. Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που προϋποθέτει υψηλή ευκρίνεια κατεβάζει σημαντικά των αριθμό των καναλιών, αλλά κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν υποστηρίζει αυτήν την τεχνολογία αυτή τη στιγμή.

Η απάντηση από πολιτικής πλευράς, μη μαθηματικά, είναι ότι αν είσαι κυβέρνηση δεν θέλεις να έχεις 24 ή 40 ιδιωτικά κανάλια (α) για να μπορείς να έχεις κάποιο στοιχειώδη πολιτκό έλεγχο στο τι γίνεται (β) για να μπορέσεις να αντλήσεις χρήματα από την εκχώρηση των αδειών, αφού δύσκολα θα βρεθούν σήμερα 24 επιχειρηματίες να πληρώσουν το υψηλό τίμημα που χρειάζεται (γ) για να καταστήσεις ανταγωνιστικές τις άδειες. Επιπλέον, (δ) τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να δώσει επιπλέον άδειες στο μέλλον, αντλώντας περισσότερα χρήματα.

Φυσικά και τα τέσσερα παραπάνω ελέγχονται. Για παράδειγμα (α) ο έλεγχος των ΜΜΕ γίνεται ούτως ή άλλως κάτω από το τραπέζι και ο αριθμός τους ολίγη σημασία έχει (β+γ) δεν υπάρχουν οικονομοτεχνικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του αριθμού των συχνοτήτων και ίσως η κυβέρνηση θα ήταν καλό να βάλει μερικούς οικονομολόγους να βρουν την κατάληλη φόρμουλα ώστε και το δημόσιο ταμείο να γεμίσει, και η αγορά να μπορέσει να αναπτυχθεί, αλλά και να υπολογίσουν το (δ) πότε θα μπορούν να δοθούν επιπλέον άδειες και στο μέλλον. Κι επειδή μάλλον η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο, και καθώς φαίνεται θα προσπαθήσει να διαλέξει έναν αριθμό με βάση το υπάρχον ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ίσως δικαίως ένας (πραγματικός) νεοφιλελεύθερος θα αναρωτηθεί γιατί να θεσπίσεις όριο στα 4 κανάλια, περιορίζοντας τις δυνατότητες μιας αγοράς η οποία μέσω "υγιούς ανταγωνισμού" να μπορούσε να αντέξει σήμερα 10 ή αύριο 20 -επιτυγχάνοντας έτσι και περισσότερες θέσεις εργασίας, και περισσότερες επιλογές για τον τηλεθεατή και περισσότερα έσοδα για τα δημόσια ταμεία.

Εδώ λοιπόν έγκειται η μεγαλύτερη αδυναμία του νομοσχεδίου, που προβλέπει γενικά και αόριστα ότι "τον αριθμό των αδειών τον προσδιορίζει ο Υπουργός" (χωρίς να εξηγεί πώς) αλλά και της λογικής της κυβέρνησης, που δεν έχει δώσει μια ουσιαστική κι εμπεριστατωμένη απάντηση, με οικονομοτεχνικά στοιχεία, στο δίκαιο αυτό ερώτημα.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Στην Ιταλία για κάποιο "περίεργο" λόγο χωράνε ψηφιακές τηλεοπτικές εκπομπές σε σχεδόν κάθε συχνότητα UHF αλλά και VHF, σε όλες τις πόλεις. Ενδεικτικά η λίστα καναλιών της Ρώμης: www [τελεία] litaliaindigitale [τελεία] it/lazioindigitale/tvroma

Στη Νέα Υόρκη, που όπως και στις υπόλοιπες ΗΠΑ έχει ήδη συρρικνωθεί η μπάντα στο 51 UHF για τις μελλοντικές ανάγκες της κινητής, εκπέμπουν ψηφιακά κανάλια σε δεκάδες συχνότητες χωρίς "πρόβλημα": www [τελεία] rabbitears [τελεία] info/market.php?request=print_market&mktid=1

Και η τωρινή και η προηγούμενη κυβέρνηση το έχουν παρατραβήξει. Πρώτα, η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την ΕΡΤ, η οποία ξανάνοιξε δύο χρόνια μετά με την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία θέλει τώρα να κλείσει τα μισά εθνικά κανάλια. Τελείως άδικο, όποια κυβέρνηση και να ψηφίσουμε, αυτή πράττει τα ακριβώς αντίθετα. Εγώ προτείνω να δοθούν 16 τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και 160 περιφερειακής εμβέλειας, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Συμπεριλαμβάνω και τα κανάλια που έχουν κλείσει με αποφάσεις είτε του Υπουργείου Τύπου, είτε του ΕΣΡ, είτε του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε όλες τις χώρες, όταν έγινε η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών αυξήθηκε με την προσθήκη νέων καναλιών γενικού περιεχομένου και θεματικών. Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: αντί να αυξηθούν, μειώνονται.

Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από τη μείωση των τηλεοπτικών σταθμών θα είναι Nova και ΟΤΕ TV, καθώς το ήδη φτωχό τηλεοπτικό τοπίο θα γίνει φτωχότερο.

Ηδη εκπέμπουν λιγότεροι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί από όσους εξέπεμπαν το 2000.

Το 2001 ο Σημίτης έκλεισε 68 ραδιοφωνικούς σταθμούς με το πρόσχημα της λειτουργίας του αεροδρομίου των Σπάτων. Εκείνη την εποχή διαβάζαμε "αναλύσεις" που προσπαθούσαν να πείσουν οτι η Αθήνα χωρούσε μόνο 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ένα χρόνο αργότερα, 15 από αυτούς επανήλθαν στα FM.

Στην τηλεόραση έκλεισαν:

Tempo (πρώην New Channel)

Alter (πρώην Κανάλι 5)

ET1, NET, ET3 (η οποία συνέχισε να εκπέμπει αναλογικά σε κάποιες περιοχές και μέσω internet)

Προφανώς κάποιοι νοστάλγησαν τις εποχές που υπήρχαν μόνο 2 κανάλια και 4 ραδιόφωνα και θέλουν να τις επαναφέρουν.

Να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ και στον κατάλογο των τηλεοπτικών σταθμών αναρτημένο στην Βικιπαίδεια, αναγράφονται ποιοι περιφερειακοί και τοπικοί σταθμοί έχουν κλείσει! Στη συγκεκριμένα λίστα, ωστόσο, εξαιρούνται οι Κυκλάδες και η Κρήτη!

Εντάξει, πάντως αυτό που γράφει το άρθρο ξεκάθαρα, είναι ότι η απόφαση για τη μείωση των καναλιών είναι πολιτική. Και αν σκεφτούμε την σαπίλα που παίζει αυτή τη στιγμή στα υπάρχοντα κανάλια, καλά θα κάνει ο Παππάς να τα κλείσει και να αρχίσει να δίνει άδειες από την αρχή. Να μπούνε νέοι παίκτες στην αγορά, με κεφάλαιο και πρόγραμμα. Και το έχει δηλώσει και αυτός άλλωστε, αν πάει καλά το εγχείρημα θα δοθούν και άλλες άδειες στο μέλλον. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει η μπάντα από τις "λέρες" που έχουν κάνει τις δημόσιες συχνότητες τσιφλίκι τους.

Αν νομίζεις ότι ο Αλί Παππάς θα καθαρίσει την μπάντα και θα δόσει άδειες σε "καθαρούς" είσαι βαθιά νυχτωμένος. Και πέραν από αυτό, το άλλο θέμα είναι ότι έχουν πει ψέμματα όσον αφορά το αριθμό των καναλιών που "χωράνε" και ούτε πρόκειται να δώσουν περισσότερες άδειες. Μάλιστα, θα χρησιμοποιήσουν το ίδιο σύστημα για να μειώσουν το αριθμό των περιφερειακών καναλιών και των ραδιοφωνικών σταθμών στη συνέχεια. Και το 2001 η κυβέρνηση του Σημίτη είπε ψέμματα για το πόσους σταθμούς χώραγε η μπάντα των FM και ουσιαστικά αυτό το θέμα δεν...διορθώθηκε ποτέ (παρά τη νέα, ελλειπή άδειοδότηση του 2002).

Κοντός ψαλμός αλληλούγια φίλε μου. Και μόνο το γεγονός επιτρέπεται σε καινούριες επιχειρήσεις να μπουν στην μπάντα, λύνει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. "Καθαροί" σταθμοί δεν υπάρχουν, κανείς δεν είναι καθαρός, στον καπιταλισμό ζούμε οπότε παντού υπάρχουν διασυνδέσεις και συμφέροντα. Αλλά άλλο αυτό, και άλλο η σαπίλα που επικρατεί τόσα χρόνια.

Όσον αφορά την τηλεόραση, έχουν πει ότι τα κανάλια μπορούν να αυξηθούν σε 16 μέχρι το 2020.

Όσον αφορά τη μείωση των συχνοτήτων στο ραδιόφωνο, σε παραπέμπω στη συνέντευξη του Σπίρτζη, ότι θα γίνει προσπάθεια να αυξηθούν οι συχνότητες στο ραδιόφωνο, μειώνοντας την απόσταση μεταξύ των καναλιών. Δεν ξέρω αν θα ισχύσει αυτό τελικά, αλλά αν δεν έχεις κάποια άλλη πληροφόρηση νομίζω ότι απλώς προτρέχεις.

Ξέρει κανείς πως έκλεισε το Tempo 12 χρόνια πριν ???

Καλά κάνανε και το κλείσανε το Tempo το 2002, αν και πανελλαδικο καναλι, επαιζε μεσημεριανες ωρες, αριθμους υψηλης χρεωσης (090), και το βλεπανε ανηλικα, για αυτο την πατησαν το ιδιο εκαυναν τοτε και τα καναλια Αθήνα TV, TV Πειραιάς (σήμερα RISE TV), και Γαλάτσι TV, μην πω και το Jeronimo Groovy TV, το οποιο εκανε τα ιδια πραγματα με τα παρακειμενα αθηναικα καναλια και ειχε βαρεσει πιστολι το 2000, και το 2003 το πηρε ο Τραγκας και πηρε την θεση του το Κανάλι 10

Εγγραφή στο all greek radio news