Πρόστιμο σε τοπικό ραδιοσταθμό: «πάταγε» με διαφημίσεις το πρόγραμμα αθηναϊκού συνεργάτη

Το σύνηθες πρόβλημα να διακόπτονται από τοπικές διαφημίσεις οι αναμεταδόσεις των αθηναϊκών σταθμών στην επαρχία, επισημαίνει με την τελευταία του απόφαση το ΕΣΡ. Σύμφωνα με το ΕΣΡ, ένας ραδιοφωνικός σταθμός της Μαγνησίας, το Ράδιο Ακρόαμα, βρέθηκε να μεταδίδει διαφημίσεις κατά της διάρκεια της αναμετάδοσης του αθηναϊκού Real FM, οι οποίες ωστόσο έπεφταν αυτοματοποιημένα κατά τη διάρκεια της εκπομπής χωρίς έλεγχο, διακόπτοντας και καλύπτοντας τα λεγόμενα του ραδιοφωνικού παραγωγού στο στούντιο της Αθήνας. Η παράβαση αυτή, μαζί με την υπέρβαση του νομίμου ορίου των διαφημίσεων που είναι 12 λεπτά την ώρα, είχε σαν αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις του νόμου, τα διαφημιστικά διαλείμματα που παρεμβάλλονται κατά τον χρόνο μετάδοσης των προγραμμάτων θα πρέπει να σέβονται την ακεραιότητα των προγραμμάτων αυτών λαμβάνοντας υπόψη τη νοηματική τους ροή και τις φυσικές τους παύσεις. Επομένως, η απότομη διακοπή του προγράμματος του αναμεταδιδόμενου σταθμού για τη μετάδοση τοπικών διαφημίσεων του αναμεταδίδοντος σταθμού παραβιάζει την ως άνω νομοθετική υποχρέωση.»

Το πρόβλημα είναι γνωστό και έχει συζητηθεί σε παλιότερο δημοσίευμα του ραδιόφωνο.gr σχετικά με τις ραδιοφωνικές δικτυώσεις. Οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν ηχολήπτη στην κονσόλα κατά τη διάρκεια των αναμεταδόσεων, οπότε πολύ συχνά η μετάδοση των διαφημίσεων ακόμη και κατά τη διάρκεια των δικτυώσεων συντονίζεται από τον αυτόματο πιλότο. Έτσι, οι τοπικές διαφημίσεις πέφτουν όποτε να ναι και καλύπτουν το αθηναϊκό πρόγραμμα. Συχνά μάλιστα είναι πολύ περισσότερες από το πρόγραμμα της Αθήνας (φθηνότερες γαρ), οπότε η επικάλυψη είναι... αναγκαστική για να είναι εντάξει ο τοπικός ραδιοσταθμός με τους διαφημιζόμενους. Πολλοί τοπικοί πατάνε πάνω στα δελτία ειδήσεων του ημιώρου. Υπάρχει επίσης τοπικός σταθμός στην Πελοπόννησο που έχει ηχογραφημένο το αθηναϊκό δελτίο ειδήσεων του προηγούμενου ημιώρου και το πετάει μονταρισμένο πάνω στην αλλαγή της ώρας, ώστε να μην «κουράζει» τους ακροατές και να έχει περισσότερο χρόνο για διαφημίσεις.

Ο Χρήστος Βαλασέλλης, δημιουργός του εξαιρετικά δημοφιλούς προγράμματος ραδιοφωνικού αυτοματισμού Jazler, μας ενημέρωσε ότι υπάρχει σύστημα συγχρονισμού διαφημιστικών διαλειμμάτων μεταξύ αθηναϊκού και δικτυωμένων ραδιοφωνικών σταθμών: «Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα αυτό δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Νομίζω ότι είναι περισσότερο θέμα αμέλειας όμως, και από τις 2 πλευρές. Όποιος ενδιαφέρεται πάντως μπορεί να επικοινωνήσει με το Jazler Support για περισσότερες πληροφορίες.» 

Ένας σημαντικός περιορισμός είναι ότι πρέπει να έχει το ίδιο λογισμικό και ο σταθμός της Αθήνας και ο σταθμός της επαρχίας. Έτσι, αν ο τοπικός ραδιοσταθμός έχει εγκατεστημένο το Jazler και ο αθηναϊκός πχ το Broadcast, η δυνατότητα συγχρονισμού δεν είναι εφικτή. Ο δεύτερος περιορισμός είναι όταν οι διαφημίσεις του τοπικού ραδιοσταθμού είναι περισσότερες από αυτές του δικτυωμένου αθηναϊκού. «Εκει δεν μπορούν να γινουν πολλά. Θα παίξει τις διαφημίσεις και θα επιστρέψει στον αθηναϊκό σταθμό όταν τελειώσουν. Αν οι διαφημίσεις ειναι λιγότερες από τον αθηναϊκό, παίζει μουσική μέχρι να τελειώσει τις διαφημίσεις ο αθηναϊκός και μετά θα ξανασυνδεθεί. Είχε πέσει η ιδέα να ηχογραφεί το Αθηναικό στο παρασκήνιο και να το παίζει μετα τις διαφημίσεις με χρονοκαθυστέρηση, αλλα δεν το έκανα γιατί δεν το πήρα ζεστά, αφού είδα λίγο ενδιαφέρον.»

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Οι σταθμοί της επαρχίας δεν θέλουν τη δημιουργία σταθμών εθνικής εμβέλειας αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δικτυωθούν με σταθμούς της Αθήνας για να μεταδώσουν (με αμέτρητες διακοπές για διαφημίσεις ακόμα και στα δελτία ειδήσεων) μέρος του προγράμματός τους

[quote=ανώνυμος]

Οι σταθμοί της επαρχίας δεν θέλουν τη δημιουργία σταθμών εθνικής εμβέλειας αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δικτυωθούν με σταθμούς της Αθήνας για να μεταδώσουν (με αμέτρητες διακοπές για διαφημίσεις ακόμα και στα δελτία ειδήσεων) μέρος του προγράμματός τους

[/quote]

Αν γίνουν οι πασιγνωστοι σταθμοι της Αθήνας εθνικης εμβελειας (Real FM, Βήμα, Athens DeeJay, Kiss 92.9, Galaxy 92, Παραπολιτικά 90.1, Ρ/Σ Εκκλησίας της Ελλάδας και λοιποι αλλοι) θα ζηλέψουν και της Θεσσαλονίκης (Λυδία η Φιλίππισια, Imagine 89.7, Ράδιο Θεσσαλονίκη, Metropolis) και αυτο ειναι ενα μειον για το ελληνικο κρατος, απο την στιγμη που και αυτοι οι σταθμοι δεν εχουν αδεια (ειναι σαν τα ιδιωτικα καναλια εθνικης εμβελειας, αλλα και τα ιδιωτικα περιφερειακης εμβελειας, που εχουν πεσει στην παγιδα της Digea) και σε αυτην την κατασταση που ειναι το ελληνικο κρατος εδω και 5 χρονια, ετσι θα μεινει το ραδιοτηλεοπτικο τοπιο, χωρις αδειες, ασε που αν τυχον γινουν πανελλαδικα τα ραδιοφωνα πρεπει να δωθουν συχνοτητες, που στην Κεντρική Μακεδονία, την Θράκη και την Θεσσαλία δεν υπαρχει ουτε μια ελευθερη συχνοτητα, εδω σε ομορους νομους της Θεσσαλονίκης, υπαρχουν τοπικοι σταθμοι και δεν μπορουν να εκπεμπουν πουθενα απο τις παρεμβολες που τους δημιουργουν οι σταθμοι της Θεσσαλονίκης, μονο το Ράδιο Αλμωπία απο το νομο Πέλλας την εχει γλιτωσει (προσωρινα) εκπεμπει στην συχνοτητα του χρεοκοπημενου Star FM 97.1, και εχει αποσταση 0.3 και 0.4 MHz απο τους Velvet 96.8 και Easy 97.5 αντιστοιχα, οι υπολοιποι σταθμοι ειναι με 0.2 MHz αποσταση ακομη και απο τις συχνοτητες της ΕΡΑ. Και κατι ακομη γιατι μερικοι σταθμοι της Θεσσαλονίκης, εχουν παρει αδεια για δευτερη συχνοτητα ας πουμε οι 89 Rainbow, Καλαμαριά FM η ο Velvet 96.8 (που στην χαλκιδικη ειναι 96.6), ακομη και ο Plus Radio 102.6 ? Με ποιο δικαιωμα εχουν δικαιωμα εκπομπης στον Νομό Χαλκιδικής η στον Νομό Σερρών ? Και ο More 103, γιατι να εκπεμπει στον Νομό Θεσσαλονίκης, απο την στιγμη που το ΕΣΡ τον εχει καταχωρημενο ως σταθμο Νομού Χαλκιδικής ? Ετσι γινεται και στην Θεσσαλία, οι σταθμοι του Νομού Λάρισας εκπεμπουν απο το Νομό Τρικάλων (το Δοβρούτσι ειναι πολυ κοντα στην Φαρκαδόνα, στον ίδιο νομο στα συνορα με τους 3 νομούς της Θεσσαλίας) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι σταθμοι της Καβάλας και της Ξάνθης εκπεμπουν με 0.1 MHz αποσταση, εχει η Καβάλα στους 93.2 τον Sfera Καβάλας, και η Ξάνθη στους 93.1 το Nova Radio, ακομα και στην ιδια συχνοτητα η Καβάλα στους 105.7 εχει τον Λάμψη FM και η Ξάνθη παλι στους 105.7 τον Μελωδικό, στην Χρυσούπολη και στην Θάσο εκπεμπουν οι σταθμοι και απο τους 2 νομους, ωραιος διαχωρισμος, ωραιες ταξινομησεις κανει το ΕΣΡ και ο Πομακόφωνος Kral FM της Ξάνθης τρεις συχνοτητες στον Νομό του (107.8, 105.5 και 108.0) εξυπνος, μια δεν μπορει να εχει ο συγκεκριμενος σταθμος, στην επαρχία βρισκεται, πρεπει να ψυγαγωγει την Μουσουλμανική μειονοτητα απο 3 συχνοτητες, που βρισκεται στην Αθήνα ?

Ετσι που το κατάντησαν το Ραδιοφωνο......ποιος ακούει? μονο τα "σκλαβάκια" των ΜΜΕ....που ακουνε ψευτο-Ειδησεις, ψευτο-Πολιτικη ενημερότητα, Σχολιασμους, και.... Αθλητικά! Οτι Πουλάει και Κονομαει, απο άτομα - πολιτες - ακροατες που ειναι εθισμενοι στο "παραμυθι" που τους πουλανε καθημερινα!!!! ..... και βαλανε και τα αλλα τα "σκλαβακια" τους επαρχιακους σταθμους, να κανουν και αναμετάδοση. Στην ουσια, την "Τρύπα" των επαρχιακών σταθμών σκαβουν για να τους θαψουν...στο Τέλος!!! Και ο Πολίτης - Ακροατής τι αποκομίζει??? "Σκατά" όλη μέρα και σε όλη την Μπάντα, στα Αυτιά του, στα μυαλά του, στην Ψυχολογια του, και στην Ζωή του......!!! όλα τα Δημοσιογραφικά Λαμογια, να του κανουν πλυση εγκεφαλου~~!!! και μαζι με τους Καναλαρχες να τα Κονομανε!!!! Ψυχαγωγια=Μηδεν!!! Πολιτισμος/Κουλτουρα=Μηδεν, Μουσική= Μηδεν, Ελευθερία στο Ραδιοφωνο=Μηδεν!! Καταντησαν και το Ραδιοφωνο οπως την TV και χειροτερα!!! Αίσχος!!! Να την "βράσω" και την Τεχνολογία σας, και τα τζαζλερ σας.......αφου οι σταθμοι δεν τα χρησιμοποιουν στην υπηρεσια του πολιτη ακροατή, για να του προσφερουν πραγματικό ραδιοφωνο, ψυχαγωγια και ενημερωση όπως παλιά.....αλλά τα χρησιμοποιουν για την δικη τους εξυπηρετηση - διευκολυνση - "συμφεροντα" και να τα κονομανε....!!!! Η κατάντια των FM....

Εγγραφή στο all greek radio news