Νομοσχέδιο Πέτσα: Οι ραδιοσταθμοί μπορούν επιτέλους να αλλάξουν φυσιογνωμία

Λύση (προσωρινή μεν) σε ένα χρόνιο νομικό πρόβλημα στη ραδιοφωνική αγορά αναμένεται να δώσει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την υπογραφή του Υπουργού Στέλιου Πέτσα. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα μπορούν να αλλάξουν για μια φορά τον χαρακτήρα του προγράμματος από «ενημερωτικό» σε «μη ενημερωτικό» ή το αντίθετο, μαζί με τη στοιχειώδη δικαιολόγηση.

Πώς ο χαρακτήρας των ραδιοφώνων «κλείδωσε» στο 2007

Σημειώνεται ότι ο χαρακτήρας ενός ραδιοφωνικού σταθμού μπορεί να είναι είτε ενημερωτικός, είτε μη. Ο χαρακτήρας των περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών είχε «κλειδώσει» στο τι είχαν δηλώσει οι ιδιοκτήτες τους στο ΕΣΡ μετά το 2007. Η δήλωση αυτή βέβαια ήταν δεσμευτική και ως προς το περιεχόμενο του προγράμματος, όσο και τον αριθμό των υπαλλήλων. Καθώς το καθεστώς νομιμότητας των ραδιοφωνικών σταθμών παραμένει σε μια προσωρινή συνθήκη, με τις άδειες και τις Βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας να περνάνε από χέρι σε χέρι, έχουν υπάρξει ουκ ολίγες περιπτώσεις σταθμών που άλλαξαν χαρακτήρα, χωρίς όμως να μπορούν να το δηλώσουν στο ΕΣΡ. Αρκετοί από αυτούς μετέδιδαν «πλασματικό» πρόγραμμα, με μίνι αγορασμένα δελτία ειδήσεων (κάποιοι κατά τη διάρκεια της νύχτας) για να αποφύγουν τυχόν κυρώσεις, ενώ δεν ήταν και λίγοι οι σταθμοί που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στο ΕΣΡ.

Το 2014 δημοσιεύτηκε νέο άρθρο που επέτρεπε σε ενημερωτικούς ραδιοσταθμούς να μεταβληθούν σε μη ενημερωτικούς, μια διάταξη που αποσύρθηκε τρία χρόνια αργότερα. Τότε είχε κληθεί για εξηγήσεις ο Easy 97,2, το μουσικό ραδιόφωνο του ANT1 που παλαιότερα ήταν ενημερωτικό. Τελευταίο περιστατικό αποτελεί η απόφαση του ΕΣΡ για το Θέμα 104,6, στον οποίο επετράπη να υποβάλει αλλαγή της ταυτότητάς της συχνότητας 13 χρόνια μετά την αρχική δήλωση. Κατά την απόφαση αυτή το ΕΣΡ ερμήνευσε την «πρόθεση του νομοθέτη» αλλά και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μέχρι την έκδοση προκήρυξης για χορήγηση αδειών οι ραδιοσταθμοί επιτρέπεται να αλλάξουν μία μόνο φορά τη φυσιογνωμία του προγράμματός τους, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να υποβάλλουν στο ΕΣΡ αίτηση καθώς και αναλυτικό πρόγραμμα μιας εβδομάδας που αντιστοιχεί στη νέα φυσιογνωμία προγράμματος, δήλωση στην οποία αναφέρουν αναλυτικά και συγκεκριμένα τα στοιχεία στα οποία στηρίζουν την αίτησή τους και από τα οποία προκύπτει ότι έχουν και την υποδομή για τη λειτουργία σταθμού με την αιτούμενη φυσιογνωμία.

Σχετικά με αυτό απαιτείται επίσης ονομαστική κατάσταση προσωπικού το οποίο απασχολήθηκε για τη λειτουργία του σταθμού από την 1η Γενάρη 2019 και μετά, καθώς και αυτού που απασχολείται για τη λειτουργία του σταθμού κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Εναλλακτικά μπορεί να κατατεθεί δήλωση για το προσωπικό που πρόκειται να προσληφθεί, για να πληρείται η σχετική υποχρέωση ελάχιστου προσωπικού.

Επιπτώσεις για τους εργαζόμενους

Η αλλαγή χαρακτήρα ενός ραδιοφωνικού σταθμού, σημαίνει αυτομάτως ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που θα μεταβάλλουν το χαρακτήρα τους από ενημερωτικό σε μη ενημερωτικό, θα δικαιούνται πλέον να λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό. Για παράδειγμα σε περιοχές με πάνω από 4 εκατομμύρια κατοίκους ίσχυε το νόμιμο όριο των 20 εργαζομένων για τα ενημερωτικά ραδιόφωνα.

άρθρα: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news