"Good morning Codogno!" ραδιοσταθμός για τον κορωνοϊό στην καρδιά της καραντίνας στην Ιταλία

"Goodmorning, Codogno!" φωνάζει ο 82χρονος παρουσιαστής Pino Pagani, ξεκινώντας τη ζωντανή εκπομπή του από την κόκκινη ζώνη της Λομβαρδίας, όπου περίπου 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα για πάνω από δύο εβδομάδες. Καθώς ο κορωνοϊός σαρώνει την Ιταλία και λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της λοίμωξης, ένας τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός παρέχει στους πολίτες μια αίσθηση ομαλότητας εν μέσω της καραντίνας. Ο σταθμός εκπέμπει από Codogno, μια πόλη που είναι έγινε γνωστή ως "Wuhan της Ιταλίας" και βρίσκεται υπό αυστηρό lockdown. Τα τρένα δεν κάνουν πια στάση εκεί και οι δρόμοι είναι άδειοι.

Ο Pagani διαβάζει έπειτα ένα εμψυχωτικό μήνυμα από τον ακροατή Diego Lazzanoni, Ιταλό που ζει στην πόλη Castiglione d'Adda: «Είμαστε εδώ στα σπίτια μας και παλεύουμε, μαζί με τους παιδικούς φίλους μας και τις οικογένειες τους. Παρότι έχουμε γονατίσει τώρα, νιώθω τη σιωπηρή γειτνίαση της πόλης μου. Ακόμα κι αν οι δρόμοι είναι άδειοι και δεν ακούγεται ούτε ένας ήχος, ξέρω ότι όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης, θα στήσουμε ένα γλέντι όπως μόνο εμείς ξέρουμε. Δεν το βάζουμε κάτω και δεν θα το βάλουμε κάτω» Μηνύματα όπως αυτά μεταδίδονται συχνά από το ραδιόφωνο Zona Rossa ή στο Ραδιόφωνο Κόκκινης Ζώνης, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, χρησιμοποιώντας τις συχνότητες του τοπικού Radio Codogno.

Δύο φορές την ημέρα, οι παρουσιαστές ενημερώνουν τους Ιταλούς υπό καραντίνα για τις τελευταίες κυβερνητικές πληροφορίες, τις ώρες λειτουργίας για καταστήματα και ταχυδρομεία και τα χρονοδιαγράμματα για τους ιατρικούς χώρους. Ραδιοφωνικοί καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων των αρχών, καλούνται να βγουν στον αέρα για να ρίξουν φως στις προσπάθειές να αντιμετωπιστή η λοίμωξη. Η σελίδα του καναλιού στο Facebook έχει περίπου 1.000 ακόλουθους που στέλνουν μηνύματα εκτίμησης καθώς βρίσκουν τρόπους για να διασκεδάσουν στο σπίτι - «είστε υπέροχοι», «ευχαριστώ, Pino».

«Ο κόσμος πρέπει να μιλά και να έχει ενημέρωση», ανέφερε ο Pagani στην Al Jazeera. «Ειδικότερα, οι ηλικιωμένοι, που περνούν πολύ δύσκολα, καθώς μερικές φορές μένουν μόνοι τους». Οι ακροατές συχνά καλούν με ερωτήσεις. «Μια ηλικιωμένη κυρία μας τηλεφώνησε πριν από λίγες μέρες, λέγοντας ότι δεν είχε θερμόμετρο για να μετρήσει τη θερμοκρασία της», δήλωσε ο παρουσιαστής Francesco D'Adda. «Ρώτησε τι πρέπει να κάνει». Μέσα σε λίγα λεπτά, το ραδιόφωνο Zona Rossa ειδοποίησε το τοπικό υποκατάστημα της πολιτικής προστασίας, το οποίο έφερε στη γυναίκα ένα θερμόμετρο. Μια άλλη ηλικιωμένη κυρία κάλεσε το ραδιόφωνο επειδή αισθάνεται πολύ μοναξιά. «Ευτυχώς, ήμασταν εδώ μαζί με άλλους συναδέλφους», δήλωσε ο Pagani.«Της κρατήσαμε παρέα και την ψυχαγωγήσαμε για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια, οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί ήρθαν σε επαφή με το δήμο όπου ζούσε η γυναίκα για να τονίσουν την σημαντικότητα της κατάστασής της.»

Το ραδιόφωνο Zona Rossa υπενθυμίζει συνεχώς στους πολίτες το τι μπορούν να κάνουν για να περιορίσουν τον ιό, όπως η διατήρηση μιας ασφαλούς απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους. «Έχουμε ό, τι χρειαζόμαστε μέσα στα καταστήματα», είπε ο Pagani, προσθέτοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να συρρέει σε παντοπωλεία για να μην πανικοβάλλει την αγορά και να δημιουργούνται ουρές. «Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η καραντίνα, είναι ένα μεγάλο μυστήριο, γνωρίζουμε ότι η απάντηση αξίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ», αστειεύτηκε.

Εν τω μεταξύ, καθώς η Ιταλία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει, η καθολική λειτουργία έχει ανασταλεί σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της χώρας σε μια προσπάθεια περιορισμού των μεγάλων συγκεντρώσεων. Αλλά οι πιστοί έχουν βρει άλλους τρόπους λατρείας κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι ιερείς πραγματοποιούν πλεόν τις λειτουργίες στο Facebook και το YouTube. Μια σελίδα YouTube μιας εκκλησίας από το Codogno, η κοινότητα San Biagio, έχει περισσότερους από 100 συνδρομητές που προσεύχονται παρακολουθώντας τις υψηλής ποιότητας εικόνες που μεταδίδονται. Το ραδιόφωνο Zona Rossa μεταδίδει επίσης μερικά κηρύγματα.

Η τεχνολογία έχει επίσης βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές. Τα σχολεία έχουν κλείσει σε όλη τη χώρα μέχρι τα μέσα Μαρτίου και οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους και να παρουσιάσουν τις διατριβές τους σε κάμερες που συνδέονται με ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται από τις σχολές τους. Ο Federico Tassone, 22χρονος φοιτητής πυρηνικής μηχανικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, δήλωσε τα εξής: «Τα μαθήματα μεταφορτώνονται σε μια πλατφόρμα στην οποία οι φοιτητές έχουν πρόσβαση με τους κωδικούς του πανεπιστημίου ... Ίσως αυτό δεν είναι η μόνη λύση, αλλά είναι το καλύτερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή.»

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Γιατί απενεργοποιήθηκαν τα σχόλια στο θέμα για τα "τραγούδια" για τον COVID-19? Για να μην υπάρξει καταιγισμός αρνητικών σχολίων για την "ποιότητα" αυτών των "τραγουδιών";

Εγγραφή στο all greek radio news