Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2019

Και φέτος γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ένας ετήσιο θεσμός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της UNESCO πριν από 8 χρόνια.  Αυτή η μέρα σηματοδοτεί μια εποχή όπου οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το ραδιόφωνο και πώς διαμορφώνει τη ζωή μας. Το ραδιόφωνο ενημερώνει, μεταμορφώνει και μας ενώνει. Συγκεντρώνει ανθρώπους και κοινότητες από όλες τις βάσεις για να προωθήσει θετικό διάλογο για αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, το ραδιόφωνο είναι το τέλειο μέσο για την αντιμετώπιση των εκκλήσεων για βία και την εξάπλωση των συγκρούσεων, ειδικά σε περιοχές που είναι πιθανότερο να εκτεθούν σε τέτοιες πραγματικότητες.

Στη βάση αυτή, η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2019 γιορτάζει με τη θεματική του «Διαλόγου, της Ανοχής και της Ειρήνης». Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές που παρέχουν μια πλατφόρμα διαλόγου και δημοκρατικής συζήτησης για ζητήματα όπως η μετανάστευση ή η βία κατά των γυναικών μπορούν να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των ακροατών και να εμπνεύσουν την κατανόηση νέων προοπτικών για την προετοιμασία θετικών ενεργειών.

Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα μπορεί επίσης να οικοδομήσει ανοχή και να ξεπεράσει τις διαφορές που χωρίζουν τις ομάδες, ενώνοντας τες με κοινούς στόχους και λόγους, όπως η εξασφάλιση της εκπαίδευσης των παιδιών ή η αντιμετώπιση των τοπικών ανησυχιών για την υγεία.

Στο πνεύμα της γιορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφωνίας 2019, μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της UNESCO την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, από τις 11:00 έως τις 16:00. Δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί θα μεταδίδουν ζωντανά, συμπεριλαμβανομένου του Radio UNESCO, έναν προσωρινό ραδιοφωνικό σταθμό αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Επιπλέον, θα παραδοθούν συνολικά 10 "ταχύρρυθμα εργαστήρια" για την απόκτιση πρακτικής εμπειρία στην ραδιοφωνική παραγωγή.

Στην Ελλάδα, οχτάωρο μαραθώνιο αφιερωμένο στην Παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου θα μεταδώσει ο Ρόδον FM (Σέρρες) και η ομάδα Praxis Mediart από την 9πμ με εκπομπές για την ειρήνη, την ανοχή και το διαλογο, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως τα σύνορα της ΕΕ, η ισότητα των φύλων, τι είναι πραγματικά ειρήνη, κτλ. Επίσης, το Μαθητικό Ραδιοφωνικό Δίκτυο σε συνεργασία με τον UP FM (Πάτρα) από τις 10 ως τις 12 το πρωί θα πραγματοποιήσει μια δικτύωση με μαθητικά ραδιόφωνα από όλη την Ελλάδα. με μηνύματα, μουσικές και ζωντανές συνδέσεις. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή Παρασκήνιο "Ραδιοφωνικά Σήριαλς" αφιερωμένη στα ραδιοφωνικά σίριαλ, που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους στην Ελλάδα το 1953 (δείτε την εδώ). Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα θα γίνει στο χώρου του Μουσείου Ραδιοφώνου στο Αργοστόλι στις 6μμ.

Ελάτε μαζί μας αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφωνίας 2019 για να γιορτάσουμε τον αντίκτυπο του ραδιοφώνου στην επιδίωξη ενός πιο ειρηνικού και ανεκτικού κόσμου.

Εγγραφή στο all greek radio news