Χωρίς άδεια τα χριστιανικά ραδιόφωνα των Φιλιππινών

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Φιλιππίνες δεν έχει ανανεώσει τη ραδιοφωνική άδεια της Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων των Φιλιππίνων να λειτουργούν δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς σε ολόκληρη τη χώρα.  Οι επίσκοποι υπέβαλαν αίτηση ανανέωσης της άδειας τον Ιανουάριο, επειδή η προηγούμενη επρόκειτο να λήξει στις 7 Αυγούστου. Η αίτηση, η οποία επεδίωκε την παράταση της άδεια χρήσης ραδιοφωνικής συχνότητας για άλλα 25 χρόνια, παραμένει κολλημένη σε επίπεδο επιτροπής της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου.

Ο νόμος των Φιλιππίνων απαιτεί τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα να έχουν μια άδεια χρήσης συχνότητας, το οποίο χορηγείται μέσω της νομοθεσίας από το Κογκρέσο, για να μπορούν να λειτουργούν, ανέφερε το ucanews.com. Η άδεια χρήσης συχνότητας που χορηγήθηκε στη διάσκεψη των επισκόπων ανανεώθηκε τελευταία το 1992.

Τουλάχιστον 54 ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Καθολικό δίκτυο της χώρας θα επηρεαστούν από την αποτυχία της ανανέωσης της ραδιοφωνικής τους άδειας φέτος. Παρά την μη ανανέωση του δικαιώματός τους, αρκετοί καθολικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί συνεχίζουν να λειτουργούν.

Οι σταθμοί του δικτύου καλύπτουν 11 περιοχές και 35 επαρχίες της χώρας. Είναι ο μεγαλύτερος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στις Φιλιππίνες όσον αφορά τον συνολικό αριθμό σταθμών και τη ισχύ εκπομπής ανά σταθμό.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Veritas, που λειτουργεί από την Αρχιεπισκοπή της Μανίλα, έχει ξεχωριστή άδεια χρήσης συχνότητας που ανανεώθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης.

Ο πρόεδρος Jerome Secillano, εκτελεστικός γραμματέας της επιτροπής δημόσιων υποθέσεων της διάσκεψης των επισκόπων, δήλωσε ότι δεν εκτοπίζει την πολιτική ως λόγο για την αποτυχία της ανανέωσης της άδειας χρήσης συχνότητας, ειδικά επειδή οι ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας έχουν εκφράσει κριτική εναντίον του προέδρου Rodrigo Duterte.

"Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η πολιτική θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες", δήλωσε ο ιερέας, προσθέτοντας ότι "μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο το Κογκρέσο δεν ανανέωσε την ραδιοφωνική άδεια".

Ο Secillano, ωστόσο, είπε ότι οι πραγματικοί χαμένοι ήταν οι άνθρωποι που βασίζονταν στο ραδιοφωνικό δίκτυο. "Είναι η φωνή του λαού και η αναζήτηση αλήθειας που υπονομεύεται από το Κογκρέσο", είπε.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής Παντελεών Αλβάρες, σύμμαχος του Duterte, αποκάλεσε τη διάσκεψη των επισκόπων «χοντροκέφαλους» για την κριτική τους στην κυβέρνηση.

Το μέλος του Κογκρέσου Franz Alvarez, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη χορήγηση Αδειών χρήσης συχνότητας, δήλωσε ότι η αδράνεια στην αίτηση των επισκόπων οφειλόταν στον αριθμό των αιτήσεων που έπρεπε να παραστεί το νομοθετικό σώμα και "περίμενε ακόμα την ακρόαση".

Σχόλια

Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσο κοστίζουν στους πολίτες οι δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί της εκκλησίας (και μερικοί τηλεοπτικοί) που λειτουργούν στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους μπορούμε να υποθέσουμε πως εκτός από τους μισθούς των κληρικών πληρώνουμε και τους σταθμούς τους...

Εγγραφή στο all greek radio news