Το νομοσχέδιο για το ραδιόφωνο μόλις ληφθούν οι αποφάσεις για το ψηφιακό

Το ψηφιακό ραδιόφωνο, μετά από μια διαδικασία μετάβασης είναι μια πιο ενδεδειγμένη λύση, δεδομένων των προβλημάτων του αναλογικού ραδιοφώνου, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, προαναγγέλλοντας την ταυτόχρονη χορήγηση αναλογικών και ψηφιακών αδειών. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, δεν φάνηκε να επιβεβαιώνει την αρχική δέσμευση ότι το νομοσχέδιο θα δημοσιευτεί στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα. Συγκεκριμένα μέσα στην εβδομάδα γίνονται οι τελικές συσκέψεις με την ομάδα εργασίας η οποία κοιτάει τα τεχνολογικά θέματα του φάσματος και πόσο γρήγορα μπορούμε να πάμε στο ψηφιακό ραδιόφωνο και αναλόγως θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αν κριθεί ότι το ψηφιακό ραδιόφωνο θα πάρει πολύ μεγάλο χρόνο, τότε θα προχωρήσει πιο άμεσα η αδειοδότηση για το αναλογικό.

Το ψηφιακό ραδιόφωνο χρειάζεται να ετοιμαστεί νέος χάρτης συχνοτήτων, ο οποίος θα τεθεί πρώτα σε δημόσια διαβούλευση και θα αποτελέσει οδηγό για τη νομοθετική πρωτοβουλία. Για το αναλογικό ραδιόφωνο το Υπουργείο διαθέτει ήδη έτοιμο χάρτη συχνοτήτων. Επίσης για το ψηφιακό ραδιόφωνο θα απαιτηθεί η λειτουργία ενός ενιαίου παρόχου, αντίστοιχου με αυτού της Digea στην τηλεόραση, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποφύγει εσκεμμένα λάθη που στην περίπτωση της Digea οδήγησαν στη μείωση των κέντρων εκπομπής και σε κακή εμβέλεια. Στο ψηφιακό ραδιόφωνο θα μπορούν να λειτουργούν 18 ραδιοφωνικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοφώνων της ΕΡΤ και 60 με 68 ραδιοφωνικοί σταθμοί σε κάθε περιφέρεια, ενώ αναφέρθηκαν και τα ραδιόφωνα εθνικών οδών.

Για τη χορήγηση των αδειών θα υπάρχει τίμημα το οποίο θα το καθορίσει η αγορά, ενώ θα υπάρξει διεξαγωγή διαγωνισμού. Το ελάχιστο τίμημα των αδειών ανά νομό θα προσδιοριστεί σε δεύτερο χρόνο με κοινή υπουργική απόφαση, αφού ληφθεί υπόψιν η άποψη παραγόντων της αγοράς. Οι άδειες θα δοθούν από το μηδέν, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η λειτουργία των υπάρχοντων ραδιοσταθμών, ενώ από το μηδέν θα κατανεμηθούν και οι συχνότητες. Το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ δεν επιτρέπει χωριστό διαγωνισμό για δημοτικούς ή θρησκευτικούς σταθμούς. Επίσης δήλωσε ανοικτός σε ολοκληρωμένες νομοθετικές προτάσεις στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου, για χορήγηση αδειών σε ραδιόφωνα συλλογικοτήτων, κοινωνικών φορέων και πανεπιστημίων.

Ο Λευτέρης Κρέτσος συμφώνησε ότι ο διαχωρισμός μεταξύ μουσικών και ενημερωτικών ραδιοφώνων είναι παρωχημένος, ωστόσο δεν προέβη σε διευκρινήσεις πώς θα ισχύσει αυτό. Παρότι θα υπάρχει περιορισμός ελάχιστου προσωπικού, ο Λευτέρης Κρέτσος απέφυγε τρεις φορές να δώσει λεπτομέρειες για το αν και πώς θα κατανέμεται η ποσόστωση των εργαζομένων σε διαφορετικές θεματικές, διαφορετικές περιοχές και διαφορετικές ειδικότητες εργαζομένων.

Με βάση νόμο που πέρασε στις αρχές Αυγούστου απαγορεύεται η απαλλαγή κόστους για τη διαφήμιση εντός ομίλου, πχ στη μετάδοση διαφημίσεων μιας εφημερίδας από το ραδιοφωνικό σταθμό του ιδίου ομίλου.

Η συνέντευξη δόθηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη, με τη συνδρομή του δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών και του "e-tetradio" Δημήτρη Κανελόπουλου.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

"In house" συνεντευξούλα του Κρέτσου σήμερα το πρωί στο παράνομο ραδιοφωνάκι του "καλού" μηντιάρχη Μάρη και με τους συντρόφους Αρβανίτη και Καννελόπουλο. Πριν μια εβδομάδα συνέντευξη στην συριζοΕΡΤ και πιο πριν στο Κόκκινο. Αυτό που μένει τώρα είναι συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο κανάλι του Σαββίδη και είμαστε κομπλέ. Τι έγινε, φοβάται τις δύσκολες ερωτήσεις, οι οποίες είναι και πολλές;

Όχι μόνο θέλουν να καλέσουν τους πολίτες να αγοράσουν εν μέσω κρίσης ψηφιακούς ραδιοφωνικούς δέκτες που σχεδόν δεν υπάρχουν στην αγορά και είναι πιο ακριβοί από τους συμβατικούς δέκτες (που μια χαρά δουλεύουν, γι αυτό και οι περισσότερες χώρες πέραν από τους Νορβηγούς και σύντομα τους Δανούς...που πάντα πρέπει να "πρωτοπορούν" με πολλά εισαγωγικά, δεν έχουν καταργήσει τα αναλογικά FM), όχι μόνο αυτό αλλά:
- Λένε στους επαρχιακούς σταθμούς, π.χ. σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου ή κάποια ακριτική περιοχή, πρέπει να έχετε ελάχιστο αριρθμό προσωπικού
- Πρέπει να καταργήσετε τις δικές σας εγκαταστάσεις εκπομπής τις οποίες τις χρυσοπληρώσατε τόσα χρόνια, για να χρυσοπληρώνετε κάθε μήνα μια "ραδιοφωνική DIGEA" (που πιθανόν να είναι ίδια με την τηλεοπτική DIGEA μιας και θέλουν να δώσουν πανελλαδικές άδειες στους ολιγάρχες που κάποτε θα τσάκιζαν) για να συνεχίσουν να έχουν δικαίωμα εκπομπής.
- Καλούν τους σταθμούς σε δημοπρασία για ψηφιακές άδειες, για ένα μέσο που ελάχιστοι διαθέτουν στην Ελλάδα και που δεν θα είναι, σε αντίθεση με την τηλεόραση, προτεραιότητα στις προτιμήσεις του κοινού.

Οι άνθρωποι είναι για δέσιμο. Αλλά είναι γνωστό πως ο σκοπός τους είναι να κλείσουν το 90-95% των σταθμών και να μείνει μόνο η ΕΡΤ μαζί με κάποιους "δικούς" τους, τους οποίους δεν πιάνει ούτε ο νόμος. Μιλάω για τον Χατζηνικολάου, Κουρή, τον "καλό" Μάρη (που εκπέμπει παράνομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), το Κόκκινο (που εκπέμπει παράνομα όπου εκπέμπει στην επαρχία), μπορεί να βρουν τρόπο να δώσουν αδειούλες σε Σαββίδη και Καλογρίτσα και Βαξεβάνη παρόλο που προς το παρόν δεν διαθέτουν δικούς τους σταθμούς. Απλά θα κλείσουν 2-3 παραπάνω, για να βολέψουν αυτούς.

Και φυσικά δεν βλέπω από πουθενά ίχνος διαμαρτυρίας ή κανένα άρθρο να λέει τα πράγματα πραγματικά με το όνομα τους. Μούγκα στη στρούγκα παντού και από τους πάντες. Τους καλούς "δημοσιογράφους", τα ραδιοφωνικά σαϊτ, τις περιβόητες ενώσεις ραδιοφώνων, τα διάφορα φόρουμ και σαϊτ συζητήσεων, κανένας. 

Όταν κάποιοι είναι μια ζωή μαθημένοι να εκπέμπουν όπου θέλουν κι όπως θέλουν, να παίρνουν χατιρικά ρεύμα από Δήμους ή να το κλέβουν από «γείτονες» για να παίζουν playlist, είναι λογικό να μη θέλουν το ψηφιακό ραδιόφωνο.

Συμπεριλαμβάνεις μέσα σ'αυτούς που "εκπέμπουν όπου θέλουν" και το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, το Στο Κόκκινο, που ξεκίνησε στην Αττική μέσα από την συχνότητα αλλά και τις εγκαταστάσεις παράνομου σταθμού, και στη συνέχεια τον έκλεισε η ΕΕΤΤ δύο φορές σε επιδρομές στον Υμηττό (το 2006 και το 2007) πριν "νομιμοποιηθεί" από τη ΝΔ μάλιστα, το 2008, με τον περιβόητο νόμο για τους κομματικούς σταθμούς; Μην ξεχάσεις επίσης τα επαρχιακά παρακλάδια του Κόκκινου και το σταθμό του στη Θεσσαλονίκη, που εκπέμπουν σε συχνότητες δηλωμένες ως μη ενημερωτικές. Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει αυτό το νόμο (επίσης προϊόν της ΝΔ) και να ανοίξει την κλειστή αγορά "ενημερωτικών" σταθμών, προτιμάει να τον διατηρεί και απλά να τον εφαρμόζει, ή μάλλον να μην τον εφαρμόζει, επιλεκτικά. Το ίδιο ισχύει με το φιλοσυριζαικο 24/7, που τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, εκπέμπουν σε συχνότητες δηλωμένες ως μη ενημερωτικές.

Και αν θέλεις, υπάρχει ακόμα περισσότερο ξύδι για σένα.

ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΕΓΡΑΨΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ! ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ! ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΟΙ "ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ".. ΕΛΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ... ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΜΩΣ!!!! ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ... ΞΥΠΝΗΣΤΕ "ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ" ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ BONUS ΣΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΓΛΩΣΣΑ (ΒΛΕΠΕ ΑΙΓΑΙΟ) ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΒΛΕΠΕ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ). ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΜΕΣΟ!!! 

Συμφωνώ με τον φίλο πιο πάνω σε όλα εκτός από το ελάχιστο προσωπικό. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει ελάχιστο προσωπικό σε όλες τις περιοχές (όχι κατ' ανάγκη το ίδιο, ίσως αναλογικά με τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής). Απλά πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία με τους ντεμέκ μιντιάρχες της επαρχίας που έχουνε καβούρια στις τσέπες. Βάζουνε τους πιτσιρικάδες να κάνουνε τσάμπα εκπομπές και τους λένε αν θέλουν λεφτά να πάνε να βρουν οι ίδιοι σπόνσορα. Και φυσικά τα αφεντικά τσεπώνουν κανονικά τα φράγκα από τις διαφημίσεις, αναμεταδίδουν τσαμπέ τους σταθμούς της Αθήνας και μετά παραπονιούνται κι όλας ότι δεν βγαίνουν.

Ενας σταθμός που δερν τα κάνει αυτά αλλά έχει μόνο 1-2 εργαζόμενους γιατί δεν σηκώνει παραπάνω άτομα και που εκπέμπει π.χ. σε μικρό νησί, θα πρέπει να κλείσει; Με αυτή τη λογική ναι. Και αν δεν κλείσει έτσι θα τον κλείσουν αν πάνε στο ψηφιακό ραδιόφωνο με τα ενοίκια που θα πρέπει να πληρώσουν.

Εγγραφή στο all greek radio news