Τελικά δεν επαναλειτούργησε ολόκληρη η ΕΡΤ. Ποια ραδιόφωνα δεν άνοιξαν ποτέ

Η επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα όσων αγωνίστηκαν ενάντια στο «μαύρο», που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η κυβέρνηση με την επαναλειτουργία της και στη συνέχεια ανέλαβε ως ευθύνη ο ίδιος ο Λάμπης Ταγματάρχης ως Διευθύνων Σύμβουλός της, μάλιστα ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Ένα χρόνο μετά, ο δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να παρουσιάσει αρκετά εκατομμύρια πλεόνασμα, καθώς και να «κερδίσει την εκτίμηση του κοινού», όπως τουλάχιστον έδειξε μία δημοσκόπηση.

Ωστόσο, κατά πόσον η επαναλειτουργία της ΕΡΤ κράτησε τη δέσμευσή της για «επαναλειτουργία όλων των δομών»; Κι ενώ τα παράπονα για τις δομές που διατηρήθηκαν είναι ουκ ολίγα, εμείς θα σταθούμε σε τέσσερις δομές που έναν χρόνο μετά παραμένουν εκτός λειτουργίας, κατά βάση λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων. Δυστυχώς, η έλλειψη και των τεσσάρων επηρεάζει την ελληνική ραδιοφωνία.

Το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση»

Το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση", Το αρχαιότερο περιοδικό για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, και μέχρι και σήμερα το μοναδικό περιοδικό που δημοσίευε τακτικά εντύπως το πρόγραμμα ραδιοφώνου (και του δημόσιου αλλά και των ιδιωτικών ραδιοσταθμών).  Το κλείσιμό του είχε ήδη προαναγγελθει από το σχέδιο Μόσιαλου το 2011 αλλά επιβίωσε μέχρι το 2013 λόγω των διαμαρτυριών. Έβγαλε το τελευταίο του φύλλο την εβδομάδα που έκλεισε η ΕΡΤ και έκτοτε δεν ξανακυκλοφόρησε ποτέ. Μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δημιουργήθηκε στον δικτυακό τόπο της ΕΡΤ μια θεματική με τον τίτλο «Ραδιοτηλεόραση» που συγκεντρώνει αντίστοιχο περιεχόμενο, ωστόσο απέχει κατά πολύ από την έντυπη έκδοση, τόσο για την πρόσβαση την οποία έχει στο ακροατήριο, όσο και γιατί δεν καλύπτει πια την ιδιωτική ραδιοφωνία.

Το πολύγλωσσο πρόγραμμα της Φωνής της Ελλάδας.

Ενώ το δορυφορικό κανάλι της ΕΡΤ ξεκίνησε να εκπέμπει και πάλι πριν από μερικούς μήνες για το ελληνικό ακροατήριο διεθνώς, η ΕΡΤ εξακολουθεί να μη διαθέτει περιεχόμενο προς το ξένο ακροατήριο του εξωτερικού στη γλώσσα του, όπως διέθετε από την έναρξή της μέχρι και το κλείσιμό της το 2013. Η Φωνή της Ελλάδας διέθετε δύο προγράμματα που μεταδίδονταν μέσω βραχέων και μέσω δορυφόρου. Το ένα από αυτά ήταν στα ελληνικά και απευθύνονταν στους Έλληνες του εξωτερικού και λειτουργεί και σήμερα. Ωστόσο, το δεύτερο, που εξέπεμπε πολύγλωσσο πρόγραμμα προς το διεθνές ακροατήριο στα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αμερική, την Ασία και την Ωκεανία παραμένει εκτός αέρα. Αντιστοίχως, το ενημερωτικό portal της ΕΡΤ είναι μόνο στα ελληνικά εξακολουθεί να μην παρέχει καθόλου διεθνείς ειδήσεις, ενώ έχει συζητηθεί μια πρόταση για το πολύγλωσσο ΕΡΤ24, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προχωρήσει. Σήμερα η Φωνή της Ελλάδας μεταδίδει ξενόγλωσσα δελτία περίπου μία ώρα την ημέρα.

Η «Φιλία»

Πρόσφατα η ΕΡΤ έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στη μια και μοναδική ραδιοφωνική εκπομπή στην αραβική γλώσσα για τους πρόσφυγες, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι πριν το κλείσιμό της οι εκπομπές στα αραβικά για τους μετανάστες ήταν τακτικές, μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Φιλία». Ο «Φιλία» εξέπεμψε το 1999 για να καλύψει την ανάγκη των ξενόγλωσσων κατοίκων της πρωτεύουσας για ενημέρωση και για πέντε χρόνια ήταν το μοναδικό ξενόγλωσο ραδιόφωνο στα FM της Αθήνας. Μετά το κλείσιμο του δημοτικού Athens International Radio το 2010 και του Φιλία το 2015, η Αθήνα δεν διαθέτει σήμερα κανέναν κατεξοχήν ξενόγλωσσο ραδιοφωνικό σταθμό, τη στιγμή στις περισσότερες πρωτεύουσες του κόσμου υπάρχουν ξενόγλωσσοι ραδιοσταθμοί για τις μεγαλύτερες γλωσσικές μειονότητες. Το 2014, όσο η ΕΡΤ ήταν κλειστή, ο πανίσχυρος πομπός μεσαίων του Φιλία στα Μέγαρα παρέμεινε αφύλακτος και λεηλατήθηκε. Την εποχή της ΝΕΡΙΤ είχε πέσει στο τραπέζι η σχετικά καλή ιδέα της σύμπραξης του εναπομείναντος προσωπικού του Φιλία με το δημοτικό Athens International Radio (που διαθέτει ξενόγλωσσο προσωπικό και εκπέμπει μέσω διαδικτύου), προκειμένου να ξαναβγεί διαρκές ξενόγλωσσο πρόγραμμα στα FM, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προχώρησε. Η συχνότητα του Φιλία στους 106,7 σήμερα χρησιμοποιείται άτυπα από την ERT Open, υπ' ευθύνη των συνδικαλιστών της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ3

Ένα από τα λιγότερο γνωστά ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ εντός Ελλάδας, αλλά εξαιρετικά δημοφιλές στην ομογένεια, ήταν το Τρίτο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας. Εξέπεμπε από τη Θεσσαλονίκη στα βραχέα και τα μεσαία με απεύθυνση τους Έλληνες μετανάστες τους εξωτερικού, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει μια μικρή ραδιοφωνική κοινότητα. Στην τακτική βραδινή εκπομπή «Με του Βορηά τα κύματα σου στέλνω χαιρετίσματα» που μεταδίδονταν από τα βραχέα και από τα μεσαία (μετέπειτα και από τα FM), ακροατές και ακροάτριες από το εξωτερικό, καθώς και συγγενείς και φίλοι τους από την Ελλάδα έβγαιναν στον αέρα και αντάλλασσαν αφιερώσεις, ενώ μεταδίδονταν ενημερωτικές, αθλητικές και μουσικές εκπομπές. Το 2011 επήλθε η πρώτη συρρίκνωση όταν αποσυναρμολογήθηκε ο πομπός της Θεσσαλονίκης και το ολιγόωρο πρόγραμμα συνέχισε να αναμεταδίδεται από τον πομπό των βραχέων στην Αττική. Το πρόγραμμα δεν έχει επανέλθει μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Σώπα καλέ που δεν επαναλειτούργησαν όλη την ΕΡΤ! Αυτά που είχαν σημασία (για την κυβερνητική προπαγάνδα) επαναλειτούργησαν πάντως και είναι τρισχειρότερα από πριν, συν την φτήνια με την οποία λειτουργεί η ΕΡΤ σε όλα τα επίπεδα εκτός από τους μισθούς των "βολεμένων." Από το επίπεδο εκπομπών και διαφημίσεων, μέχρι η τεχνική υποδομή (καμία σχέση με το 2013, όπως βλέπουμε για παράδειγμα με το ραδιοφωνικό δίκτυο, ενώ εξακολουθεί να πληρώνει η ΕΡΤ με λεφτά των πολιτών τη DIGEA).

Στην πραγματικότητα η ΕΡΤ δεν επανήλθε. Απλά το μόρφωμα μετονομάστηκε σε ΕΡΤ και σε αυτό ενσωματώθηκαν όσοι σταθμοί της ΕΡΤ παρέμειναν ανοικτοί (ΕΤ-3, ΕΡΑ Ιωαννίνων κλπ) ενώ άνοιξαν και κάποιοι άλλοι όπως ΕΡΑ Σπορ και 9,58.

Η ΕΡΤ-1 είναι απλά η συνέχεια των ΕΔΤ, ΔΤ, ΝΕΡΙΤ ενώ η ΕΡΤ-2 είναι η διάδοχος των Ν SPORTS και N PLUS. Είναι χαρακτηριστικό οτι τις πρώτες ημέρες της μετονομασίας η ΕΡΤ-2 είχε το ίδιο πρόγραμμα του N PLUS ενώ η ΕΡΤ-3 βρίσκεται εκτός μετρήσεων θεαματικότητας όπως την εποχή που εξέπεμπε πειρατικά. Επειδή το Δουτου μετονομάστηκε σε ΕΡΤ δεν σημαίνει οτι είναι και η ΕΡΤ. Απλώς έχει όλα τα αρνητικά της original ΕΡΤ και του μορφώματος.

ανοιξαν περισσοτερα απο οσα επρεπε.. και απο την καταληξη τους 1 χρονο μετα κλαιμε για τα ξενυχτα μας στο ραδιομεγαρο..

Εγω πιστευω ξανανοιξε η ΕΡΤ για την Eurovision, για να βλεπουμε τις γελοιες συμμετοχες των αλλων χωρων (τσεχιες, βουλγαριες) και να πειραματιζομαστε και να στελνουμε τα ιδια (τσιρκο δηλαδη) Φετος την Πατήσαμε μεινανε εκτος! Αμα θελετε σβηστε μου το σχόλιο, ετσι και αλλιως το εγραψα!

Εγγραφή στο all greek radio news