Τα φοιτητικά ραδιόφωνα στο Αιγαίο

Χαίρετε σε όλες και όλους! Με αφορμή παλαιότερο δημοσίευμα του ραδιόφωνο.gr, επαναφέρουμε προς ενημέρωση όσων περισσότερων γίνεται, τη σελίδα: my.aegean.gr/radio. Η σελίδα αποτελεί θυγατρικό project της ανοιχτής κοινότητας my.aegean.gr (που συμμετέχουν τόσο φοιτητές όσο και άνθρωποι εντός κι εκτός του ιδρύματος ως ανοιχτό forum, e-περιοδικό και γενικότερα χώρος συμμετοχής). Στο παραπάνω σύνδεσμο υπάρχουν παραπομπές προς όλες τις σελίδες των φοιτητικών ομάδων του ιδρύματος (σημειώνουμε πως λόγω της ιδιαιτερότητάς του, κάθε ομάδα δεν μπορεί εύκολα να έχει δια-νησιωτική παρουσία, συνεπώς αυτό που προκύπτει είναι φοιτητικές ομάδες που λειτουργούν αυτόνομα η μια από την άλλη, σε κάθε νησί - όπου βέβαια έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον).

Μερικές διευκρινήσεις:

  • Ο φοιτητικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ρόδου έχει επαν-εκκινηθεί τα τελευταία χρόνια με την επωνυμία "Escapula radio", με μηδενικό budget και εξοπλισμό (μαθαίνουμε πως η παλαιότερη ομάδα διαλύθηκε και λόγω κτιριακών ζητημάτων ή άλλων ατυχών συμβάντων, ο εξοπλισμός που υπήρχε δυστυχώς καταστράφηκε). Προς το παρόν λειτουργεί ταπεινά με στοιχειώδη εξοπλισμό.
  • Ομοίως ο φοιτητικός ραδιοφωνικός σταθμός της Λέσβου, με την επωνυμία "Lofos radio" εκκινήθηκε τα τελευταία χρόνια με μηδενικό budget και πρόσφατα έχει κι επίσημα αναγνωριστεί ως φοιτητική ομάδα του ιδρύματος.
  • Ο φοιτητικός ραδιοφωνικός σταθμός της Σάμου, με την επωνυμία "Χώρος" είναι ο μόνος που συνεχίζει "κληρονομώντας" και χωρίς ουσιαστική διακοπή την παράδοση της πρώτης ομάδας από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Έχει σταθερό χώρο από πλευράς κτιριακού και εξοπλισμό που έχει διατηρηθεί χωρίς να επηρεαστεί από τυχόν προβλήματα κτιριακών εξελίξεων ή αλλαγών.

Οι σταθμοί εκπέμπουν διαδικτυακά όλοι, ενώ ο "Χώρος" (της Σάμου) είχε και εκπομπή σε τοπική συχνότητα. Πιθανώς διατηρεί και την "αναλογική" του παρουσία ακόμη, αλλά σίγουρα εκπέμπει δικτυακά όπως και οι υπόλοιποι δύο στη Ρόδο και Λέσβο. Είχε επίσης υπάρξει και προσπάθεια στη Σύρο ήδη από το 2003-2004, με διαδοχικές "γενιές" φοιτητικών ομάδων, που προς το παρόν έχει παύσει την λειτουργία της ως ομάδα.

Γίνεται προσπάθεια μέσω και παιδιών από την κοινότητα του my.aegean.gr για να υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ όλων των φοιτητικών ομάδων για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών αλλά και ενημέρωσης, κάτι που ήταν και μέσα στη φιλοσοφία της ίδιας της δημιουργίας/ίδρυσης της φοιτητικής ομάδας "myaegean" που στηρίζει και αναπτύσει τον ομώνυμο δικτυακό τόπο. Δυνητικά υπάρχουν σκέψεις για ένα σύνολο διασύνδεσης και άλλων ανθρώπων, φοιτητικών ομάδων και εμπειρίας για την προώθηση και τόνωση της φωνής των πολιτών, απαλλαγμένες από εμπορικά, οικονομικά, κομματικά ή άλλα συμφέροντα.

Όλες οι ομάδες μοιράζονται μια κοινή αρχή: στα φοιτητικά ραδιόφωνα δεν επιτρέπονται διαφημίσες ή εμπορικές/κερδοσκοπικές δραστηριότητες και -αυτονότητα- οι ομάδες λειτουργούν σε εθελοντική βάση. Κάθε ομάδα από εκεί κι έπειτα είναι αυτο-διαχειριζόμενη και με ευθύνη των μελών της χαράζει το δικό της χαρακτήρα, ύφος και παρουσία.

Ας ευχηθούμε καλή τύχη σε όλες και όλους, και όσες-όσοι μπορείτε να βοηθήσετε ή να προσφέρετε σε εμπειρία, γνώση και τεχνογνωσία, ελάτε στην κοινότητα για να κουβεντιάσουμε αναλυτικότερα! :)

Υ.Γ: Σε τόπικς στο forum του my.aegean.gr υπάρχουν μάλιστα αρκετές οδηγίες για το πώς μπορείς να εκπέμψεις τον δικό σου σταθμό, ενώ υπάρχουν και αρκετές πληροφορίες για τη διαμόρφωση αλλά και εκκίνηση, ίδρυση και εξέλιξη των φοιτητικών ομάδων που έχουν μοιραστεί μέλη αυτών. Δυνητικά προσπαθεί να συμπυκνωθεί και διαμοιραστεί ελεύθερα η όποια εμπειρία για να προσφερθεί και σε άλλους η ευκαιρία να συμμετέχουν με αντίστοιχες κινήσεις.

Το άρθρο εστάλη από συμμετέχοντες στο my.aegean.gr ως σχόλιο σε άρθρο του 2001 για φοιτητικό ραδιόφωνο 

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news