Κλείνει το τουρκόφωνο πρόγραμμα η Βουλγαρική Ραδιοφωνία

H Βουλγαρική Ραδιοφωνία έκλεισε τους πομπούς της που αναμετέδιδαν την υπηρεσία της στην τουρκική γλώσσα προς τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας, στις οποίες κατοικούν μεγάλοι τουρκικοί πληθυσμοί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η διεθνής υπηρεσία της δημόσιας ραδιοφωνίας του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού της Βουλγαρίας BNR, έκλεισε τους πομπούς μεσαίων κυμάτων της στις επαρχίες του Kardzhali, Ράζγκραντ, Σούμεν και Ταργκόβιστε, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Η τρίωρη καθημερινή υπηρεσία της τουρκικής γλώσσας του ραδιοφωνικού σταθμού θα μεταδίδεται μόνο στην βορειοδυτική επαρχία του Βίντιν, ανέφεραν τα ρεπορτάζ.

Το κλείσιμο των πομπών έχει γίνει στόχος κριτικής από την τουρκική κοινότητα.

"Δεν μπορώ να ακούσω την τουρκική υπηρεσία από την 1η Γενάρη. Πήγα ακόμη και το ραδιόφωνο μου στο κατάστημα, επειδή νόμιζα ότι είχε χαλάσει. Τότε έμαθα για το κλείσιμο," είπε η Φατμέ Mehmedali, συνταξιούχα δασκάλα στο Kardzhali, είπε.

"Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη εξήγηση ως προς το γιατί η υπηρεσία είχε κλείσει. Μεγαλώσαμε ακούγοντας αυτό το ραδιόφωνο, και το θέλουμε πίσω», είπε.

"Η τουρκική υπηρεσία χρονολογείται πολύ πίσω στο παρελθόν -είχαμε μόνο δύο ραδιόφωνα στο χωριό όπου έζησα. Και όλοι συγκεντρωνόμασταν γύρω από τα ραδιόφωνα για να ακούσουμε την τουρκική εκπομπή. Έχει κλείσει από τις αρχές του έτους και κανείς δεν μας είπε γιατί" είπε ο Μουσταφά Bayramali, ένας δικηγόρος από το Kardzhali.

Η BNR ξεκίνησε την τουρκική υπηρεσία της το 1945. Η υπηρεσία έκλεισε μεταξύ του 1984 και 1989 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αφομοίωσης της τότε κυβέρνησης εναντίον των Τούρκων.

Υπάρχουν 588.318 κάτοικοι τουρκικής καταγωγής στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 8,8% του πληθυσμού, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα της χώρας.

Η BNR δεν έχει ακόμη σχολιάσει το sign-off.

Η Διεθνής υπηρεσία της BNR, η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, εκπέμπει σε 11 γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα Βουλγαρικά, Αλβανικά, Αραβικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ρωσικά, Σερβικά, Ισπανικά και Τουρκικά.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news