Θολό το μέλλον του διαδικτυακού ραδιοφώνου

[img_assist|nid=831|title=|desc=|link=none|align=left|width=100|height=88]Η Αρχή Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τον τριπλασιασμό της τιμής των πνευματικών δικαιωμάτων για την μετάδοση μουσικής από ραδιοφωνικούς σταθμούς στο internet. Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κοινότητα του διαδικτυακού ραδιοφώνου παγκοσμίως, καθώς όλοι οι διαδικτυακοί ραδιοσταθμοί που εμπίπτουν στην αμερικανική νομοθεσία θα οδηγηθούν αργά ή γρήγορα σε χρεωκοπία, δεδομένου μάλιστα ότι η διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2006 μέχρι το 2010 !

Η δημοφιλής ιστοσελίδα-ευρετήριο διαδικτυακών ραδιοσταθμών Shoutcast, έχει ενσωματώσει σχετική διαμαρτυρία στην κορυφή κάθε σελίδας και προειδοποιεί ότι πρόκειται για το τέλος του διαδικτυακού ραδιοφώνου. Καλεί μάλιστα τους (Αμερικανούς) χρήστες να ζητήσουν παρέμβαση από τα μέλη του Κογκρέσου.

Οι τιμές που ανακοινώθηκαν (χωρίς να συνυπολογίζεται ο επερχόμενος φόρος υπέρ των μουσικών δημιουργών) είναι
* 2006: $0.0008 για τη μετάδοση ΕΝΟΣ κομματιού σε ΕΝΑΝ ακροατή
* 2007: $.0011
* 2008: $.0014
* 2009: $.0018
* 2010: $.0019
Υπολογίζεται ότι ένας μέσος σταθμός παίζει 16 τραγούδια ανά ώρα, οπότε αν έχει 50 ακροατές, θα πρέπει να πληρώνει περίπου 450 δολλάρια το μήνα, ποσό που σίγουρα δεν θα μπορούν να καταβάλουν οι "ερασιτέχνες" του είδους, αν συνυπολογίσουμε και τα λειτουργικά έξοδα. Το περιοδικό Wired εκτιμά ότι ίσως η κίνηση αυτή αναγκάσει τους σταθμούς να περάσουν σε μουσική με πνευματικά δικαιώματα ελεύθερης χρήσης (Creative Commons).

Άρχισαν τα όργανα και στην Ελλάδα (;)

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στις μακρινές και ραδιοφωνικά εξελιγμένες ΗΠΑ, το μέλλον προμηνύεται ανήσυχο για τους διαδικτυακούς ραδιοφωνατζήδες της Ελλάδας. Στο προσχέδιο του νέου νόμου για τα ΜΜΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα (άρθρο 15 -παρ. 5,9,10), επιχειρείται για πρώτη φορά ο έλεγχος των διαδικτυακών ραδιοφώνων, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ο Υπουργός απαιτεί όσοι σταθμοί εκπέμπουν αποκλειστικά στο internet να παίρνουν ειδική άδεια περιεχομένου από το ΕΣΡ, ενώ οι πάροχοι των διαδικτυακών υπηρεσιών (servers κλπ) την αντίστοιχη άδεια από την ΕΕΤΤ.

Εδώ οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι τέτοιου είδους περιοριστικές διατάξεις σχετικών νόμων για τα ΜΜΕ εφαρμόζονται σπανίως και με μεγάλη καθυστέρηση, πόσο μάλλον όταν κανένας δημόσιος φορέας (ΕΣΡ, ΕΕΤΤ) αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει την τεχνογνωσία να προβεί στους σχετικούς ελέγχους (με το ζόρι ελέγχεται το περιεχόμενο των ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ μόνο σταθμών της Αττικής, ενώ η ΑΕΠΙ κάνει κατά καιρούς σπασμωδικές εφόδους για την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων). Ωστόσο πρόκειται για μια διάταξη που προκαλεί ερωτηματικά, καθώς θέτει περιορισμούς που δεν έχουμε ακούσει να υπάρχουν σε καμιά χώρα της Ευρώπης.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Μαλλον πανε να βγαλουν απο την μυγα ξυγκι βρτε παιδια...μηπως καποιοι θα πρεπει να αντιδρασουν και ιδιως οι εκπροσωποι μας στη βουλη? Μονο για του ψηφους ειναι τελικα?

Προβλέπω κυνήγι και κρυφτούλι σαν τα προγράμματα ανταλαγής τραγουδιών. Από εμάς εξαρτάτε αν θα τους περάσουν οι περιορισμοί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξουμε την ελευθερία που προσφέρει το internet. Ας αρχίσουμε να τους ψάχνουμε και να στηρίζουμε τους διαδυκτιακούς σταθμούς με ότι μέσο μας είναι εύκαιρο.

Βεβαίως να διευκρινήσουμε ότι το shoutcast δεν είναι απλώς μια σελίδα -ευρετήριο ραδιοφωνικών σταθμών, όπως γράφεται, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο δικτυακός τόπος που υποστήριξε το διαδικτυακό ραδιόφωνο όσο κανείς άλλος. Παιδί της Nullsoft, ξεκίνησε ούτε λίγο ούτε πολύ πριν από 8 χρόνια, διαθέτοντας ένα μοναδικό δωρεάν εργαλείο, που "κάθεται" πάνω στo Winamp και επιτρέπει στον καθένα να στήσει τον δικό του server και να μεταδίδει πρόγραμμα στο internet.

Και ενώ τα πρώτα χρόνια με το περιορισμένο bandwidth (πχ 56άρες γραμμές) το πράγμα απευθύνονταν μοιραία σε ημι-επαγγελματίες χρήστες που δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος ενός επαγγελματικού media server, σήμερα με την έκρηξη του ευρυζωνικού δικτύου δεν είναι λίγοι αυτοί που σηκώνουν ολόκληρο εικοσιτετράωρο πρόγραμμα από το σπίτι τους, και με τεράστια επιτυχία. Το ίδιο εργαλείο πλέον χρησιμοποιείται ευρέως για το streaming επαγγελματικού επιπέδου και σήμερα. Βεβαίως, δεδομένου ότι παρότι δωρεάν, δεν είναι επίσημο ελεύθερο λογισμικό, πολλοί διακομιστές χρησιμοποιούν πλέον εναλλακτικά προγράμματα βασισμένα στο ίδιο πρωτόκολλο και πλήρως συμβατά, όπως το Icecast και το EZcast.

 

Εδώ καλά καλά το Internet στην Ελλάδα είναι σε νηπιακό στάδιο και τα sites του Internet με εξαίρεση 10-15 μεγάλα sites παρεξηγημένα από τους χορηγούς. Και πάνε να πνίξουνε το μωρό στην κούνια?

 

Τελικά σε μερικά πράγματα καλά κάνουμε και είμαστε πίσω. Εγώ θα πρότεινα στα αμερικανικά ραδιόφωνα να αλλάξουν playlists ή να κάνουν κίνηση αποκλειστικής συνεργασίας με δισκογραφικές και να γράψουνε την κυβέρνηση των ΗΠΑ στα παπάρια τους όπως της αξίζει

Δεν κοιτάνε να εντοπίσουν όλους αυτούς που εκπέμπουν τελείως παράνομα στο ιντερνετ κοιτούν να αφανίσουν με τα οικονομικά αυτά μετρα και αυτούς που προσπαθούνε νομίμως!! Υπάρχουν σοβαρότερα θέματα προς διευθέτηση (τουλάχιστον στην Ελλάδα) με τις αδειοδοτήσεις και ασχολούμαστε με μικρά πράγματα.... 

Ήθελα να σας ρωτήσω, μήπως γνωρίζετε που μπορώ να βρώ πληροφορίες γενικότερα για το διαδυκτιακό ραδιόφωνο (ιστορία, μέλλον, προοπτικές) κτλ??

 

Αγαπητέ Μάνο, το πρόβλημα στην Αμερική είναι οτι η κυβέρνηση κάνει οτι θέλουν οι δισκογραφικές εταιρίες.  Έχουν ισχυρό λόμπι και έχουν καταφέρει πολλά εως τώρα (βλέπε την υπόθεση Napster πρίν μερικά χρόνια).

Αυτό που γίνεται δεν γίνεται τυχαία. Ο βασικότερος λόγος που ξεκίνησε αυτό το απαράδεκτο μέτρο ήταν γιατί ειδικά οι σταθμοί Shoutcast μπορούν εύκολα ( τις περισσότερες φορές) να αντιγραφούν, ενώ κάποιος κοιμάται. Αυτό είναι σαφώς ευκολότερο απο το να αντιγράφεις σε CD το πρόγραμμα του ραδιοφώνου όπου έχει διαφημίσεις, τζινκλς και παραγωγούς και ένα σωρό κόψε ράψε.

 

Έτσι λοιπόν πήρε η μπάλα το Streaming, σε μια επέκταση της επιθετικής πολιτικής κατά της Πειρατείας και έπονται δυστυχώς πολύ φοβάμαι και χειρότερα.Το Streaming είναι η πραγματικά δυναμική και εφικτή λύση εκπομπής μουσικού σήματος απο ιδιώτες ερασιτέχνες παραγωγούς, πράγμα που δημιουργεί μια εκπληκτική πολυφωνία όπου ο καθένας μας πια, μπορεί να ακούσει ένα ραδιοφωνο (μέσα στα χιλιάδες) σχεδόν ταυτόσημο με τα μουσικά του γούστα!

 

Εύχομαι το μέτρο αυτό όχι μόνο να μην εξαπλωθεί αλλά να ξεσηκωθούν όλοι οι χρήστες του διαδικτύου ενάντια σε αυτόν τον τραμπουκισμό. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κλείσουν streaming που θα τα λυγίσει το κόστος, τα οποία πιστέψτε με είναι τα περισσότερα.

 

Καλησπέρα,

 

Όσον αφορά το εν λόγω νομοσχέδιο θα ήθελα να ρωτήσω αν απευθύνεται μόνο για όσους σταθμούς έχουν κάνει σύσταση επιχειρήσης ή για όλους όσους εκπέμπουν(εστιάζω κυρίως μέσω του internet).

Εγγραφή στο all greek radio news