Βρετανία: Παράταση στα δωρεάν τηλεοπτικά τέλη για τους ηλικιωμένους λόγω κορωνοϊού

Το BBC πρόκειται να παρατείνει τις δωρεάν τηλεοπτικές αδείες για τις ηλικίες άνω των 75 ετών μέχρι τον Αύγουστο, υπό το πρίσμα της κατάστασης του κοροναϊού. Οι δωρεάν τηλεοπτικές άδειες για περίπου 3,7 εκατομμύρια άτομα είχε προγραμματιστεί να καταργηθούν αναγκαστικά την 1η Ιουνίου, αλλά πλέον πήραν παράταση για την 1η Αυγούστου. Πρόκειται για «έκτακτες περιστάσεις» και «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του BBC Sir David Clementi. Πρόσθεσε: «Είμαστε πλήρως επικεντρωμένοι στην παροχή των υπηρεσιών μας στο κοινό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.»

Το BBC επιβεβαίωσε ότι θα επιβαρυνθεί το κόστος της καθυστέρησης των δύο μηνών. Πέρυσι, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μόνο τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, στα οποία ένα άτομο λαμβάνει επίδομα σύνταξης, εξακολουθούν να δικαιούνται δωρεάν άδεια από τον Ιούνιο του 2020. Τη Δευτέρα, εν μέσω της αυξανόμενης εξάπλωσης του κορονοϊού, το BBC και η κυβέρνηση εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι «δεν θέλουν να ανησυχεί κάποιος για πιθανή αλλαγή» στην τρέχουσα χρονική στιγμή. «Η προτεραιότητα του BBC κατά την επόμενη περίοδο θα είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε το έθνος σε αυτή τη εξαιρετικά δύσκολη περίοδο», ανέφερε η δήλωση. «Ο εθνικός τηλεοπτικός οργανισμός, το BBC, παίζει ζωτικό ρόλο στην παροχή πληροφοριών στο κοινό, οπότε το συμβούλιο του BBC αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία έναρξης της νέας πολιτικής. Το σημερινό μας σχέδιο είναι να το θέσουμε σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Θα υπάρξει επανεξέταση καθώς η κατάσταση εξελίσσεται.»

Οι δωρεάν τηλεοπτικές άδειες για άτομα άνω των 75 ετών έχουν ανακληθεί από την κυβέρνηση από το 2000, αλλά η ευθύνη για την παροχή μεταβιβάζεται στο BBC ως μέρος του τελευταίου διακανονισμού των τελών αδείας. Υπήρξε κατακραυγή το 2019 όταν ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα για όλους, εκτός από αυτούς που λαμβάνουν το συνταξιοδοτικό όφελος. Περισσότεροι από 630.000 άτομα συνυπέγραψαν σε μια καμπάνια που δημιουργήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Age UK, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει δράση.

Τη Δευτέρα, η Age UK εξέφρασε την ικανοποίησή της για την καθυστέρηση ως μια «νίκη της κοινής λογικής», αλλά αμφισβήτησε το κατά πόσο μια καθυστέρηση οκτώ εβδομάδων «είναι αρκετός καιρός». Η διευθύντρια της φιλανθρωπικής, Caroline Abrahams δήλωσε: «Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνω των 75 ετών έχουν ήδη λάβει μια επιστολή που τους ζητά να βγάλουν φωτοτυπία τις βεβαιώσεις συνταξιοδοτικής πίστωσης στην τοπική βιβλιοθήκη ή στο κατάστημα της γωνίας.» Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το κάλεσμα για τη δημόσια υγεία, που η κυβέρνηση φαίνεται να δίνει, οι ηλικιωμένοι να μένουν στο σπίτι για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, γι' αυτό είναι σημαντικό οι ηλικιωμένοι να ενημερωθούν ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν αυτές τις ενέργειες τώρα».

Ο υπουργός Πολιτισμού Oliver Dowden δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που το BBC συνεργάστηκε μαζί μας και συμφώνησε να καθυστερήσει τις αλλαγές των αδειών ραδιοτηλεόρασης για τους άνω των 75 ετών, και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το ζήτημα». «Θα είναι ένα ευχάριστο νέο για εκατομμύρια ηλικιωμένους που τώρα δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την τηλεοπτική τους άδεια κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου». «Είναι σωστό που το BBC αναγνώρισε τις εξαιρετικές συνθήκες που δημιουργεί η επιδημία του κορονοϊού και την ανάγκη ολόκληρης της χώρας να προσπαθίσει μαζί στην εθνική προσπάθεια».

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2018, η συνέχιση της παροχής δωρεάν αδειών για το οικονομικό έτος 2020/2021 θα κοστίσει το BBC γύρω στα 700 εκατομμύρια λίρες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής DCMS, Julian Knight, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε αυτήν την είδηση ​​σε μια περίοδο ιδιαίτερης ανησυχίας, ιδιαίτερα για εκείνους άνω των 75 ετών. Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές θα προσφέρουν άνεση και θα είναι μέσο ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες, η αναβολή αυτή φαίνεται να προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη λύση σε ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα. Αυτό που θέλουμε είναι να δούμε νέες προσπάθειες από την κυβέρνηση και το BBC ώστε να καθίσουν και να επιλύσουν αυτό το ζήτημα μια για πάντα».

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news