Αυτιστικά παιδιά εγκαινιάζουν το δικό τους ραδιόφωνο από το σπίτι του Γουλιέλμου Μαρκόνι

Άρθρο του καθηγητή πανεπιστημίου Dr. Rob Quicke, που εμφανίστηκε στο Radio World στις 27 Φλεβάρη

Την πρώτη φορά που είδα το παιδικό σπίτι του Guglielmo Marconi, αισθάνθηκα σαν να μπαίνω σε στοιχειωμένο έδαφος. Η Villa Griffone είναι το παιδικό σπίτι του Guglielmo Marconi. Μετά από 30 λεπτά οδήγησης από το κέντρο της Μπολόνια, που βρίσκεται στην περιοχή της Emilia-Romagna στη βόρεια Ιταλία, οι δρόμοι άρχισαν να στενεύουν και εμφανίστηκε ένα τοπίο με αγροκτήματα που ήταν πλαισιωμένα με κυπαρίσσια σε σχήμα μολυβιού. Μπροστά μας εμφανίστηκε μια πλούσια, όμορφη εξοχή με γραφικές ιταλικές βίλες, μερικές από τις οποίες έχουν ηλικία εκατοντάδων ετών.

Στη συνέχεια κάναμε μια απότομη αριστερή στροφή από έναν στενό στο χωριό Pontecchio Marconi και προσεκτικά οδηγήσαμε προς το σπίτι του Guglielmo Marconi σε έναν παλιό δρόμο. Ακολουθώντας την μακρόστενη είσοδο, είδαμε να υψώνεται μπροστά μας ένα μαγευτικό κίτρινο σπίτι, με τρεις ορόφους, 17 παράθυρα προς τα εμπρός και ένα κυκλικό δρόμο μπροστά στις βαρειές, πράσινες πόρτες του.

Γράφοντας ιστορία

Αυτές είναι οι ίδιες πόρτες που ο νεαρός Marconi είχε χρησιμοποιήσει χιλιάδες φορές ως παιδί που μεγάλωσε στο σπίτι του πατέρα του Giuseppe. Το τεράστιο σπίτι, που ονομάζεται Villa Griffone, είναι ένα αξιοθαύμαστο μέρος από μόνο του, αλλά αυτό που έχει εξασφαλίσει τη θέση του στην ιστορία και ως εθνικό ιταλικό μνημείο είναι το γεγονός ότι σε αυτό το σπίτι εφευρέθηκε το ραδιόφωνο, όπως το γνωρίζουμε . Τα επιτυχημένα πειράματα που διεξήγαγε ο νέος Marconi, αξιοσημείωτο χωρίς να έχει λάβει πτυχίο κολλεγίου ή πολύ επίσημη εκπαίδευση, θα αντηχήσουν σε όλο τον κόσμο και θα αλλάξουν για πάντα την ιστορία των ασύρματων επικοινωνιών.

Βρέθηκα εδώ με μια μικρή ομάδα από το Πανεπιστήμιο William Paterson, όπου είμαι καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας, για να δημιουργήσω μια στιγμή ραδιοφωνικής ιστορίας, αν και μικρή. Ο ραδιοσταθμός μας, WPSC - Brave New Radio, βρέθηκε εδώ για να μεταδώσει μια ζωντανή τρίωρη εκπομπή για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου (13 Φεβρουαρίου), καθώς και να σημάνει την έναρξη ενός ολοκαίνουριου ραδιοφωνικού σταθμό που ονομάζεται Outside Radio.

Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συνέπιπτε με το 125ο έτος επετείου της πρώτης επιτυχημένης ασύρματης μετάδοσης του Marconi από αυτό το σπίτι το 1895. Θα εκπέμπουμε στον κόσμο στην ίδια ακριβώς θέση που εφευρέθηκε η ραδιοφωνική τεχνολογία. Θα εγκαινιάζαμε επίσης ένα ραδιοφωνικό σταθμό που είχαμε με κάποιο τρόπο εμπνευστεί από τα δικά μας στούντιο στο Πανεπιστήμιο William Paterson του Νιου Τζέρσεϋ.

Τον Αύγουστο του 2019, ο Giovanni Lenzi, ένας Ιταλός μαθητής που μας επισκέφτηκε από τη Μπολόνια, πέρασε δύο εβδομάδες στο ραδιοφωνικό μας σταθμό, Brave New Radio. Αυτή η εμπειρία, ως μέρος του καλοκαιρινού προγράμματος ανταλλαγής νέων, αποδείχθηκε αξιοσημείωτη. Κάτω από την καθοδήγηση και την εκπαίδευση ενός από τους φοιτητές μας στο σταθμό, του Bridget Charlton, ο Giovanni μπόρεσε να πάρει στο μικρόφωνο μετά το πέρας δύο εβδομάδων και να έχει τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή.

Ο Giovanni είναι αυτιστικός και η ικανότητά του να επικοινωνεί τόσο ελεύθερα και με πάθος στο ραδιόφωνο, άφησε έκπληκτους την οικογένεια και τους φίλους του. Το να κάθετε μπροστά από ένα μικρόφωνο ήταν σαν να ξεκλειδώνει την ικανότητά του να επικοινωνεί. Ο ραδιοφωνικός σταθμός τον βοήθησε κυριολεκτικά να βρει τη δική του φωνή.

Ο πατέρας του Τζιοβάνι, Alberto, εμπνεύστηκε από αυτό το γεγονός τη δημιουργία του Outside Radio στην Ιταλία για τον γιο του και άλλα άτομα όπως αυτόν, τα οποία θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ραδιοφωνικές εκπομπές από την οπτική τους γωνία και να ενσωματώσουν άτομα με ειδικές ανάγκες που δίνουν το δικό τους αγώνα. Ήταν ένας ραδιοφωνικός σταθμός μέσω του οποίου μέχρι πρότινος εξωβελισμένα άτομα μπορούν να δημιουργούν εκπομπές που δεν θα μπορούσαν να μεταδοθούν πουθενά αλλού.

Η σύμπτωση

Λίγο μετά την καλοκαιρινή εμπειρία του Giovanni, ο Alberto πέταξε για να δει τον ραδιοσταθμό και ο ίδιος. Καθώς έφευγε, περάσαμε από την προθήκη με τα βραβεία μας μας και του έδειξα το Ραδιοφωνικό Βραβείο Marconi, το οποίο η Εθνική Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ μας απένειμε το 2018 για το μη κερδοσκοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της χρονιάς. Είναι ένα βραβείο που θεωρείται το σημαντικότερο βραβείο στο ραδιόφωνο και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Ο Alberto απάντησε με χαρά: «Ουάου! Ξέρετε ότι ο Marconi γεννήθηκε στην πόλη όπου ζω; τη Μπολόνια;»

Φαινόταν σαν μια απίστευτη σύμπτωση. Πρότεινα μια ιδέα: Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε να βοηθήσουμε να ξεκινήσει ο νέος ραδιοφωνικός σταθμός στο σπίτι του Marconi και επίσης να συμπέσει το λανσάρισμα με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου 2020; Συμφώνησε με ενθουσιασμό να επικοινωνήσει με το Ίδρυμα Marconi και να προτείνει την ιδέα.

Λίγο μετά, ακούσαμε με ενθουσιασμό ότι το Ίδρυμα Marconi ενστερνίστηκε την ιδέα, καθώς συνέπιπτε και με την 125η επέτειο των πρώτων επιτυχημένων ασύρματων ραδιοφωνικών μεταδόσεων του Marconi. Όλα φαινόταν να συγκατελέγονται σε ένα, μέχρι στιγμής δυνητικά ιστορικό, γεγονός.

Στη συνέχεια ακολούθησαν επαφές με την UNESCO, τους διοργανωτές της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου. Ο Alex Da Silva, από το τμήμα Ανάπτυξης Μέσων και Κοινωνίας της UNESCO, απάντησε θετικά και δήλωσε ότι η UNESCO «θέλει να δώσει έμφαση στην πρωτοβουλία σας για ραδιοφωνική εκδήλωση από μαθητές με αυτισμό». Φαίνεται ότι η πρότασή μας συνέπεσε με τη θεματική της φετεινής Ημέρας Ραδιοφώνου, που ήταν η «διαφορετικότητα στο ραδιόφωνο».

Το εγχείρημα έμοιαζε απολύτως συμβατό με αυτή τη θεματική, καθώς το Outside Radio δίνει φωνή σε όσους ίσως περιθωριοποιηθούν στην κοινωνία λόγω των ειδικών αναγκών τους και δίνοντάς τους μια σημαντική διέξοδο για τις απόψεις και τις απόψεις τους.

Στήνοντας το σκηνικό

Στις 2 μ.μ. Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν από την κύρια εκπομπή, έλαβα μέρος σε συνέντευξη Τύπου στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια μαζί με τον Alberto Lenzi, τον πατέρα του Giovanni και τον ιδρυτή του Outside Radio και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Marconi, τον καθηγητή Giovanni Emanuele Corazza. Το πανεπιστήμιο της Μπολόνια είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, καθώς ιδρύθηκε το 1088 και φιλοξενεί περισσότερους από 85.000 φοιτητές, οι οποίοι κατακλύζουν καθημερινά τους αρχαίους διαδρόμους και τις αίθουσες διδασκαλίας.

Πρέπει να είμαι ειλικρινής και να παραδεχτώ ότι στη συνέντευξη Τύπου δεν καταλάβαινα τίποτα από αυτά που έλεγαν οι άλλοι δύο κύριοι στις κάμερες, αλλά η μετάφραση από τα ιταλικά δεν ήταν απαραίτητη όταν ο Alberto συγκινήθηκε μιλώντας για το πώς ο γιος του Giovanni βρήκε τη φωνή του στο Brave New Radio και τώρα ξεκίνησε το δικό του ραδιοφωνικό σταθμό. Την επόμενη μέρα ήμασταν είδηση στην ιταλική τηλεόραση καθώς και σε πολλές εφημερίδες και ιστότοπους.

Η αδρεναλίνη της ύπαρξης σε εκείνη τη συνέντευξη τύπου έκανε την καρδιά μου να χτυπάει γρήγορα, αλλά την επόμενη μέρα βρεθήκαμε να δημιουργήσουμε το εξ' αποστάσεως ραδιοφωνικό μας στούντιο σε ένα δωμάτιο γεμάτο ασύρματες εφευρέσεις του Marconi και μια φωτογραφία του Marconi σε πραγματικό μέγεθος, στην οποία φαινόταν να παρατηρεί τις προσπάθειές μας για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκπομπή. Ο συνδυασμός του ενθουσιασμού, της έντασης και της αδρεναλίνης πρόσθεσε επείγουσα ανάγκη στις προετοιμασίες μας και αισθανόμασταν ότι ήταν κάτι σουρεαλιστικό σα γεγονός. Θα βγαίναμε ζωντανά στις 2 μ.μ.

Η Villa Griffone είναι η έδρα του Μουσείου Marconi, αφιερωμένου στην προέλευση και ανάπτυξη των ραδιοφωνικών επικοινωνιών. Μετά το θάνατο του Marconi το 1937, η βίλα έγινε επίσης η έδρα του ιδρύματος Marconi, το οποίο ιδρύθηκε το 1938, για να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του μεγάλου εφευρέτη και να συνεχίσει το έργο του για την προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας.

Το ίδρυμα συνδέεται στενά με το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Ο πρόεδρός της, Giovanni Corazza, είναι επίσης καθηγητής στο πανεπιστήμιο. Όλοι αισθανθήκαμε τιμή από τη συμμετοχή του στην εκπομπή μας.

Διεθνής Συμμετοχή

Τώρα ήμασταν έτοιμοι να εκπέμψουμε ζωντανά από το κέντρο ενός δωματίου, το οποίο είχε τις εφευρέσεις του Marconi κυριολεκτικά γύρω μας σε ντουλάπια και στους τοίχους. Ο αέρας ήταν μεστός από ιστορία, αυξάνοντας την πίεση σε μας να βεβαιωθούμε ότι η εκπομπή μας θα ήταν επιτυχής.

Ακριβώς στις 2 μ.μ. τοπική ώρα Μπολόνια (8 π.μ. στο Νιου Τζέρσεϋ), τα μικρόφωνα μας άνοιξαν και η εκπομπή μας ξεκίνησε. Πολλά από αυτά που συνέβησαν στις τρεις ώρες που βρισκόμασταν στον αέρα και εκείνοι που μεταδίδουν τακτικά στο ραδιόφωνο γνωρίζουν ότι αισθάνεται ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα όταν βρίσκεστε στον αέρα. Αυτή η μετάδοση δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Μερικά από τα κυριότερα σημεία της εκπομπής μας ήταν οι χαιρετισμοί από όλο τον κόσμο, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιρλανδία, το Ομάν, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Ήμουν επίσης πολύ περήφανος για τη φοιτήτρια του τμήματος επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο William Paterson, την Alyssa Robbins, που συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Marconi ζωντανά και του έκανε μερικές ερωτήσεις. Ο συνδιοργανωτής μου ήταν ο γενικός διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Sebastian Escobar, ο οποίος έκανε επίσης μια λαμπρή συνέντευξη με τη Barbara Valotti, διευθύντρια του Μουσείου Marconi. Είπε λεπτομέρειες για τα πρώτα χρόνια του Marconi και περιέγραψε τις συναρπαστικές ιδέες στο μυαλό του νεαρού Marconi το 1895.

Τη δεύτερη ώρα κάναμε επίσημα την έναρξη του Outside Radio και δώσαμε στην ομάδα των οκτώ φοιτητών μια πλακέτα εκ μέρους της ομάδας του Brave New Radio, συγχαίροντάς τους για την έναρξη του σταθμού τους. Εξεπλάγησαν ευχάριστα και χάρηκαν πολύ από τη χειρονομία.

Σημαντικό πρόγραμμα

 

Η ομάδα Outside Radio είχε ηχογραφήσει πολύ ραδιοφωνικό πρόγραμμα, το οποίο παίξαμε στον αέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης με την επιζών κόρη του Marconi, Elettra Marconi, η οποία περιέγραψε εξαιρετικά για το πώς βίωσε την κληρονομιά του πατέρα της από πρώτο χέρι. Παράλληλα, ηχογράφησαν και έπαιξαν την «Αδύνατη Συνέντευξη με τον Guglielmo Marconi», ένα κομμάτι με μια φανταστική συνέντευξη που θα έδινε ο Marconi αν ήταν ζωντανός σήμερα και τις σκέψεις του για το πόσο μακριά έχουμε φτάσει με τις τεχνολογίες που εφηύρε.

Χάρηκα επίσης πολύ με τη συνέντευξή που πήρα στην Mirta Lourenço, επικεφαλής της Media Development and Society στην UNESCO. Δήλωσε ενθουσιασμένη με το λανσάρισμά μας και συγχαίρει την ομάδα για την εκδήλωση και το λανσάρισμα του Outside Radio. Αισθανθήκαμε ότι οι προσπάθειές μας είχαν νομιμοποιηθεί μέσω της αναγνώρισής μας από την UNESCO και τα ευγενικά λόγια της Μίρτα: «Συγχαρητήρια! Τι ωραία ιστορία! ... Πόσο σημαντικό είναι ότι αυτοί οι σπουδαστές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, να εκφραστούν και να έχουν δικό τους ραδιοφωνικό σταθμό. Νομίζω ότι ο Marconi θα ήταν περήφανος!»

Ομοίως ενθουσιασμένος, ο Αλμπέρτο ​​Λένζι συγκινήθηκε και συγκίνησε κι άλλους με τα λόγια του, τα οποία απέτισαν φόρο τιμής στον γιό του Τζιοβάνι και το ταξίδι που ξεκίνησε τώρα το Outside Radio.

Στη συνέχεια, λίγο πριν το τέλος της εκπομπής, εκπλήξαμε τους πάντες, απονέμοντας ειδικά χαραγμένα μετάλλια που αναγνώριζααν το ιστορικό γεγονός και επίσης την έναρξη του Outside Radio.

Όταν τελικά κλείσαμε τα μικρόφωνα στις 5 μ.μ. Ξέραμε ότι όλα είχαν πάει ομαλά και είχαμε επιτύχει κάτι ξεχωριστό και αξέχαστο. Στη γενέτειρα του ίδιου του ραδιοφώνου, είχε ξεκινήσει ένας νέος ραδιοφωνικός σταθμός. Είχαμε αποτίσει τιμές στον Marconi και τη διαρκή κληρονομιά του, και ραδιοφωνικοί σταθμοί από όλο τον κόσμο έβγαλαν τη ζωντανή ροή στο δικό τους ραδιοφωνικό αέρα και συνέβαλαν με υλικό στην εκπομπή.

Κώδικας Μορς

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσες χώρες συμμετείχαν, αλλά υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 12 χώρες και περισσότεροι από 50 ραδιοφωνικοί σταθμοί αποτέλεσαν μέρος αυτής της ιστορικής εκπομπής. Ήμασταν σε θέση να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο σταθμών World College Radio Day,  στο οποίο συμμετείχα ως συνιδρυτής, με στόχο  να μοιραστούν τα νέα σχετικά με την εκπομπή μας και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Καθώς συσκευάσαμε το τελευταίο από τα μικρόφωνα και πήραμε όλα τα καλώδια, παρατήρησα κάτι που έμεινε στο τραπέζι από το οποίο είχαμε μεταδώσει. Ήταν κάτι που μας είχε δοθεί λίγο πριν ξεκινήσει η εκπομπή: Μια πολύ λεπτή λωρίδα χαρτιού που θα μπορούσε εύκολα να ανακατευτεί με σκουπίδια και να πεταχτεί.

Η λεπτή λωρίδα χαρτιού είχε μια σειρά από κουκκίδες και παύλες πάνω της, με γράμματα γραμμένα κάτω από κάθε σειρά από αυτά, που δηλώνουν το αντίστοιχο γράμμα Μορς. Έγραφε "Brave New Radio". Λίγο πριν βγούμε στον αέρα, ένας από τους ξεναγούς είχε εγκαταστήσει τον εξοπλισμό του Marconi, τον ίδιο που είχε το 1895, και είχε μεταδόσει ασύρματα το όνομα του ραδιοφωνικού σταθμού, το οποίο στη συνέχεια βγήκε σε μια λωρίδα χαρτιού από έναν εκτυπωτή Morse δίπλα σε αυτό. Όλοι παρακολουθούσαμε με ενθουσιασμό, αντίστοχο με αυτόν που εμπεριείχαν τα 125 χρόνια που πέρασαν. Τώρα κρατούσα τη μικροσκοπική λωρίδα χαρτιού στο χέρι μου και εξέπληξε πόσο κάτι τόσο μικρό ήταν στην πραγματικότητα τόσο επαναστατικό. Άλλαξε τον κόσμο. Δεν είναι σπουδαίο αυτό;

Ο Dr. Rob Quicke είναι καθηγητής Επικοινωνίας, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου William Paterson και γενικός διευθυντής του WPSC Brave New Radio. Ο Dr Quicke θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Alberto Lenzi και την ομάδα Outside Radio για την ευγενική φιλοξενία της ομάδας σε αυτή την εκδήλωση. Ευχαριστεί επίσης τον ζωντανό παραγωγό του ραδιοφωνικού προγράμματος Carlo Magistretti. Ο Dr Quicke θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει το Μουσείο Marconi και το Ίδρυμα Marconi για την ευγενική υποστήριξή τους και τη συμμετοχή τους σε αυτή την εκπομπή. Ευχαριστίες επίσης πάνε στην UNESCO για τη συμμετοχή και την προώθηση της εκδήλωσης στο παγκόσμιο δίκτυο των συμμετεχόντων μέσων ενημέρωσης. Τέλος, ευχαριστεί το Πανεπιστήμιο William Paterson, για το ότι κατέστησε εφικτό η ομάδα του Brave New Radio να ταξιδέψει στην Ιταλία και να συμμετάσχει σε αυτό το ιστορικό ραδιοφωνικό γεγονός.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news