Νίκος Τζαντζαράς: ο Arena FM έκλεισε παρότι ήταν στο δρόμο της επιτυχίας

Τις πρώτες απαντήσεις για το κλείσιμο του Arena, έδωσε στη διαδικτυακή του εκπομπή ο Νίκος Τζαντζαράς, ένα από τα πιο επιφανή στελέχη του αθλητικού ραδιοφωνικού σταθμού που έκλεισε τη Δευτέρα. Καταρχήν επιφυλάχτηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αφού θα έχουν κλείσει και τυπικά τα εργασιακά ζητήματα για όλους τους εργαζομένους, πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο Arena έκλεισε με ευθύνη της διοίκησης ενώ οι εργαζόμενοι υπέστησαν πολύ κακή συμπεριφορά. Όπως είπε, ο ραδιοφωνικός σταθμός έκλεισε, παρότι ως ραδιοφωνική επιχείρηση «κάλπαζε» και ήταν στο δρόμο της επιτυχίας, καθώς είχε τριπλασιάσει τις ακροαματικότητές του και είχε μόλις κλείσει μια σειρά από ισχυρές εμπορικές συμφωνίες. Ο ίδιος ο Νίκος Τζαντζαράς, μαζί με αρκετούς συνεργάτες θα συνεχίσουν να μεταδίδουν εκπομπές στο tzantzaras.gr διαδικτυακά 10-12 το βράδυ αλλά και να δημοσιεύουν στην εφημερίδα Forza, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται κινήσεις για την επιστροφή τους μέσα από νέα ραδιοφωνική συχνότητα.

Δεν θα μου ξανααπαγορεύσουν να επικοινωνήσω με τον κόσμο

Πριν από κάμποσα χρόνια, ένα πρωί στο Metropolis αναγκάστηκα, ουσιαστικά οδηγήθηκα να παρατήσω μία εκπομπή και να φύγω χωρίς να μπορέσω να χαιρετίσω τον κόσμο θα ήθελα θα ήθελα και μάλιστα να αργήσω λίγο μερικές εβδομάδες μέχρι να ξαναβγώ από ραδιοφωνική στέγη για να μπορέσω να δώσω εξηγήσεις, τις οποίες έδωσα τότε μόνο γραπτώς. Και έδωσα εκείνη τη μέρα μια υπόσχεση στον εαυτό μου, ότι αυτό δεν θα επιτρέψω να ξανασυμβεί πότε, ότι δηλαδή ουδέποτε θα δώσω το δικαίωμα σε κάποιον να μου απαγορεύσει να επικοινωνήσω με τον κόσμο, χωρίς να έχω εξασφαλίσει ότι θα έχω δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, για να μπορώ να πάρω τη στιγμή που θα χρειαστώ ανεξάρτητα, το μικρόφωνο στο χέρι και να το ανοίξω. Αυτό με οδήγησε στο να αφοσιωθώ στα digital μέσα και να έχω τη δυνατότητα τώρα να σας μιλάω και χιλιάδες από σας να ακούν και δεκάδες χιλιάδες να ακούσουν μέχρι αύριο, κάτι που δεν έχει την ανάγκη κανενός μιντιάρχη να μεσολαβήσει για να επικοινωνήσουμε. Καταρχάς λοιπόν θέλω να δηλώσω για άλλη μια φορά ευγνώμων γιατί σύγχρονη τεχνολογία τη σύγχρονη τεχνολογία, που βγάζει από τη ζωή των ανθρώπων τους μεσάζοντες κάθε είδους. Όλο και λιγότερο θα χρειάζονται τέτοιοι μεσάζοντες. Όλο και λιγότερο θα χρειάζονται οι εκδότες, η μεγαλοκαναλάρχες. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες πεθαίνουν το τηλεκοντρόλ αγκαλιά, αλλά εμείς ξέρουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε τον κώλο τους να βαράνε κάτω.

Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα. Είναι μια θλιβερή μέρα γιατί κάθε στιγμή, κάθε φορά που σιγεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, κάθε φορά που κλείνει βιαίως ένα μικρόφωνο, χάνεται ακόμα ένα σφηνάκι δημοκρατίας. Κάθε φορά που για κάποιο λόγο, υπεράνω των δυνάμεων εκείνων που έχουν την ευθύνη να μιλούν μπροστά σ' ένα μικρόφωνο, δημοσιογράφων, παραγωγών, ανθρώπων που τοποθετούνται και λένε την άποψή τους για χρόνια, αθλητικών ή πολιτικών σχολιαστών, ελεύθερων μυαλών η εθελούσιων δούλων, κλείνει ένα τραπέζι διαλόγου και ανοίγει άλλη μια ευκαιρία αντιπαράθεσης. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έναν ραδιοφωνικό σταθμό στον οποίο τα τελευταία δυόμισι χρόνια έκανα ό,τι περνά από τις μικρές δυνάμεις μου, ώστε να γίνει ένα αθλητικό ραδιόφωνο αντάξιο με τον κόσμο που διψάει για να ακούσει το ραδιόφωνο που του αρμόζει. Πίστεψα ότι αυτό είναι ένα κοινό όνειρο που μοιραστήκαμε με πολλούς ανθρώπους και πρώτα απ' όλα με τον ιδιοκτήτη του Arena κύριο Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Θα μιλήσω όταν κλείσουν οι υποθέσεις των εργαζομένων

Επειδή η αλήθεια είναι εδώ και είναι μια αλήθεια την οποία γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι, δεν είναι μια αλήθεια που κινδυνεύει να χαθεί ή να ξεφτίσει μέσα σε λίγες μέρες, θα μου επιτρέψετε να περιμένω για λίγες μέρες, μέχρι αυτή η υπόθεση του Arena να κλείσει τυπικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Πέρα απ' όσα είπα και πέρα από όσα θα πω, πέρα από όσα σκέφτεστε και πέρα από όσα συνέβησαν, το πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα που υπάρχει είναι μερικές δεκάδες εργαζομένων οικογενειαρχών, η επαγγελματική τους συνέχεια, η ολοκλήρωση της σχέσης τους με τυπικότητα. Η εκτίμησή μου και οι πληροφορίες λένε ότι το πολύ-πολύ να πάρει 4-5 μέρες, άντε να φάει όλες τις εργάσιμες της εβδομάδας. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, μόλις περάσει το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, και μόλις είναι όλα ομαλά, θα σας πω τους λόγους για τους οποίους μας παρουσιάστηκε ότι κλείνει ο Arena και θα σας πω και τις εκτιμήσεις μου, για όσα συνέβησαν. Το ξαναλέω, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ότι κάμποσοι θα ήθελαν εδώ και τώρα να ξέρουν τι συνέβη. Πρώτα θα περάσουν αυτές οι μέρες που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν με κάθε επισημότητα και τάξη οι εκκρεμείς σχέσεις των εργαζομένων του Arena με την ιδιοκτησία και την εταιρία, και μετά με ψυχραιμία και δικαιοσύνη, θα σας πω την αλήθεια μου.

Ο Arena κάλπαζε και ήταν σε βέβαιο δρόμο για την επιτυχία

Μέχρι τότε θα απαντήσω σε δυο τρία ψευδολογήματα, που έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν και θα πω ότι ο Arena ήταν το μόνο αθλητικό ραδιόφωνο με ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και όλους τους δείκτες. Ο Arena την τελευταία διετία τριπλασίασε την ακροαματικότητα του και πέρσι διπλασίασε τον τζίρο του. Είχε ένα σχέδιο λειτουργίας εγκεκριμένο από την ιδιοκτησία φέτος, μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας της ιδιοκτησίας του στα ΜΜΕ. Ήταν για πρώτη φορά ορατή η εξισορρόπηση επένδυσης και απόδοσης. Ο Arena έκλεισε τις φιλοδοξίες πολλών ανθρώπων του αθλητισμού της Θεσσαλονίκης, με την ελπίδα ότι φτιάχνοντας ένα δημοσιογραφικό μέσο που δεν σχετίζεται τις παρούσες ιδιοκτησίες αθλητικών εταιρειών στο χώρο, που βρίσκεται έξω από την τοξικότητα του χώρου, και που θα μάζευε τους κατά την κρίση ημών των στελεχών που διαλέγαμε, τους καλύτερους τηλεφωνικής πιάτσας για να το πετύχουν αυτό, ήταν ένας βέβαιος δρόμος για την επιτυχία.

Το πώς και το γιατί οδηγηθήκαμε στο να σιγήσουν σήμερα τα μικρόφωνα του Arena θα μου δώσετε λίγες ημέρες περιθώριο, γιατί πέρα από οτιδήποτε άλλο προέχει η ορθή ολοκλήρωση της επαγγελματικής σχέσης δεκάδων συναδέλφων και όλα τα άλλα έπονται.

Για αυτό το συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό έχω μόνο καλά συναισθήματα, επειδή όταν έκλεισα τη συμφωνία της συνεργασίας με το Δημήτρη Παπαϊωάννου, τον προπερασμένο Οκτώβριο, δύο χρόνια και τέσσερις μήνες για την ακρίβεια, ήταν μια στιγμή δύσκολη για το ραδιόφωνο. Ήταν μια στιγμή που είχε αποσυρθεί η προηγούμενη διοίκηση διαχείρισης, μια προσπάθεια που έμεινε στη μέση. Και βάλαμε ρότα. Και αφού επείσθην να συνεργαστώ εγώ, ρωτήσαμε κι άλλους καλούς συνεργάτες να με ακολουθήσουν. Ήτανε μια δύσκολη εποχή να έρθει κάποιος να δουλέψει στον Arena, γιατί ο Arena υπέφερε πολύ στην εικόνα του στην αγορά, ήταν πολύ χαμηλά τα νούμερα δραματικότητας, κόντευαν να μηδενίσουν. Υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι μετατρέπεται σε Άρης FM τότε, πράγμα το οποίο άλλους ευνοούσε, αλλά αρκετούς από τους συναδέλφους που εγώ ήθελα να φέρω στο ραδιόφωνο τούς απέτρεπε. Μετά κόπων και βασάνων λοιπόν έγινε το team, στο οποίο πράγματι έκανε μια σοβαρή επένδυση η ιδιοκτησία για να το φέρει εδώ. Μια επένδυση που στήριξε, κόντρα στα χαμηλά έσοδα του 2018, μια επένδυση την οποία περισσότεροι από μας στήριξαν, όσοι είχανε συγκριτικά έναν υψηλό μισθό ανάμεσα τους συνεργάτες, δεχόμενοι μείωση αποδοχών πέρυσι, ακριβώς για να βοηθήσουν την έλλειψη ρευστότητας της εταιρείας. Η εταιρεία λοιπόν ανέκαμψε, αναπτύσσεται. Σήμερα που έκλεισε, είχε συμφωνήσει να ξεκινήσει μια σειρά από σπουδαίες μεγάλες συνεργασίες, με εταιρείες υψηλής προβολής. Είχε κλείσει καινούργια προϊόντα και κάλπαζε στην καινούργια σεζόν. […] Πήραμε ένα διαλυμένο ραδιόφωνο σε μία κακιά εποχή, μέσα στη χειρότερη κρίση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και σε δύο χρόνια λειτουργίας το βάλαμε στο δρόμο της επιτυχίας. Και λίγο πριν τερματίσει, κάποιος έσβησε το διακόπτη.

Το προσωπικό του σταθμού υπέστη κακή συμπεριφορά

Η ευθύνη που νιώθω απέναντί στους συνεργάτες που έπεισα την προηγούμενη διετία, να παρατήσουν άλλες δουλειές και να έρθουν μαζί μου, με βαραίνει και είναι τεράστια, για αυτό και η δέσμευση μου είναι, όταν ολοκληρωθεί όλο αυτό, με πολλή ψυχραιμία και αίσθημα ευθύνης, δεν πρόκειται να αφήσω καμιά σκιά. Θα το ξαναπώ, με σύνεση και ευγένεια, σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά που είχε η συμπεριφορά την οποία τις τελευταίες μέρες υπέστη το σύνολο των εργαζομένων του σταθμού. Βεβαίως, θα σας πω κάτι: στις δουλειές, στις σχέσεις, σε όλα, συχνά πυκνά έρχεται ένα τέλος, το οποίο δεν είναι τόσο ευκταίο, αλλά μπορεί και να αποκωδικοποιηθεί, εάν είναι αληθινό. Όπου υπάρχει αλήθεια, διαλύονται σε βάθος χρόνου όλα. Την αλήθεια λοιπόν έχω χρέος να την πω όλη, το πολύ σε μια εβδομάδα και θα σας παραπέμψω τότε, και θα παρακαλέσω πολύ να μη με πιέζετε για περισσότερες πληροφορίες πριν από αυτό.

Πρώτα πρώτα πρέπει να πω ότι για το επόμενο διάστημα καθημερινά στις 10 με 12 αλλά το βράδυ θα είμαστε μαζί. Θα είμαστε μαζί το βράδυ επειδή πιστεύω ότι μέσω internet είναι ευκολότερο να παρακολουθήσει κανείς την εκπομπή νύχτα από την εύκολο να την παρακολουθήσει πρωί, ο κόσμος κινείται στα αυτοκίνητα, στις δουλειές του , ή οπουδήποτε αλλού. να σας πω ότι τις επόμενες μέρες η εκπομπή θα φιλοξενήσει κάμποσους από τους συνεργάτες του αρένα. Σήμερα λίγο αργότερα θα φιλοξενήσει το Δημήτρη Τσορμπατζόγλου και θα μπει σε κανονική ροή παρακολούθησης της επικαιρότητας, με ότι μέσο έχει διαθέσιμο, με εικόνα και ήχο.

Θα πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος, ότι μέσα σε 24 ώρες είχαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση της λειτουργίας ενός ραδιοφωνικού σταθμού με ευθύνη της διοίκησης του, την αναζήτηση της διεκπεραίωσης αυτής της λήξης συνεργασίας, της αναζήτηση της επόμενης εργασιακής μέρας για τον καθένα και το γεγονός ότι είμαστε όλοι μάχιμοι σε μια περίοδο στην οποία, σε πέντε μέρες ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό και κάθε μέρα τρέχουν ένα σωρό ζητήματα στα οποία αρνούμαι να απέχω και γι' αυτό ξανά θα ευλογήσω τη σύγχρονη τεχνολογία.

Δεσμευόμαστε στον κόσμο ότι θα τραβήξουμε όσα καλώδια πρέπει. Αλλά πάντως δεν θα λείψουμε ούτε από τον αέρα, ούτε από την ψηφιακή εποχή των social media και των portal. Να το ξέρουν λοιπόν όσοι χάρηκαν ή σχεδίασαν ή ελπίζουν ότι αυτή η συγκεκριμένη αδιανόητα παράλογη απόφαση μπορεί να θυμώσει οποιονδήποτε από εμάς.

Δημήτρης Τσορμπατσόγλου: Είναι μια δύσκολη μέρα σήμερα.

Είναι μια δύσκολη μέρα σήμερα. Θα είναι και η αυριανή μια δύσκολη μέρα, επειδή δεν έχουμε ραδιόφωνο. Από την άλλη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ ωραίο να νιώθεις ότι έχεις πολλούς φίλους. Το λέω για να το ακούω εγώ. Το λέω για να τ' ακούω εγώ, που πολλές φορές σε κάτι τέτοια δεν είμαι σωστός. Και δυστυχώς πρέπει να έρχονται τέτοιες στιγμές, που να αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή την ανάγκη επικοινωνίας, όταν ο άλλος έχει ανάγκη. Δεν θέλω να κάνω μνημόσυνο. Επειδή με χαλάει κι όλας. Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να μην πω, ότι περάσαμε πολύ καλά και εμείς και ο κόσμος. Πραγματικά, ενάμισης χρόνος για μένα, 18 με 20 μήνες, πόσοι είναι, από τους καλύτερους, από τους ωραιότερους. Τώρα που τελειώνει όλα αυτό μπορώ να πω ότι ήταν πολύ καλοί μήνες, λόγω της παρέας, λόγω του κλίματος. Λόγω των χαμογελαστών και καθαρών προσώπων. Αλήθεια στο λέω το κατάλαβα σήμερα και θα το καταλάβω και αύριο. Αυτό θα μου λείψει κυρίως. Τόσα χρόνια στη δουλειά και όμως τώρα το νιώθω πολύ έντονα.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news