Τιμήθηκε η εκφωνήτρια της ΕΡΤ Καίτη Αλέξη

Η εκφωνήτρια της ΕΡΤ Καίτη Αλέξη τιμήθηκε χθες σε μια εκδήλωση στα Χανιά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ο πολυχώρος αναψυχής και πολιτισμού «Κήπος», στο Δημοτικό Κήπο Χανίων διοργάνωσε χθες αφιέρωμα στη δημοσιογράφο & εκφωνήτρια της ΕΡΤ, Καίτη Αλέξη. Στην εκδήλωση μίλησαν οι Επίσκοπος Δορυλαίου, Δαμασκηνός, η Μάγια Σπανουδάκη, Δρ. Σχολής Μ.Π.Δ., Διδάσκουσα στο ΕΑΠ, η Αγνή Μαριακάκη, Παιδοψυχολόγος,  ο Μάρκος Καραβιτάκης, Παιδίατρος,  ο Αντώνης Κρασουδάκης, Νευροχειρουργός και  η Μαρίνα Γιακουμάκη, Δημοσιογράφος. Συμμετείχαν επίσης μέλη της Χορωδίας Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων, υπό τη Διεύθυνση της Μουσικού Γεωργίας Ρακοπούλου, ενώ έγινε και προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Τον Συντονισμό της Εκδήλωσης είχε ο Δημήτρης Νικολακάκης, Ιστορικός Ερευνητής.

H Καίτη Αλέξη αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές ραδιοφωνικές φωνές του περιφερειακού ραδιοσταθμού της ΕΡΤ στα Χανιά, τον οποίο συνόδευσε από το ξεκίνημα του και μέχρι το 1988. Στην εκδήλωση η Καίτη Αλέξη μίλησε για την διαδικασία επιλογής των εκφωνητριών στην ΕΡΤ: «Εκείνη την εποχή ήταν όλα, φαντάζομαι, στα δικά μου μάτια, πιο ήρεμα, πιο ήσυχα και πιο αποτελεσματικά όσον αφορά την απόδοση στην εργασία διότι καθένας είχε αναλάβει αυτό που του ανατέθηκε. Μας είχαν βάλει τις υποψήφιες σε έναν τεράστιο χώρο. Η Επιτροπή και ο Πρόεδρος δεν μας έβλεπαν. Μας άκουγαν αφού η Επιτροπή είχε συνδεθεί με μεγάφωνα. Δεν ήξεραν τα ονόματά μας. Οταν τελειώσαμε την εκφώνηση, από ένα πανέρι πήρε η καθεμία ένα νούμερο το οποίο της αντιστοιχούσε. Οταν ήρθε το νούμερό μου, μου είπαν: Συγχαρητήρια κερδίσατε. Με κάλεσαν να εργαστώ στα κεντρικά στην Αθήνα αλλά ο πατέρας μου επέμεινε να μείνω στα Χανιά και έμεινα».

Ο σταθμός των Χανίων λειτουργούσε πειραματικά το 1952 με στούντιο μέσα στην πόλη ενώ το 1954 έγινε η κανονική έναρξη του ραδιοφωνικού σταθμού με επίσημα εγκαίνια στη Σούδα. Την εποχή εκείνη εκφωνητές του σταθμού ήταν η Καίτη Αλέξη και ο αείμνηστος Γιώργος Τροχαλάκης. Όπως εξήγησαν, ο εκφωνητής ονομαζόταν τότε οδηγός προγράμματος και είχε την αρμοδιότητα να αποφασίζει για την πορεία του προγράμματος. Αν π.χ. γινόταν εκπομπή με κλασική μουσική και το μουσικό έργο ξεπερνούσε την ώρα της εκπομπής, δεν κοβόταν αλλά η εκπομπή τελείωνε με την ολοκλήρωση του μουσικού έργου. Στη συνέχεια ο εκφωνητής εξηγούσε στους ακροατές γιατί… παρατάθηκε η εκπομπή.

Η εκδήλωση καλύφθηκε από το τοπικό μέσο ενημέρωσης "Επαρχιακό Φως" με το ακόλουθο βίντεο.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news