Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2020 - για τη διαφορετικότητα στο ραδιόφωνο

Η Παγκόσμια Μέρα Ραδιοφώνου γιορτάζεται και φέτος σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο μήνυμά της η UNESCO Για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2020, η UNESCO καλεί τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να υποστηρίξουν την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα, τόσο στην αίθουσα σύνταξης όσο και στα ερτζιανά. Στο μήνυμά της υπογραμιζεται «το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό μέσο για τον εορτασμό της διαφορετικότητας της ανθρωπότητας σε όλη της την ποικιλομορφία και αποτελεί μια πλατφόρμα δημοκρατικού λόγου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ραδιόφωνο παραμένει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μέσο. Αυτή η μοναδική δυνατότητα να προσεγγίζει το ευρύτερο κοινό συνεπάγεται ότι το ραδιόφωνο μπορεί να διαμορφώνει τον τρόπο που ζούμε την πολυμορφίας μιας κοινωνίας, να αποτελεί χώρο για να μιλήσουν, να εκπροσωπηθούν και να ακουστούν όλες τις φωνές. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα πρέπει να εξυπηρετούν ποικιλόμορφες κοινότητες, προσφέροντας μια ευρεία ποικιλία προγραμμάτων, απόψεων και περιεχομένου, και να αντανακλούν την ποικιλία του ακροατηρίου στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του.

Το ραδιόφωνο έχει μια μοναδική θέση που το καθιστά ικανό να φέρνει σε επαφή τις κοινότητες και να προωθεί το διάλογο για την αλλαγή. Ακούγοντας το κοινό και ανταποκρινόμενες στις ανάγκες του, οι ραδιοφωνικές υπηρεσίες παρέχουν την ποικιλία απόψεων και φωνών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που όλοι αντιμετωπίζουμε.

1. Ποικιλομορφία στο ραδιοφωνικό τοπίο

Η ποικιλομορφία των φωνών και απόψεων στο ραδιόφωνο εξαρτάται πρώτα από το βαθμό συγκέντρωσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και από τη συνύπαρξη διαφορετικών τύπων σταθμών με ένα συνδυασμό δημοσίων, ιδιωτικών και κοινοτικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Η ανάπτυξη πολιτικών περιβαλλόντων που συμβάλλουν στη διαφάνεια και την πολυμορφία της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης αποτελεί το θεμέλιο λίθο για έναν πλουραλιστικό, χωρίς αποκλεισμούς και δημοκρατικό ραδιοφωνικό τομέα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις συμμετέχουν επίσης στη διαφοροποίηση του ραδιοφωνικού τομέα - για παράδειγμα, με την ψηφιακή μετάδοση ήχου (DAB) ή την αυξανόμενη ζήτηση για podcasting από τη νεότερη γενιά.

2. Η διαφορετικότητα στην αίθουσα σύνταξης

Μέσω πολιτικών ίσων ευκαιριών και δίκαιης μεταχείρισης, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μπορούν να διαθέτουν προσωπικό που προέρχεται από πολυπολιτισμικές ομάδες, μέσω των οποίων θα εκφράζονται διαφορετικές προοπτικές σε θέματα και απόψεις, ενισχύοντας έτσι την αξιοπιστία των ραδιοφωνικών σταθμών έναντι του ακροατηρλιου. Η στελέχωση του προσωπικού με γνόμωνα διαφορετικότητα και αντιπροσωπευτικότητα δεν είναι μόνο σημαντικό για την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη διασφάλιση της εκπροσώπησης των φύλων, αλλά και ζωτικής σημασίας για τη δημιουργικότητα και τη συνάφεια του μεταδιδόμενου ραδιοφωνικού περιεχομένου. Έτσι διασφαλίζεται και η ανεξαρτησία της συντακτικής ομάδας.

3. Η ποικιλομορφία στις εκπομπές

Μέσα από διαφορετικούς τρόπους μετάδοσης, τύπους δημοσιογραφικού περιεχομένου, εκπομπών και θεμάτων, το ραδιόφωνο έχει απεύθυνση στο ευρύτερο παγκόσμιο ακροατήριο και προωθεί το δημοκρατικό διάλογο σε αμέτρητα θέματα. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα εκπομπών και προγραμμάτων - από ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ μέχρι talk shows και podcasts - υπάρχει κάτι για το καθένα από εμάς. Στο πλαίσιο του ραδιοφωνικού προγράμματος, η ποικιλομορφία στην επιλογή της οπτικής, της γλώσσας, της μουσικής, των προσκεκλημένων και των δημοσιογραφικών πηγών μπορεί να απεικονίσει, να εμπλακεί και να αντικατοπτρίσει τη διαφορετικότητα της ανθρωπότητας, ενισχύοντας έτσι την ανοχή, την ένταξη και την αλληλεγγύη. Είναι απαραίτητη για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και διευρύνει τη δημιουργικότητα των δημοσιογράφων και των δημιουργών προγραμμάτων.»

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Εγγραφή στο all greek radio news