18 Απρίλη 2019: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού

Σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού, η οποία φέτος σηματοδοτεί την 94η επέτειο από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών (IARU), που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1925. Κάθε χρόνο, η WARD γιορτάζει τη συμβολή του Ραδιοερασιτεχνισμού στην κοινωνία. Ραδιοερασιτεχνικές ομάδες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού 2019 μέσω επετειακών ραδιοερασιτεχνικών εκπομπών. "Είμαι στην ευχάριστη θέση να εκφράσω τις ευχές μου για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού", δήλωσε ο Πρόεδρος της IARU Tim Ellam, VE6SH. "Η 18η Απριλίου είναι η ημέρα που όλοι οι ραδιοερασιτέχνες γιορτάζουμε και μιλάμε στον κόσμο για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη διδασκαλία των επιστημών, για την κοινωνική υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε και για το πόσο καλά περνάμε μέσα από τις δραστηριότητές μας. Θα ενθάρρυνα όλους τους ραδιοερασιτέχνες να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και να προωθήσουν το ραδιοερασιτεχνισμό με εκπομπές στον αέρα ή με απεύθυνση στις τοπικές κοινωνίες".

Οι πειραματιστές ραδιοερασιτέχνες ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν ότι το φάσμα βραχέων κυμάτων δεν ήταν ο σκουπιδότοπος της ραδιοφωνικής μπάντας, όπως το θεωρούσαν οι εμπειρογνώμονες της εποχής, αλλά ένας πόρος που υποστηρίζει την παγκόσμια διάδοση των ραδιοφωνικών σημάτων. Εμμέσω των βεβιασμένων κινήσεων για να ξεκινήσει η χρήση των βραχύτερων αυτών μηκών κύματος, ο ραδιοερασιτεχνισμός «διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο να παραμεριστεί», σημειώνει η ιστορία της IARU. Οι πρωτοπόροι του ραδιοερασιτεχνισμού συναντήθηκαν τότε στο Παρίσι το 1925 και δημιούργησαν την IARU για να υποστηρίξουν το ραδιοερασιτεχνισμό σε όλο τον κόσμο. Δύο χρόνια αργότερα, στο Διεθνές Συνέδριο Ραδιοτηλεγραφίας, ο Ραδιοερασιτεχνισμός κέρδισε την απονομή συχνοτήτων που αναγνωρίζονται σήμερα – στα 160, 80, 40, 20 και 10 μέτρα. Σε αυτές, έχουν προστεθεί περισσότερες περιοχές συχνοτήτων και η IARU εργάζεται από το 2003 για να υπερασπιστεί και να επεκτείνει τις περιοχές αυτές.

Έχοντας ξεκινήσει με εκπροσώπηση από τις 25 χώρες που δημιούργησαν την IARU το 1925, η IARU αναπτύχθηκε ώστε να περιλαμβάνει σήμερα 160 ραδιοερασιτεχνικές κοινότητες σε τρεις περιφέρειες. Η Περιφέρεια 1 της IARU περιλαμβάνει την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Ασία. Η Περιφέρεια 2 καλύπτει την Αμερική και η Περιφέρεια 3 καλύπτει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις χώρες του Ειρηνικού και τις περισσότερες χώρες της Ασίας. Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) αναγνώρισε ότι η IARU εκπροσωπεί επισήμως τα συμφέροντα του ραδιοερασιτεχνισμού.

Απευθύνεται κάλεσμα στις κατά τόπους ραδιοερασιτεχνικές ομάδες να προωθήσουν τις φετινές τους δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #WorldAmateurRadioDay στο Twitter, το Instagram και το Facebook.

Επετειακές δράσεις στον αέρα

Βραζιλία: Η LABRE Roraima, PV8AA, θα υποστηρίξει διάφορες δραστηριότητες και δορυφορικές μεταδόσεις με τη συμμετοχή Προσκόπων, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών προσφύγων της Βενεζουέλας.

Δανία: Οι χειριστές στη Δανία θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις πινακίδες κλήσης 5P0WARD και 5P0WHD στις 18 Απριλίου. Οι επί μέρους χειριστές θα λάβουν ειδική προέκταση (00 έως 99) για να διακρίνουν μεμονωμένους σταθμούς, π.χ. 5P0WARD / 36 ή 5P0WHD / 7. Ο σταθμός της Δανικής Ακαδημίας Διαγωνισμών OZ5E θα είναι ενεργός ως 5P0WARD / 60. Τα βραβεία θα είναι διαθέσιμα για επαφές με σταθμούς σε όλες τις λειτουργίες και ζώνες.

Γαλλία: Η TM94WARD θα σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με τη χορηγία της REF, της γαλλικής κοινότητας της IARU. Θα είναι στον αέρα στις 13 - 21 Απριλίου.

Μαλαισία: Ο ραδιοερασιτεχνικός σταθμός 9M4CMN θα είναι στον αέρα από το Segamat, στη νότια Μαλαισία, και ο 9M4CKK θα είναι ενεργό από το Tumpat, στην ανατολική ακτή της Μαλαισίας, από τις 02:30 έως το 15:30 UTC στις 18 Απριλίου.

Πορτογαλία: Η Rede dos Emissores Portugueses (RED) θα ανοίξει τις εγκαταστάσεις της στο κοινό στις 18 Απριλίου, επιδεικνύοντας την εγκατάσταση ενός φορητού και ερασιτεχνικού σταθμού χαμηλής ισχύος, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας και μεταφοράς του.

Ηνωμένες Πολιτείες: Ο Ερασιτεχνικός Ραδιοφωνικός Σύλλογος Fair Lawn (NJ) θα ανοίξει τις εγκαταστάσεις του στο κοινό στις 18 Απριλίου, από τις 2 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στο FLARC Club στο Fair Lawn Recreation Center, 10-10 20th Street, στο Fair Lawn, Νιου Τζέρσεϋ. Τα μέλη του συλλόγου θα είναι διαθέσιμα για να παρουσιάσουν τους σταθμούς τους και να συζητήσουν τα πολλά ενδιαφέροντα των ραδιοερασιτεχνών και τον ρόλο που παίζουν οι επί μέρους χειριστές και τα κλαμπ στην παροχή τηλεπικοινωνιών με δημόσιο χαρακτήρα.

Παγκοσμίως: Το Παγκόσμιο Δίκτυο Ασυρμάτου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Φιλίας θα συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού 2019 με τη χρήση ειδικού σήματος W2W. Θα διαθέσουν μια αναμνηστική κάρτα QSL και ένα δίκτυο διάρκειας 12 ωρών θα συγκληθεί με χειριστές από όλο τον κόσμο. Μπορείτε να συμμετάσχετε στον εορτασμό στις 16:00 UTC μέσω του Echolink στο διακομιστή Παγκόσμιου Συνεδρίου (IRLP 9251) και στον κόμβο Allstar # 47620 - World Conference Hub.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news