Έκθεση πεπραγμένων: 17 ραδιόφωνα έκλεισε η ΕΕΤΤ το 2017

Για της ενέργειές της στα θέματα εποπτείας ραδιοτηλεόρασης το 2017 ενημερώνει μέσα από την έκθεση πεπραγμένων της που δημοσίευσε μόλις η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Όπως αναφέρει, έγινε αποδέκτης 655 εγγράφων και καταγγελιών, οι οποίες αφορούσαν παροχή στοιχείων, έλεγχο νομιμότητας, τήρηση τεχνικών προδιαγραφών εκπομπής, παρεμβολές, παράνομες εκπομπές και παράνομες εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και κεραιών. Από αυτές, 173 αφορούσαν υποθέσεις στην Αττική, 105 αφορούσαν υποθέσεις της Περιφέρειας αρμοδιότητας του γραφείου της Αθήνας, 45 αφορούσαν υποθέσεις της Περιφέρειας αρμοδιότητας του γραφείου του Περιφερειακού Γραφείου Ηρακλείου, 294 αφορούσαν υποθέσεις της Περιφέρειας αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης, 32 αφορούσαν υποθέσεις της Περιφέρειας αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας και επτά αφορούσαν γενικότερες υποθέσεις για την επικράτεια.

Το ραδιόφωνο αφορούσαν σχεδόν το ένα τρίτο από αυτές τις καταγγελίες. Συγκεκριμένα το 2017 η ΕΕΤΤ έλαβε 237 καταγγελίες για ραδιοφωνικούς σταθμούς, ασχολήθηκε με 84 περιπτώσεις, εντόπισε 20 παράνομες εκπομπές και προέβη στο βίαιο κλείσιμο 17 εκπομπών ραδιοφωνικών σταθμών.

Από τις 655 καταγγελίες που δέχτηκε συνολικά, καθώς και από αυτεπάγγελτους ελέγχους και καταγραφές της ΕΕΤΤ δημιουργήθηκαν 285 νέες υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, από αυτές:

  • 58 αφορούσαν θέματα ραδιοφωνικών σταθμών εντός Ν. Αττικής, 30 αφορούσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς εντός Ν. Θεσσαλονίκης, 48 αφορούσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Περιφέρεια αρμοδιότητας του γραφείου της Αθήνας και του Περιφερειακού Γραφείου Ηρακλείου, 56 αφορούσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Περιφέρεια αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης και 43 αφορούσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Περιφέρεια αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας. Επιπλέον, μία υπόθεση αφορούσε θέματα επικράτειας.
  • 24 αφορούσαν θέματα τηλεοπτικών εκπομπών/λήψεων στο Ν. Αττικής, τέσσερις αφορούσαν τηλεοπτικές εκπομπές το Ν. Θεσσαλονίκης, 38 αφορούσαν τηλεοπτικές εκπομπές/ λήψεις στην Περιφέρεια αρμοδιότητας του γραφείου της Αθήνας και του Περιφερειακού Γραφείου Ηρακλείου, 13 αφορούσαν τηλεοπτικές εκπομπές στην Περιφέρεια αρμοδιότητας Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης, ενώ στην Περιφέρεια αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας διεξήχθησαν 45 έλεγχοι στο πλαίσιο της εποπτείας του τηλεοπτικού φάσματος αλλά και των όρων της αδειοδότησης του Ψηφιακού Παρόχου, τέσσερις καταγραφές του τηλεοπτικού φάσματος εντός της ελληνικής επικράτειας και έξι καταγραφές τηλεοπτικών εκπομπών από γειτονικές χώρες. Επιπλέον, έξι υποθέσεις αφορούσαν θέματα επικράτειας.
  • Τρεις αφορούσαν έλεγχους κεραιών και κέντρων εκπομπής εντός Ν. Αττικής, μία αφορούσε έλεγχους κεραιών και κέντρων εκπομπής εντός Ν. Θεσσαλονίκης, δύο αφορούσαν έλεγχους κεραιών και κέντρων εκπομπής στην Περιφέρεια αρμοδιότητας του γραφείου της Αθήνας και του Περιφερειακού Γραφείου Ηρακλείου και δύο αφορούσαν έλεγχους κεραιών και κέντρων εκπομπής στην Περιφέρεια αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης.
  • Μία καταγγελία που έλαβε το Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας αφορούσε πρόκληση παρεμβολής στη ζώνη των HF ραδιοφωνικών εκπομπών ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού από ραδιοφωνικό σταθμό εκτός Ελλάδος. Λόγω του ότι και οι δύο εμπλεκόμενες εκπομπές είναι νόμιμες βάσει της αδειοδότησης της ITU, η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018.

Η ΕΕΤΤ διεξήγαγε ελέγχους για την πλειονότητα των ανωτέρω καταγγελιών, αποστέλλοντας επιτόπου κλιμάκιο τεχνικών με τον κατάλληλο ανά περίπτωση εξοπλισμό, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή των Τοπικών Αρχών όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο. Στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ, αναφορικά με την εποπτεία αλλά και τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, τα αποτελέσματα των καταγραφών αξιολογήθηκαν με βάση τις Αποφάσεις και τα τεχνικά στοιχεία που παρείχε το ΕΣΡ και το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ καθώς και την κείμενη νομοθεσία, ενώ οι παραβάτες σταθμοί κλήθηκαν να συμμορφωθούν. Ως εκ τούτου, με την αποστολή σχετικών επιστολών συμμόρφωσης προωθήθηκαν σε διοικητικό έλεγχο:

  • 29 περιπτώσεις ελέγχου ραδιοφωνικών σταθμών και ενός τηλεοπτικού σταθμού στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης,
  • εστάλησαν 44 επιστολές προς ραδιοφωνικούς σταθμούς και κλήθηκαν σε ακρόαση οκτώ ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας,
  • 11 υποθέσεις ραδιοφωνικών σταθμών στη περιοχή αρμοδιότητας του γραφείου της Αθήνας και του Περιφερειακού Γραφείου Ηρακλείου.
  • δύο περιπτώσεις ελέγχου του Ψηφιακού Παρόχου για θέματα που άπτονται του δικαιώματός του,

Σε οκτώ περιπτώσεις ραδιοφωνικών σταθμών στη περιοχή αρμοδιότητας του γραφείου της Αθήνας και του Περιφερειακού Γραφείου Ηρακλείου και σε 12 περιπτώσεις στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης, για τους οποίους το ΕΣΡ αποφάνθηκε ότι λειτουργούν παράνομα, η ΕΕΤΤ ενημέρωσε εγγράφως τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για την εφαρμογή των προβλεπόμενων ποινικών διαδικασιών.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις διακοπής λειτουργίας παράνομων εκπομπών κατά τις οποίες κατασχέθηκε ο εξοπλισμός:

  • πέντε ραδιοφωνικών σταθμών, εντός του λεκανοπεδίου Αττικής,
  • ενός ραδιοφωνικού σταθμού στην περιοχή αρμοδιότητας του γραφείου της Αθήνας,
  • πέντε ραδιοφωνικών σταθμών στη Περιφέρεια, στην αρμοδιότητα του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης,
  • έξι ραδιοφωνικών σταθμών στη Περιφέρεια, στην αρμοδιότητα του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας.
ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon Έκθεση πεπραγμένων ΕΕΤΤ 20175.52 MB

Σχόλια

Ουάου! Εντυπωσιαστήκαμε! Γι αυτό δεν κάνουν τίποτα στην ΕΡΤ για την απαράδεκτη υπερδιαμόρφωση της σε πολλούς πομπούς (π.χ. ΕΡΑ2 Υμηττού) και για τους ξεχαρβαλωμένους πομπούς της που κάθε καλοκαίρι "κόβουν ταξίδια" σε διπλανές συχνότητες; Γι αυτό επίσης κάνουν τα στραβά μάτια στο παράνομο ραδιοφωνάκι των αντιφα στους 93,8;

Δυστυχώς η κατάσταση με την Ε.Ε.Τ.Τ. φαίνεται να είναι πιο σοβαρή, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία κατά το δοκούν με αποτέλεσμα την άνιση μεταχείριση μεταξύ των επιχειρήσεων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Άλλη μία περίπτωση όπου η δύναμη που δίνεται από τη νομοθεσία σε μία ανεξάρτητη αρχή χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο.

Υπάρχει ο Σταθμός Sakis black jack ή κάτι παρόμοιος τίτλος έχει γεμίσει την Ελλάδα αναμεταδότες διαφημίζει εμφανίσεις καλλιτεχνών,πανηγύρια ,παζάρια και άλλα συναφή.
Ερώτημα είναι νόμιμη η εκπομπή του πανελλαδικά, φορολογικά κόβει τιμολόγια στις διαφημίσεις του....
Γιατί η ΕΕΤΤ και το ΕΣΡ δεν εφαρμόζουν ότι για τους κατέχοντες βεβαιώσεις Ρ/Σ, με το παραμικρό τους επιβάλουν κυρώσεις και πρόστιμα στον κύριο αυτό υπάρχει ειδικό καθεστώς δοσιδικίας;

Εγγραφή στο all greek radio news