Καθυστερεί η αδειοδότηση του ψηφιακού ραδιοφώνου

Καθυστέρηση σημειώνεται στην αδειοδότηση του ψηφιακού ραδιοφώνου, καθώς δεν υπάρχει προθυμία από εταιρίες να αναλάβουν το ρόλο του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του ραδιοφωνικού σήματος. Η διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο προσέλκυσε μόνο δύο ενδιαφερόμενες εταιρίες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Γίνονται προσπάθειες να διευρυνθεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων εταιριών, επιτρέποντας σε εταιρίες τηλεπικοινωνιών να αναλάβουν τις σχετικές αρμοδιότητες.

Ήδη από τον Ιανουάριο, στα πλαίσια εφαρμογής της νομοθεσίας, η ΕΕΤΤ προκήρυξε το σχετικό διαγωνισμό, με βάση τον οποίο οι εταιρίες δεσμευόντουσαν να στήσουν τις εγκαταστάσεις εκπομπής του ραδιοφωνικού σήματος. Οι εταιρίες αυτές μπορούσαν να αναλάβουν είτε το πανελλαδικό δίκτυο των ραδιοφωνικών σταθμών, είτε όποια από τις 34 επι μέρους περιφέρειες επιθυμούν. Οι εταιρίες αυτές θα εισέπρατταν στη συνέχεια ενοίκιο από τους αδειοδοτημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα φιλοξενούνταν στις κεραίες τους, αλλά θα ήταν υποχρεωμένες να υποβάλλουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στο ελληνικό δημόσιο.

Ήδη το Μάιο ανακοινώθηκε ότι μόνο δύο εταιρίες, με μικρή αναγνωρισιμότητα στην ευρύτερη ραδιοφωνική αγορά, κατέθεσαν εμπρόθεσμα αιτήσεις. Το γεγονός ότι οι εταιρίες αυτές δεν διέθεταν εγγυητικές επιστολές οδήγησε την ΕΕΤΤ στην κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου.

Εν τω μεταξύ αξιοσημείωτη είναι η κίνηση που πραγματοποιήθηκε ήδη λίγες μέρες πριν τη λήξη του προηγούμενου διαγωνισμού, να επιτραπεί και σε εταιρίες τηλεπικοινωνιών να συμμετάσχουν ως φορείς δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που διαθέτουν τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, ρεύμα και ιστούς σε χιλιάδες σημεία της Ελλάδας, θα μπορούσαν να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες, εάν το επιθυμούσαν. Το κατά πόσο η προσπάθεια αυτή των ιθυνόντων θα ευοδωθεί, θα το δούμε στο επόμενο βήμα, που θα είναι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, πιθανώς με ευνοϊκότερους όρους.

 

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Όνειρο ήταν και αυτό και πέρασε. Γιατί όμως δεν βγάζουν άδειες για τα αναλογικά, ώστε να σταματήσουν οι άσχετοι ιδιοκτήτες να αυθαιρετούν και να αλωνίζουν στην αγορά; Ανεπίτρεπτο το γεγονός που τόσα χρόνια δεν έχει μπει ένα όριο στην ασυδοσία τους. Με τη συχνότητα του κράτους, λεφτά άλλων, συνεπικουρούμενοι από τους ΑΡΔ και με τη δουλειά των εργαζόμενων, τόσα χρόνια ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, φτιάχνουν το όνομά τους και μεγαλώνουν την προσωπική τους περιουσία.

Οι σταθμοί φταίνε που δεν έχουν δοθεί άδειες ή οι εκάστοτε κυβερνήσεις, μαζί με την τωρινή; Όταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις παρανομούν και αγνοούν το σύνταγμα και δεκάδες αποφάσεις του Στ.Ε. τότε από προέρχεται πραγματικά η ανομία;

Με ή χωρίς επίσημη άδεια και χρήματα θα έβγαζαν οι ιδιοκτήτες και κυβερνήσεις θα ανέβαζαν και θα κατέβαζαν. Αλλά όπως γίνεται με πολλά άλλα θέματα στην Ελλάδα, οι "νομιμόφρονες" αποδίδουν ευθύνες οπουδήποτε αλλού εκτός από την πηγή του προβλήματος (προφανώς γιατί δεν ΣΑΣ συμφέρει, εσείς που μιλάτε για "συμφέροντα").

Τι θα γίνει με τις ραδιοφωνικές άδειες;

«Με τις ραδιοφωνικές άδειες είμαστε στη φάση διεξαγωγής του διαγωνισμού για τον πάροχο περιεχομένου ψηφιακού ραδιοφώνου. Θα πάμε με μια κίνηση δύο ταυτόχρονων βημάτων. Δηλαδή, η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο και η αδειοδότηση να γίνουν ταυτόχρονα. Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε χρόνο αυτή τη στιγμή για να ρυθμίσουμε ένα τοπίο το οποίο είναι απείρως πιο αρρύθμιστο από την τηλεόραση. Να σου πω ότι υπάρχουν χίλιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ελλάδα, ενώ σε όλη την Ευρώπη 12.500. Αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο είναι σημαντικό. Πρέπει να γίνει η μετάβαση. Θα πάρει κάποιο διάστημα, αλλά μετάβαση και ρύθμιση θα γίνουν ταυτόχρονα».

Αυτό θα γίνει εντός του 2018 ή πάμε για το 2019;

«Για το 2019. Για το 2018 δεν μπορώ να το πω, όχι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και το ΕΣΡ, το οποίο ως προς τους παρόχους περιεχομένου έχει και την αρμοδιότητα των αδειοδοτήσεων».

(από συνέντευξη Παππά στο altsantiri)

Το πρόβλημα με το αναλογικό είναι ότι έχει κορεστεί το φάσμα. Δηλαδή δεν υπάρχουν συχνότητες για άλλους σταθμούς. Βέβαια θα μου πείς, "χρειαζόμαστε περισσότερους σταθμούς;". Στην Αθήνα ίσως όχι. Αλλά αν είσαι στην επαρχία και θέλεις να ακούσεις σταθμούς αθηναϊκούς (ειδησεογραφικούς ή μουσικούς)-πλην ΕΡΑ, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα (εκτός από αναμεταδώσεις της κακιάς ώρας, που κόβουν την εκπομπή για να πάιξουν τοπικές διαφημήσεις). Το ψηφιακό ραδιόφωνο θα το λύσει αυτό, γιατί το σήμα μπορεί να συμπιεστεί κι έτσι μία συχνότητα μπορεί να "χωρέσει" πολύ περισσότερους από έναν σταθμούς. Όπως και με τη Digea, οι αθηναϊκοί σταθμοί θα γίνουν πλέον σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας. Έχω εξοχικό στην επαρχία, χωρίς ίντερνετ, που σημαίνει ότι μόνο τοπικούς σταθμούς μπορώ να ακούσω. Ελπίζω ότι το ψηφιακό ραδιόφωνο θα το λύσει αυτό το πρόβλημα.

Εγγραφή στο all greek radio news