Το BBC τινάζει στον αέρα την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο

Ο διευθυντής ραδιοφώνου και μουσικής του BBC, Bob Shennan, δήλωσε στο Συνέδριο RadioDays ότι το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι σημαντικό ως μέρος του συνδυασμού μηχανισμών διανομής περιεχομένου, αλλά δεν είναι η μόνη πλατφόρμα που έχει σημασία, επομένως το BBC δεν υποστηρίζει πλέον μια επικείμενη διακοπή του αναλογικού ραδιοφώνου.

«Όλοι πιστεύαμε κάποτε ότι το DAB από μόνο του θα αποτελούσε το ψηφιακό μέλλον του ραδιοφώνου, αλλά με τις αλλαγές στην τεχνολογία, γνωρίζουμε τώρα ότι το DAB είναι σημαντικό ως μέρος του μείγματος, όπως και η μετάδοση ήχου μέσω IP.»

«Πρέπει να επανεξετάσουμε το τοπίο και πάλι μέσα σε λίγα χρόνια πριν μεταβούμε πλήρως στο DAB. Το ραδιόφωνο και οι ακροατές εξυπηρετούνται καλύτερα από μια “μικτή οικονομία”... Το DAB έφερε στη Βρετανία περισσότερους σταθμούς και υπήρξε μέρος της στρατηγικής για την αύξηση του χρόνου ακρόασης στο ραδιόφωνο της Βρετανίας και θα παραμείνει σημαντικό».

Το BBC επενδύει πλέον σε περιεχόμενο που μεταδίδεται πρώτα ψηφιακά και το οποίο αποσκοπεί στην απόκτηση νεαρών ακροατηρίων.

«Τον περασμένο μήνα σπάσαμε το ρεκόρ ενός εκατομμυρίου ηχητικών αποσπασμάτων στην ηλεκτρονική εφαρμογή μας... αργότερα φέτος θα διαθέσουμε όλη αυτή τη δραστηριότητα εκ νέου στην ανανεωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή ήχου του BBC, η οποία θα συνδυάζει όλες τις παραγωγές μας με ένα εξατομικευμένο προϊόν...»

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα συνήθεια ακρόασης. Αυτό δεν είναι απλώς επιθυμητό, είναι απολύτως απαραίτητο.»

Ο Shennan είναι "πεπεισμένος" ότι το ραδιόφωνο θα "ευημερήσει" στο ψηφιακό μέλλον, αλλά παρότρυνε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να συνεργαστούν για να «ενισχύσουν τη ζωή των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Οι νέες τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν ξανά το ραδιόφωνο», ανέφερε, εστιάζοντας στις νέες εξελίξεις, ιδιαίτερα στα αυτοκίνητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ραδιόφωνο θα βρίσκεται με σιγουριά στο ψηφιακό ταμπλό.

«Πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και να προστατέψουμε περαιτέρω το ραδιόφωνο και να το επανεφεύρουμε προς τον επόμενο αιώνα».

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Αν ο κ. Bob Shennan δεν έχει πρόβλημα που το BBC πληρώνει διπλά έξοδα για την ταυτόχρονη λειτουργία δύο επίγειων δικτύων μετάδοσης (FM και DAB), πρόβλημα δεν έχουμε ούτε εμείς.

Γιατί να έχουμε πρόβλημα ούτως ή άλλως. Είναι δυο διαφορετικές πλατφόρμες εκπομπής που δεν αλληλεπικαλύπτονται (όπως πχ στην τηλεόραση). Μπορούν να συνεχίσουν να συνυπάρχουν αρμονικά όπως συνυπήρχαν τόσες δεκαετίες τα βραχέα και τα μεσαία με τα FM, το δορυφορικό ραδιόφωνο και πλέον το διαδικτυακό ραδιόφωνο και τα apps των κινητών. Πρέπει να είσαι διαθέσιμος για τον ακροατή στην τεχνολογία που θέλει αυτός και όχι στην τεχνολογία που θέλεις εσύ. Ο κάθε φορέας μπορεί να χρησιμοποιεί τις οικονομίες κλίμακας όπως νομίζει, και σίγουρα το να κλείσεις αύριο τα FM στη Βρετανία θα φέρει περισσότερες απώλειες (από την απώλεια ακροατηρίου) παρά κέρδος (από την εξοικονομηση κόστους εκπομπής) για το BBC.

Το "συγκριτικό πλεονέκτημα" του ψηφιακού ραδιοφώνου DAB/DAB+/DRM/IBOC σε σχέση με τα FM είναι τόσο μικρό για τις πραγματικές ανάγκες του επίγειου ραδιοφώνου που δεν υπάρχει κανένας λόγος κατάργησης των αναλογικών FM. Καμία σχέση με την αλλαγή από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Και όπως έγραψε ο σχολιαστής παραπάνω, τα FM μπορούν αρμονικά να συνυπάρξουν με όλες τις νέες και παλιές τεχνολογίες μετάδοσης ήχου και έχουν και πλεονεκτήματα που οι νεότερες τεχνολογίες μέχρι στιγμής δεν έχουν.

Όπως βλέπετε στην Ελλάδα σχεδιάζουμε πρόχειρα και ερασιτεχνικά ούτε πάροχο δεν βρίσκουμε.
Δυο απόπειρες ήταν άκαρπες.
Βάλε ρε Παπά μια τάξη στα FM. Μείωσε τον αριθμό των αδειών δεν μπορεί στην Καλαμάτα να λειτουργούν 25 σταθμοί πως θα επιβιώσουν και τι πρόγραμμα θα αντέχουν να εκπέμπουν;
Σε τέτοιου μεγέθους πόλεις αρκούν και περισσεύουν 3-4 άδειες.
Δεν μπορεί ο κάθε κολλητός βουλευτή κατ επάγγελμα οικοδόμος ή λογιστής να έχει δικό του Ρ/Σ
Το έγκλημα της Νέας Δημοκρατίας του 1991 που από 2-3 άδειες που είχαν δοθεί από τον Άρειο Πάγο το 1988 με το ΠΔ 25,τις έκανε 30 σε κάθε Νομό δίνοντας δικαίωμα άδειας στους εγκάθετους κομματικούς Νομάρχες.
Οι παλαιοί θα ενθυμούνται την περιβόητη ΚΕΤΑ της Ν.Δ. που αγόραζε εκατοντάδες μηχανήματα και τα έδινε δωρεάν σε όλες τις Νομαρχιακές της ΝΔ και τις τοπικές ΟΝΝΕΔ να κάνουν κομματικά ραδιόφωνα. Μάλιστα τα στήριζε με έτοιμες εκπομπές κλπ. Αυτά να τελειώνουν, μπορείς να τα κάνεις;
Κέρδος θα έχεις.
Ξανασχεδίασε το χάρτη συχνοτήτων να μην επικαλύπτονται οι Σταθμοί κοντινών Νομών, βάλε όριο ισχύος εκπομπής δεν χρειάζεται τοπικός Σταθμός, τοπικός είναι και ο Σκαι ή το Ράδιο Θεσσαλονίκη, να εκπέμπουν με 20 KW, κάνε μια διαδικασία αδειοδότησης με μόρια πληρότητας προγράμματος.
Απλό μυαλό θέλει, αλλά αν κρίνουμε από το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες στην πρώτη διαδικασία, είναι κι αυτό είδος εν απολύτω ανεπαρκεία!

Εγγραφή στο all greek radio news