Ευρωπαϊκή επιτροπή: δεν υπάρχει παράβαση με το ψηφιακό μονοπώλιο της Digea

Το θέμα των μονοπωλιακών πολιτικών σχετικά με τη διαχείρηση των ψηφιακών συχνοτήτων στην Ελλάδα τέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου. Ο κ. Χρυσόγονος από τον ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια μέτρα παίρνονται προκειμένου να προστατευτεί η ελευθερία των ΜΜΕ και ο υγιής ανταγωνισμός, δεδομένου ότι ολόκληρο το τηλεοπτικό φάσμα το διαχειρίζεται μία και μόνο εταιρία. Η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασαφηνίζει ότι το γεγονός ότι μόνο ένας πάροχος δικτύου συμμετείχε στη δημοπρασία και του ανατέθηκαν τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, δεν αντιτίθεται από μόνο του στο νόμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε ο κ. Χρυσόγονος, «Το Φεβρουάριο του 2014, το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης παραδόθηκε αντί ελάχιστου τιμήματος, για περίοδο δεκαπέντε ετών, στην εταιρία «DIGEA — Ψηφιακός πάροχος ΑΕ», μοναδική υποψήφια στο σχετικό διαγωνισμό. Τον Αύγουστο του 2014, επιτράπηκαν με νόμο (4279/2014) οι συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων της αυτής μορφής, και η οργάνωση, λειτουργία και έλεγχος περισσότερων της μιας επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο ομίλου μέσων μέσω συνδεδεμένων επιχειρήσεων.»

Ο κ. Χρυσόγονος ισχυρίστηκε ότι «Αυτές οι εξελίξεις βλάπτουν τον ανταγωνισμό και την πολυφωνία στα μέσα οπτικοακουστικής ενημέρωσης, κατά παράβαση του άρθρου 11 παρ. 2 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, των άρθρων 101 επ. της ΣΛΕΕ, και του άρθρου 21 παρ. 4 εδ. β του Κανονισμού (ΕΚ) 139/2004 του Συμβουλίου για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων (ΕΕ L 24 της 29.1.2014, σσ. 1-22). Την ανάγκη για κατοχύρωση της πολυφωνίας και της ελευθερίας των ενημερωτικών μέσων στην ψηφιακή εποχή επιβεβαίωσε άλλωστε και το Συμβούλιο της ΕΕ σε πρόσφατα συμπεράσματά του (ΕΕ C 32 της 4.2.2014, σσ. 6-7). Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να προστατεύσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την πολυφωνία και τον υγιή ανταγωνισμό των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Ελλάδα;»

Η απάντηση δόθηκε από την κυρία Kroes εκ μέρους της Επιτροπής: «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή επιδιώκει να εξασφαλίσει τον σεβασμό στην ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων επικοινωνίας που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Χάρτη, αυτός εφαρμόζεται στα κράτη μέλη μόνον όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να χορηγούν δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, μεταξύ άλλων για ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, βάσει αντικειμενικών, διαφανών, αμερόληπτων και αναλογικών κριτηρίων, με την επιφύλαξη των ειδικών κριτηρίων και διαδικασιών που ορίζονται εκ των προτέρων από τα κράτη μέλη προς επίτευξη στόχων γενικού συμφέροντος που εναρμονίζονται με την κοινοτική νομοθεσία. Διαφορετικές διαδικασίες μπορούν, ως εκ τούτου, να πληρούν τις εν λόγω απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συγκριτικών και ανταγωνιστικών διαδικασιών (δημοπρασίες, «καλλιστεία»). Το γεγονός ότι μόνον ένας φορέας εκμετάλλευσης δικτύου συμμετείχε στη δημοπρασία και απέκτησε δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων δεν αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ ούτε αποκλείει τον ανταγωνισμό μεταξύ παρόχων περιεχομένου.»

«Επιπλέον, η Επιτροπή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την εξέταση συγκεντρώσεων μεταξύ εταιρειών μέσων επικοινωνίας των οποίων ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα όρια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων («κανονισμός συγκεντρώσεων της ΕΕ»), ενώ το άρθρο 21 του κανονισμού συγκεντρώσεων επιτρέπει στα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τις συγκεντρώσεις για την προστασία της πολυφωνίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να επαγρυπνεί όσον αφορά τυχόν αντίθετες προς τον ανταγωνισμό πρακτικές ή συγκεντρώσεις στον τομέα των μέσων επικοινωνίας με δυνητικές επιπτώσεις εντός του ΕΟΧ.»

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Εσένα ο Υμηττός σε πείραξε τα Πυροβολεία στο Αιγάλεω δεν σε πειράζουν που γίνεται της π**τάνας απο ''παράνομους'' σταθμους ειδικά ο Μινόρε 104.3 που είναι ο ντ***τζης αυτων των παράνομων σταθμών, μιας και ο ιδιοκτήτης του το επαιζε στα δικαστήρια κουτσός και τυφλός για να εχει σταθμό !!

[quote=ανώνυμος]

Εσένα ο Υμηττός σε πείραξε τα Πυροβολεία στο Αιγάλεω δεν σε πειράζουν που γίνεται της π**τάνας απο ''παράνομους'' σταθμους ειδικά ο Μινόρε 104.3 που είναι ο ντ***τζης αυτων των παράνομων σταθμών, μιας και ο ιδιοκτήτης του το επαιζε στα δικαστήρια κουτσός και τυφλός για να εχει σταθμό !!

[/quote]

Μάθε να διαβάζεις.  Δεν με "πείραξε" ο Υμηττός.  Με πειράζει ότι ξεπουλήθηκαν όλες οι ψηφιακές συχνότητες σε μία λαμογιοεταιρεία.  Οι διάφοροι μικροπειρατές δεν είναι τίποτα μπροστά στα λαμόγια της DIGEA.

Αμα αυτές οι ''μικρές'' αυτες εταιρίες (π.χ. Digital Union, ΝΕΡΙΤ κ.τ.λ.) μεταδίδουν ψηφιακό σήμα με ''παράσιτα'' λογικό είναι να τις πάρει η Digea όλες τις συχνότητες που όλα τις τα κανάλια είναι ''τζαμάτα'' ουτε ίχνος παρεμβολής και δυνατό σήμα,αντίθετα η Digital Union που μεταδίδει 6 κανάλια της στην Θεσσαλονίκης τα μεταδίδει με ''παρεμβολή'' και σήμα ασθενές 55%, και στην τελική (πάλι) η Digea τους ''μεταδίδει'' μιας και είναι ο μοναδικός ''ικανός'' επίγειος ψηφιακός παροχος σε ολη την Ελλάδα !!

Εγγραφή στο all greek radio news