“Κουσούρια” του ψηφιακού ραδιοφώνου, μέρος 3ο: Οι μισοί σταθμοί για τη Θεσσαλία

Στα προηγούμενα δυο άρθρα μας ξεκινήσαμε να αναλύουμε τμήμα προς τμήμα, διάφορες περιοχές απονομής του χάρτη συχνοτήτων του ψηφιακού ραδιοφώνου, που δημοσιεύτηκε πριν από μία εβδομάδα. Αναφερθήκαμε στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας δυτικά της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Χαλκιδική. Στο σημερινό άρθρο πάμε μια περιοχή πιο νότια, στις περιοχές απονομής της Θεσσαλίας.

Δυσανάλογα λίγοι σταθμοί για τον πληθυσμό της Θεσσαλίας

Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη συχνοτήτων,  η περιοχή απονομής της Λάρισας αποτελεί μεγάλο αδικημένο της κατανομής των διαύλων του ψηφιακού ραδιοφώνου. Παρότι γεωγραφικά ενσωματώνει όλους τους νομούς του θεσσαλικού κάμπου, δηλαδή Τρικάλων και Καρδίτσας, με συνολικό πληθυσμό πέραν του μισού εκατομμυρίου κατοίκων (547.000 με βάση την απογραφή του 2011), θα διαθέτει μόνο δύο διαύλους ψηφιακού ραδιοφώνου, δηλαδή 30-35 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και αυτό, ενώ η γειτονική περιοχή απονομής, αυτή του Βόλου, που περιλαμβάνει τη Μαγνησία και τη Βόρεια Εύβοια, με 220.000 κατοίκους, διαθέτει για κάποιο ανεξήγητο λόγο τρεις διαύλους ψηφιακού ραδιοφώνου παρότι πληθυσμιακά είναι πολύ μικρότερη.

Επίσης παρατηρούμε ότι οι δύο δίαυλοι, με βάση τις συστάσεις του ΕΜΠ που συνέταξε τον χάρτη συχνοτήτων, χωρούν μέχρι 36 στερεοφωνικούς σταθμού ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους μισούς από τους 70 που διαθέτουν σήμερα στα FM οι τρεις νομοί αθροιστικά. Την ίδια στιγμή η περιοχή του Βόλου αποκτάει χωρητικότητα 54 ραδιοφωνικών σταθμών ενώ σήμερα διαθέτει μόλις 25 ραδιοσταθμούς στα FM.

Δε γνωρίζουμε αν πίσω από αυτό το το περίεργο γεγονός, βρίσκεται και η παραδοσιακή διαμάχη συμφερόντων ανάμεσα στη Λάρισα και το Βόλο, σχετικά με τη σημαντικότητά τους για τη Θεσσαλία.

Πάντως, παρότι η απονομή των διαύλων ωφέλησε το Βόλο έναντι της Λάρισας, αυτός που συνέταξε την προκήρυξη για τους ψηφιακούς παρόχους είχε υπόψη του την πληθυσμιακή περιοχή υπέροχη της περιοχής της Λάρισας, καθώς το ποσό αρχικής τιμής των 10.400 ευρώ ανά δίαυλο για τη δημοπρασία, ενδεχομένως ένα από τα υψηλότερα ποσά που αντιστοιχούν σε περιοχές απονομής σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, παρότι υπήρξε αυτή η διαπίστωση

Σχόλια

Η ευρυτερη περιοχη της Λαρισας δεν καλυπτεται και απο το Πηλιο? Ισως για αυτο να δοθηκε μεγαλυτερο βαρος στο Πηλιο. Αλλωστε ειναι ενα κεντρο που καλυπτει γεωγραφικα περισσοτερες περιοχες, συνεπως θα επρεπε πολλους διαυλους, περισσοτερους απο αλλα allotments. Η Θεσσαλονικη αδικειται περισσοτερο απο τα αλλα allotments.

Συμφωνώ με τον listener. Ο χάρτης του allotment BOLOS δείχνει ότι καλύπτεται και η Λάρισα, οπότε στους τρεις περιφερειακούς διαύλους του (6Β, 6C, 6D), μπορεί να δεχθεί τα ραδιόφωνα Βόλου και Λάρισας. Παράλληλα, οι δύο περιφερειακοί δίαυλοι του allotment LARISSA (7C, 7D) μπορούν να φιλοξενήσουν τα ραδιόφωνα Καρδίτσας και Τρικάλων. Ευνοημένη είναι η Λάρισα, που φαίνεται ότι θα λαμβάνει όλους τους περιφερειακούς διαύλους της Θεσσαλίας.

Είναι ξεκάθαρο, όλες οι συχνότητες δίνονται δώρο στους ρ/σ των Αθηνών και όταν αναφέρω όλες εννοώ όλες με αυτές των FM (αναλογική εκπομπή). Είναι μια από τις κινήσεις πάρε - δώσε εξουσίας και μιντιαρχών. Δ ε ν ε ί ν α ι κ α θ ό λ ο υ ά σ χ ε τ ο ι, είναι απόλυτα σχετικοί, άλλωστε και ο τέως υπουργός του προηγούμενου κόμματος που κυβερνούσε είχε ετοιμάσει κάτι αντίστοιχο αλλά δεν πρόλαβε να το εφαρμόσει. Το γιατί η αδειοδότηση του ψηφιακού παρόχου δικτύου και των παρόχων ραδιοφωνικού προγράμματος ψηφιακής εκπομπής ακυρώνει την προσωρινή νομιμότητα των λειτουργούντων ρ/σ στα FM είναι νομικά απλό και δε χρειάζεται εξηγήσεις. Νομίζω όλα τα υπόλοιπα για το πόσοι ρ/σ χωράνε στη μία ή στην άλλη περίπτωση είναι συζητήσεις σε δουλειά να βρισκόμαστε. Όλα αυτά θα αναπροσαρμοστούν ουκ ολίγες φορές , το ραδιόφωνο δε θα ξαναγίνει ραδιόφωνο.

Εγγραφή στο all greek radio news