“Κουσούρια” του ψηφιακού ραδιοφώνου, Μέρος 1ο: Μείον 40 ραδιόφωνα για Κεντρ. Μακεδονία

Μιας που ο χάρτης συχνοτήτων του ψηφιακού ραδιοφώνου βρίσκεται επισήμως ένα βήμα πριν την εφαρμογή του, έχει αξία να προσπαθήσουμε να διαβάσουμε θετικά και αρνητικά στοιχεία που προκύπτουν για τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι ο χάρτης συχνοτήτων κατανέμει “εκ νέου” τα ραδιοφωνικά σύνορα της χώρας, συγχωνεύοντας αρκετούς νομούς (54) με τους γειτονικούς τους σε 34 περιφέρειες, ενώ δεν είναι και λίγοι οι νομοί που παραμένουν αυτόνομες περιοχές απονομής. Βέβαια, όπως δυστυχώς στις περισσότερες μελέτες των τελευταίων χρόνων για το ραδιόφωνο, δεν λείπουν τα λάθη, ενώ η κατανομή των διαύλων στις διάφορες περιοχές αναδεικνύει «κερδισμένους» και χαμένους.

Το πρώτο παράδοξο έγκειται στην κατανομή ψηφιακών διαύλων για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις περιοχών που παρατηρούνται στο νέο χάρτη συχνοτήτων, καθώς στη νέα περιοχή εντάσσονται εκτός από το νομό Θεσσαλονίκης, οι νομοί Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς. Η θέσπιση της συγκεκριμένης ενοποιημένης περιοχής απονομής επισημοποιεί στην ουσία το μέχρι τώρα καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης λαμβάνονταν λόγω της εμβέλειας του κέντρου εκπομπής Χορτιάτη σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Ωστόσο, προκύπτει τεράστιο πρόβλημα καθώς στους τρεις διαύλους που απονεμήθηκαν στην Θεσσαλονίκη χωρούν μόνο 54 ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ οι υπάρχοντες ραδιοφωνικοί σταθμοί των FM στους τέσσερις νομούς αθροίζονται στους 91. Επίσης η Κεντρική Μακεδονία με πληθυσμό ενάμιση εκατομμυρίου, θα μπορεί να έχει τον ίδιο αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών όπως η περιοχή Μαγνησίας-Βόρειας Εύβοιας (220.000 κάτοικοι), του Ηρακλείου (320.000 κάτοικοι) και της Αχαΐας (323.000 κάτοικοι). Δεδομένου ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει σήμερα εξαντλήσει ουσιαστικά την μπάντα σε αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών, εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να της αποδοθούν τουλάχιστον 5 δίαυλοι.

Ζητήματα προκύπτουν ωστόσο και με βάση τα κέντρα εκπομπής που έχουν αποδοθεί στην Κεντρική Μακεδονία. Ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών του Κιλκίς, ήδη έχουν εκφράσει παράπονα επειδή τα υπάρχοντα κέντρα εκπομπής αφήνουν “σκιές” σε περιοχές το νομού τους, με τον κίνδυνο να μείνουν ακροατές χωρίς σήμα. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να πετάξουν το καρφάκι ότι τα κέντρα εκπομπής που προβλέπει ο σχεδιασμός του ψηφιακού ραδιοφώνου για την περιοχή ταυτίζονται με τα σημεία που διαθέτει ήδη αναμεταδότες η Digea, κάτι το οποίο προφανώς θα τη διευκολύνει αν αποφασίσει να “χτυπήσει” την συγκεκριμένη περιοχή στη δημοπρασία.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

1) Τα allotments DAB+ έχουν την ίδια διαμόρφωση με τα allotments DVB-T, τα οποία με τη σειρά τους κατοχυρώθηκαν διεθνώς στην ITU RRC-06 κι επομένως δεν αλλάζουν. Τα allotments DAB+ και DVB-T συμπίπτουν, καθώς οι τηλεοπτικές συχνότητες VHF που δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην τηλεόραση, μετατράπηκαν σε DAB+ (π.χ. VHF 9 = 9A, 9B, 9C, 9D)

2) Στον αρχικό χάρτη συχνοτήτων DAB+ για την Ελλάδα που κατοχυρώθηκε στην ITU RRC-06, προβλεπόταν μια πανελλαδική SFN συχνότητα GREECE 12D και διάφορες περιφερειακές ανά την Ελλάδα, άσχετες από τα τηλεοπτικά allotments.

3) Στον νέο χάρτη συχνοτήτων DAB+, η συχνότητα 12D χρησιμοποιήθηκε μόνο για το allotment VOLOS και όχι πανελλαδικά. Σύμφωνα με κάποια αναφορά, η μη πανελλαδική χρήση της 12D, έγινε επειδή στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να στηθεί DAB+ μονοσυχνοτικό δίκτυο SFN σε μεγάλες αποστάσεις.

4) Παράλληλα, διάφορες περιφερειακές συχνότητες του αρχικού χάρτη, δόθηκαν μόνο ως επιπλέον πολυπλέκτες σε συγκεκριμένα allotments με μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών (PATRA 12A, CENTRAL CRETE 12B, THESSALONIKI 12B)

5) Για όποιον λόγο κι αν έμειναν εκτός η πανελλαδική και οι περιφερειακές συχνότητες του αρχικού χάρτη της ITU RRC-06 είναι σίγουρα ένα αρνητικό γεγονός, γιατί η 12D θα μπορούσε να αναλάβει την πανελλαδική πολυπλεξία της ΕΡΤ και οι περιφερειακές την πανελλαδική των ιδιωτικών σε MFN δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε ένα από τα 34 allotments του νέου χάρτη θα είχε τουλάχιστον 6 πολυπλεξίες (2 εθνικές + 4 περιφερειακές, με συνολική χωρητικότητα 108 – 120 ραδιοφωνικών σταθμών σε κάθε allotment).

6) Το allotment THESSALONIKI «υποφέρει» ακριβώς από την έλλειψη της συχνότητας GREECE 12D, που αν υπήρχε θα είχαμε 4 πολυπλεξίες για περιφερειακά κανάλια, ικανές να φιλοξενήσουν 72 – 80 περιφερειακούς σταθμούς. Φυσικά, μιλάμε, για σταθμούς με τοπικό πρόγραμμα κι όχι «αναμεταδότες» αθηναϊκών σταθμών, καθώς αυτοί ίσως να είναι πλέον άχρηστοι με την αδειοδότηση πανελλαδικών ιδιωτικών σταθμών.

7) Αντίστοιχα προβλήματα χωρητικότητας θα υπάρξουν ενδεχομένως και σε άλλα allotments, όπως WEST CRETE, LARISSA και Θράκη. Δεν ξέρω αν ο μελετητής θα μπορούσε να «παίξει» ενισχυτικά προσθέτοντας την GREECE 12D και σε άλλα allotments που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης χωρητικότητας (εκτός από το VOLOS). Το σίγουρο είναι, ότι η αδειοδότηση μέσω δημοπρασίας σε κάποια συγκεκριμένα allotments, θα δείξει ποιοι σταθμοί θα συνεχίσουν νόμιμα και ποιοι θα μείνουν απέξω.

8) Άσχετα από το πού έχουν τοποθετηθεί στον χάρτη συχνοτήτων κύριοι πομποί DAB+ σε κάθε allotment, τα "σκοτεινά" σημεία μπορούν να καλυφθούν αργότερα με χρήση DAB+ gap fillers που θα εκπέμπουν στις συχνότητες του allotment. Είναι λογικό νομίζω τα περισσότερα βασικά κέντρα εκπομπής DAB+ που ορίζει ο νέος χάρτης να συμπίπτουν με τα αντίστοιχα DVB-T, καθώς υπάρχουν ήδη οι υποδομές κεραιοσυστημάτων της ΕΡΤ (ενδεχομένως και Digea) σ' αυτά. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκεται ενιαιοποίηση των ραδιοτηλεοπτικών κέντρων εκπομπής στη χώρα.

Και 24 και 32 προγράμματα "χωράνε" σε ένα δίαυλο DAB+ με bitrate 32kbps, που με κωδικοποίηση AAC+ προσφέρει άκρως ικανοποιητική ποιότητα ήχου. Όπως πάντα ο σκοπός είναι να κλείσουν πολλοί σταθμοί. Multiplex Capacity Tables

Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες επισημάνσεις σας. Η παρατήρηση για τη συχνότητα 12D είναι πράγματι ενδιαφέρουσα και πράγματι παραμένει απροσδιόριστο γιατί μπήκε στην περιοχή κάλυψης του Βόλου. Είναι αλήθεια ότι το Πήλιο έχει εμβέλεια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όντας αρκετά κεντρικά, οπότε ίσως να ξεκινούσε από εκεί ένα μονοσυχνικό δίκτυο. Ωστόσο έτσι όπως μπήκε, μόνο ερωτηματικά προκαλεί.

Όσον αφορά τον αριθμό συχνοτήτων, όπως έγραψε ο τελευταίος φίλος που έβγαλε το συμπέρασμα ότι υπάρχει σκοπός να κλείσουν πολλοί σταθμοί, θα θέλαμε να διευκρινήσουμε αυτό που γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο: ο αριθμός συχνοτητων μέχρι στιγμής δεν προκύπτει επισήμως από κάπου και θα πρέπει να περιμένουμε την προκήρυξη αδειών από το ΕΣΡ ή ακόμη και τις συνεννοήσεις μεταξύ παρόχων δικτύου και ραδιοσταθμών. Τα παραπάνω νούμερα προκύπτουν από μια σύσταση του συντάκτη του χάρτη, ότι οι μονοφωνικοί σταθμοί θα μπορούσαν να παίζουν με 32kbps και οι στερεοφωνικοί με 64kbps. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις πριν βγάλουμε συμπεράσματα.

Εγγραφή στο all greek radio news