Ψηφιακό ραδιόφωνο στον κόσμο: Πότε θα κλείσουν τα FM στη Βρετανία;

Η Νορβηγία έκανε την τολμηρή κίνηση της μετάβασης στο ψηφιακό ραδιόφωνο DAB τον Ιανουάριο του 2017, όντας την πρώτη χώρα στον κόσμο που το πράττει. Η κίνηση ολοκληρώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, όταν απενεργοποιήθηκε και η τελευταία περιοχή. Ενώ οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι περίπου δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα δεν έχουν ακόμη δέκτη DAB και δεν έχει έρθει η ώρα να αποσύρουν τις αναλογικές πλατφόρμες FM, η χώρα προχώρησε με τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθετεί νέες τεχνολογίες σχετικά γρήγορα ως χώρα. Είναι ο χώρος δοκιμών για αυτοκαταστροφικά αυτοκίνητα και παραδόσεις με drone - γι 'αυτό είναι δίκαιο να αναρωτιέται κανείς πότε θα μπορούσε να κατεβάσει τον διακόπτη FM για πάντα και να εξαναγκάσει τους πάντες να μεταβούν στο ψηφιακό ραδιόφωνο DAB.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει την ημερομηνία για την πλήρη μετάβαση από FM σε ψηφιακό ραδιόφωνο. Προτού γίνει αυτό, η κάλυψη του εθνικού ψηφιακού ραδιοφώνου πρέπει να ταιριάζει με εκείνη του FM, οπότε η τοπική ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να φτάσει το 90% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, πριν να εξεταστεί ως ενδεχόμενο η μετάβαση. Οι επίσημοι αριθμοί από το όργανο μετρήσεων RAJAR δείχνουν ότι πλησιάζουμε σε αυτό, με το ποσοστό να φτάνει το 48,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Τα περισσότερα νέα αυτοκίνητα έρχονται με ραδιόφωνα DAB ως πρότυπο, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ψηφιακής ραδιοφωνικής μετάβασης. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Ford Ennals, διευθύνων σύμβουλος του ψηφιακού ραδιοφώνου UK, είπε στο BBC ότι η χώρα χρειάζεται τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία για να παραμείνει επίκαιρη και προέβλεψε μια κυβερνητική ανακοίνωση για την κίνηση στο τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε καινοτομία, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε νέους σταθμούς, οπότε χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό μέλλον εάν το ραδιόφωνο θέλει να παραμείνει ισχυρό και ενεργό σε αυτήν την ψηφιακή εποχή πολλαπλών πλατφορμών». Το 2013, ο Υπουργός κ. Ed Vaizey έβλεπε προς "το τέλος της δεκαετίας" τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμιά ενημέρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση χρειάστηκε πέντε χρόνια μεταξύ του 2007 και του 2012. Πριν και κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής, ένα ανεξάρτητο όργανο, η Digital UK, δημιούργησε ειδικά διαφημιστικά μηνύματα και προσέφερε συμβουλές, ώστε κανείς να μην δει ξαφνικά χιόνια στον δέκτη του.

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Εγγραφή στο all greek radio news