Καθυστερήσεις στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της ΕΕΤΤ

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η διαδικασία για την έγκριση των μελών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η θητεία των οποίων έλειξε μετά από παρέλευση της τετραετίας. Στη χθεσινή συνεδρίαση προέκυψε ζήτημα σχετικά με την θέση του Προέδρου της ΕΕΤΤ, καθώς δεν είναι σαφές αν η θητεία του τρέχοντος προέδρου Δημητρίου Τσαμάκη έχει λήξει. Εμμέσω νομικών αμφιβολιών, και του ενδεχομένου να προκύψει μη νόμιμη σύσταση της Επιτροπής και να μην ισχύουν οι αποφάσεις της, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών αναβλήθηκε. Κατά τα άλλα εγκρίθηκαν οι προτάσεις του Υπουργού Νίκου Παππά για τους δύο αντιπροέδρους της ΕΕΤΤ, της Αγγελικής Σγώρα, που αναλαμβάνει τις Τηλεπικοινωνίες, και του Σπ. Παντελή, που θα έχει αρμοδιότητα στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες.

Η αντικαστάση των μελών της ΕΕΤΤ είναι κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη της αδειοδότησης στο ραδιόφωνο, καθώς η ΕΕΤΤ είναι υπεύθυνη για την δημοσίευση του ψηφιακού ραδιοφωνικού χάρτη συχνοτήτων, αλλά και για την προκήρυξη της δημοπρασίας για τον ενιαίο πάροχο δικτύου, που θα αναλάβει να εκπέμπει τα ψηφιακά ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα. Ο Νίκος Παππάς υποστηρίζει ότι η εξέλιξη της διαδικασίας αδειοδότησης είναι προαπαιτούμενο ενόψει του επερχόμενου Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα απερχόμενα μέλη της ΕΕΤΤ είχαν διοριστεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και είχαν τότε κατηγορηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για αδιαφανείς διαδικασίες κατά την ανάθεση της ψηφιακής τηλεόρασης στη Digea, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από πλευράς της δικαιοσύνης μέχρι στιγμής. Ο τότε πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, παραιτήθηκε «για προσωπικούς λόγους» το 2015 μερικές μέρες μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Αντικαταστάθηκε πανεπιστημίου του ΕΜΠ, Δημήτριος Τσαμάκης, διορίστηκε το 2015 προς αντικατάσταση του Λουρόπουλου, ωστόσο δεν είναι σαφές αν διορίστηκε μέχρι την λήξη της τετραετίας του ιδίου, ή τη λήξη της τετραετίας του υπάρχοντος σχήματος της ΕΕΤΤ. Αν προκύψει ότι η σύσταση της ΕΕΤΤ είναι μη νόμιμη, τότε υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν από ανώτατο δικαστήριο οι αποφάσεις της. Ο ίδιος φέρεται να έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Διαφάνειας, υποστηρίζονται πως η αντικατάστασή του είναι παράνομη και πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα απερχόμενα μέλη της ΕΕΤΤ είναι ο Νικόλαος Παπαουλάκης, ο οποίος παρότι αντιπρόεδρος ανεξάρτητης αρχής, εμφανίστηκε ταυτόχρονα ως σύμβουλος της τομεάρχη ψηφιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Πάρα τις κατηγορίες περί ασυμβίβαστου, ο ίδιος δεν δέχτηκε να παραιτηθεί, η ολομέλεια της ΕΕΤΤ δεν έκρινε ότι το μέλος της είναι πειθαρχικά ελεγκτέο, ενώ το ζήτημα έφτασε τελικά στο πειθαρχικό συμβούλιο των ανεξάρτητων αρχών, το οποίο τιμώρησε τον κύριο Παπαουλάκη με επίπληξη.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news