Τις επόμενες μέρες ο χάρτης συχνοτήτων, τα FM συνεχίζουν χωρίς αδειοδότηση

Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί ο χάρτης συχνοτήτων για το ψηφιακό ραδιόφωνο, ο οποίος θα ρυθμίζει την κατανομή των ψηφιακών καναλιών ραδιοφώνου σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με την ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στη Βουλή, στα πλαίσια της συζήτησης του Πολυνομοσχεδίου, ο νέος χάρτης συχνοτήτων που θα δοθεί στη δημοσιότητα θα προβλέπει χωρητικότητα για πάνω από 1300 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε ολόκληρη τη χώρα. Ο χάρτης συχνοτήτων ψηφιακού ραδιοφώνου εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου από το αρμόδιο εργαστήριο του Μετσοβίου Πολυτεχνείου με επικεφαλής τον καθηγητή Καψάλη.

Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση και δεν θα κλείσουν απότομα τα FM» κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ψηφιακής μετάβασης και διαβεβαίωσε ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς και κυρίως δεν χρειάζεται να ανησυχεί σταθμός, ο οποίος έχει εργαζόμενους, κατά τεκμήριο παράγει πρόγραμμα, παράγει προϊόν και επίσης κατά τεκμήριο παράγει και μία δημόσια υπηρεσία». Στη συνέχεια εξήγησε ότι υπήρχε πίεση από τους θεσμούς να γίνει αδειοδότηση στο αναλογικό ραδιόφωνο των FM. Μια αδειοδότηση στα FM θα οδηγούσε ενδεχομένως σε κλείσιμο πολλών ραδιοφωνικών σταθμών, επειδή το τοπίο είναι άναρχο και οι χωρητικότητες είναι πολύ μικρές. Αντιλαμβανόμαστε από τα λεγόμενα του Υπουργού ότι με την αδειοδότηση του ψηφιακού ραδιοφώνου αποφεύγεται η αδειοδότηση του αναλογικού ραδιοφώνου.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Κύριε Παππά Καλή Χρονιά! Αυτή η Χρονιά να σε βρει με βελτιωμένη την ακοή σου (ο ενικός είναι και αυτός στα πλαίσια της αμεσότητας που θα πρέπει να δείξεις στο όλο ζήτημα), δηλαδή για να γίνομαι πιο κατανοητός, πρέπει να μάθεις να ακούς... Μπορεί να είσαι Υπουργός (και μάλιστα στενά συνδεδεμένος με τον Τωρινό Πρωθυπουργό Της Χώρας), αλλά θα χρειαστεί να κατέβεις από την Καρέκλα σου, δείχνοντας έτσι τουλάχιστον διάθεση για σ-υ-ν-ε-ν-ν-ο-η-σ-η, ειδικότερα για το κομμάτι της περιφέρειας (κατάγεσαι άλλωστε από αυτή) που είναι και το πιο ευαίσθητο. Είναι δυνατόν να ζητάς εν μέσω κρίσης (τεράστιας), οικονομικό αντάλλαγμα και μάλιστα μέσα από την βασανιστική-εξουθενωτική (οικονομικά) διαδικασία του πλειστηριασμού. Ήθελα να ήξερα σε ποιο άλλο κράτος του κόσμου έχουμε πλειστηριασμό για ραδιοφωνικές συχνότητες.Το ραδιόφωνο δεν είναι τηλεόραση έχει ψυχή, παρά την όποια υποχώρηση του λόγω της τεχνολογίας.Μην ακούς τους συνεργάτες σου και τους συμβούλους σου. Πάρε πρωτοβουλίες... Προσπάθησε εσύ να βρεις τον τρόπο να πλησιάσεις και να ενημερωθείς από ανθρώπους-επιχειρηματίες υγιείς του χώρου (Έστω κι αν αυτοί στην περιφέρεια είναι ένας ή δύο). Εδώ θα πρέπει να ζητήσεις την συμβολή των συνεργατών σου, για να έρθεις σε επικοινωνία. Το Ραδιόφωνο (δεν ξέρω αν το γνωρίζεις) είναι πιο επικίνδυνο μέσο από την τηλεόραση, γιατί έχει την λεγόμενη τοπικότητα.. και εκλέγει την πλειοψηφία της Βουλής (φαντάζομαι σε ενδιαφέρει). Με λίγα λόγια κάνει τζίζζζ... Αυτά Φιλικά, καθώς δεν έχω σκοπό (από την πλευρά μου) να τα πούμε άμεσα από κοντά...

1300 σταθμούς θα "χωράει" το δίκτυο (άρα δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από τα τωρινά FM, καθώς υπήρχε και εποχή όπου ο αριθμός των αναλογικών σταθμών FM σε όλη την επικράτεια, μαζί με διάφορους αναμεταδότες κλπ., έφτανε τους... 2000). Αλλά και 1300 σταθμοί είναι καλοί, μόνο που με 18 πανελλαδικά ραδιόφωνα συν τους σταθμούς της ΕΡΤ σε κάθε περιοχή, ο πραγματικός αριθμός των σταθμών θα είναι κατά πολύ μικρότερος! Άρα θα γίνει με το ψηφιακό ραδιόφωνο ό,τι έγινε και με την ψηφιακή τηλεόραση, όπου στην Ελλάδα "καταφέραμε" να έχουμε... λιγότερους σταθμούς μετά την μετάβαση, σε σχέση με πριν!

Εφόσον υπάρξει αδειοδότηση σε πανελλαδικούς παρόχους προγράμματος αυτόματα όλες οι υπάρχουσες εκπομπές στα FM θα είναι νομικά ακάλυπτες. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε στην πράξη. Στη συνέχεια θα προστατέψουν και θα σώσουν την εκπομπή τους στα FM μόνο όσοι αποκτήσουν άδεια παρόχου ραδιοφωνικού προγράμματος για περιφερειακή κάλυψη χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί και οικονομικά βιώσιμη κατάσταση. Ίσως να είναι και η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή που θα έχει επιτευχθεί στα μέσα της περιφέρειας. Καλό θα είναι οι συνάδερφοι να ρωτήσουν τους νομικούς τους για περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως η πολιτική εξουσία ίσως για πρώτη φορά τα έχει προβλέψει όλα ή καλύτερα τα περισσότερα.

Το DAB+ έχει λίγο χειρότερο ήχο από τον ιδανικό FM όσο αφορά την δυναμική (αναλυτικότητα σιγανών / δυνατών) διακριτότητα, όμως σπανίως πιάνουμε άριστα τα FM, και δεν τα πιάνουμε όλα. Το DAB+ είναι ποιοτικά σταθερότερο. Επίσης το πρότυπο FM, όντας αναλογικό, όταν πυκνώνει η πληροφορία - λόγω της περιορισμένης πληροφοριακής εντροπίας - δημιουργεί ανεπιθύμητες αρμονικές συχνότητες. Όλες οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές δημιουργούν ανεπιθύμητες αρμονικές, όμως στο σύστημα DAB+, συνήθως δεν ξεπερνούν το κατώφλι δυαδικής αναστροφής (να γίνει το 0 ➡ 1 και το αντίστροφο). Άρα το DAB+ είναι καλύτερο στον πραγματικό κόσμο.

Η διαφορά του ψηφιακού με το αναλογικό είναι επίσης με τι παραμέτρους θα παίξεις, δεδομένου ότι έχεις απωλεστική συμπίεση. Ο Καψάλης στη μελέτη του συστήνει να έχει 64kbps ο κάθε στερεοφωνικός σταθμός. Μελέτες αναφέρουν ότι τα 64kbps στο HE-AAC v2 αντιστοιχούν στα 128k-192kbps mp3.

Ωστόσο από την εποχή που μπήκε το mp3 στην καθημερινή ζωή των ραδιοφωνικών σταθμών, ξέρουμε ότι οτιδήποτε κάτω από 256kpbs είναι αναγνωρίσιμο στα FM (ακόμη και στα μεσαία!) από ένα παρατηρητικό αφτί ακροατή (πχ με ακουστικά), οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζουν με 256-384 kbps mp3. Αυτό προκαλεί ήδη μια σημαντική απώλεια (τα kbps δεν είναι η σωστή μονάδα για αυτό, αλλά αναφέρεται επειδή έτσι το αντιλαμβάνεται ο κόσμος).

Ισχύει ότι τα FM υπολείπονται στη λήψη, αλλά αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι έχεις επιπλέον θόρυβο και όχι ότι σου λείπουν συχνότητες.

Εγγραφή στο all greek radio news