Αντίο Τζιμάκο

Έφυγε από τη ζωή ο Τζίμης Πανούσης, ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης που μεταξύ άλλων είχε μια μακρά πορεία στο ραδιόφωνο. Ως ραδιοφωνικός παραγωγός ήταν δραστήριος από τα χρόνια της ελεύθερης ραδιοφωνίας στα τέλη της δεκαετίας του 80, μέχρι και το 2015. Παρήγαγε εκατοντάδες ραδιοφωνικές εκπομπές που έχτισαν φανατικό ακροατήριο και οι οποίες ενόχλησαν συχνά προϊσταμένους αλλά και τις αρμόδιες αρχές.

Στις 18 Μαΐου του 1988 ο Τζίμης Πανούσης ξεκίνησε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Δούρειος Ήχος» μέσα από τη συχνότητα του Top FM (ΔΟΛ) όπου μεταδίδονταν μέχρι τo 1990, ενώ σε διάφορες πηγές ο αρχικός τίτλος της εκπομπής αναφέρεται ως «Μικρέ Πικρέ μου Αράπη». Η εκπομπή Δούρειος Ηχος είχε μεγάλη πορεία στην μπάντα των FM, συνεχίζοντας από τους ραδιοσταθμούς Κανάλι 15, Ωχ FM, Flash 9.61 και 88 μισό Θεσσαλονίκης.

Από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2002 ο Τζίμης Πανούσης ξεκίνησε εκπομπές στον ΣΚΑΙ 100.3 FM κάθε Σάββατο και Κυριακή μια με δύο το μεσημέρι, όπως πάντα, όπου παρουσίασε την φουτουριστική εκπομπή «Ακραία Επικοινωνιακά Φαινόμενα από την Ελληνική  Υπηρεσία του Β.Β. ΤΖΙΜ.» Μπορείτε να ακούστε τα ραδιοφωνικά σποτ: Σποτ 01 Σποτ 02 καθώς και να διαβάσετε τις "οιδύσεις" που ακουγόντουσαν σχεδόν κάθε Κυριακή. Τον Νοέμβρη του 2003 κατατέθηκε μηνυτήριος αναφορά στον Τζίμη Πανούση και στην ραδιοφωνική του εκπομπή για ηθική βλάβη ("προδήλως ετρώθη το φιλότιμό μας, η αξιοπρέπειά μας, η τιμή και το θρησκευτικό συναίσθημα, υπέστημεν δε υπέρογκον ηθική βλάβη και περιουσιακή ζημία..."). Το 2004 το ΕΣΡ τιμώρησε με σύσταση τον ρ/φ σταθμό ΣΚΑΪ για σκωπτικά δημοτικά τραγούδια («ανδρικά μουνάτα») που μετέδωσε ο Τζίμης Πανούσης από την εκπομπή του. Οι εκπομπές στο ραδιόφωνο του Σκάι ολοκληρώθηκαν μετά από 3 χρόνια, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005.

3 χρόνια μετά τη διακοπή των εκπομπών στο Σκάι ο  «Δούρειος Ήχος» επέστρεψε τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008 μέσα από την συχνότητα του CITY 99,5 ιδιοκτησίας Γιάννας Αγγελοπούλου καθημερινά Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-12:30 και με επαναλήψεις Παρασκευοσαββατοκύριακο την ίδια ώρα. Συστήνονταν ως «Η εκπομπή με τον μοναδικό ακροατή και τις ειδικές ατάκες. Αμερικανοτσολιάδες, ελβετόψυχοι, αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι, ελεύθεροι πολιορκημένοι επαγγελματίες ήρθεν η ώραν σας!» Μπορείτε να κούστε τα ραδιοφωνικά σποτ: Σποτ 01 Σποτ 02 και να διαβάσετε τις οιδύσεις. Οι εκπομπές ολοκληρώθηκαν πριν συμπληρωθεί ένα χρόνος, την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009 λόγω οριστικού κλεισίματος του σταθμού στις 22 Ιουνίου 2009.

Τη σεζόν που ακολούθησε το κλείσιμο του City FM, από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009 ο «Δούρειος Ήχος» ξεκίνησε να εκπέμπει από το Thema Radio 98,9 καθημερινά Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-12:30 και σε επανάληψη κάθε βράδυ 00:00-00:30. Την επόμενη χρονιά το Thema Radio μετονομάστηκε σε Ράδιο 9 και έτσι η εκπομπή συνέχισε στην ίδια συχνότητα και τις ίδιες ώρες. Οι εκπομπές ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2012. Από την εκπομπή στο Θέμα Radio υπάρχει το αρχείο των εκπομπών στην επίσημη καταχώρηση του ραδιοσταθμού στο Youtube ενώ αρκετές εκπομπές και από τις τρεις σεζόν διατίθεται προς ακρόαση από τρίτους χρήστες στο Youtube.

Το 2012 ξεκίνησε η ραδιοφωνική συνεργασία του Τζίμη Πανούση με την ΕΡΤ, με την εκπομπή «Όταν ο Τζίμης Πανούσης συνάντησε τον στρατηγό Μακρυγιάννη», όπου διαβάζει τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη στην εκπομπή του τρίτου προγράμματος της ΕΡΑ. Η εκπομπή ολοκληρώθηκε σε 30 επεισόδια. Η εκπομπή διατίθεται προς ακρόαση στο Youtube.

Η τελευταία ραδιοφωνική πτήση ήταν στον αυτοδιαχειριζόμενο Flash 96. Διήρκησε από την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015. Ο Τζίμης Πανούσης διάβαζε τις «Οιδύσεις» καθημερινά Δευτέρα-Πέμπτη στις 12:00. Η συνεργασία διεκόπη σχετικά βίαια, μετά από διαφωνία του Τζίμη Πανούση και μελών της (αυτοδιαχειριζόμενης) διοίκησης. 

Τον Οκτώβρη του 2003 το Περιοδικό ΜΕΤΡΟ (τεύχος 95) προσέφερε ένα CD με τίτλο Δούρειος Ήχος #1 με αποσπάσματα από τα «Ακραία Επικοινωνιακά Φαινόμενα» αλλά και παλαιότερες εκπομπές με αφορμή τα 15 χρόνια του Τζίμη Πανούση στο ραδιόφωνο:

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news