Απειλές δέχεται το πρώτο ραδιόφωνο για ομοφυλόφιλους στον αραβικό κόσμο

Ένας νέος διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός, με σκοπό να εξυπηρετήσει την LGBT κοινότητα, πιθανότατα ο πρώτος του είδους του στον αραβικό κόσμο, άρχισε να εκπέμπει στις 18 Δεκέμβρη στην Τυνησία. Ο νέος φορέας - που δημιουργήθηκε από την ομάδα δικαιωμάτων για τα LGBT άτομα (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλα, διεμφυλικά άτομα), σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη βαθιά ριζωμένη εχθρότητα στο βορειοαφρικανικό κράτος, όπου η ομοφυλοφιλία είναι επισήμως παράνομη.

Το σύνθημα του σταθμού Shams Rad είναι "αξιοπρέπεια, ισότητα" και οι παρουσιαστές και παρουσιάστριές του περιλαμβάνουν εξέχοντες ακτιβιστές και ακτιβίστριες, αλλά όσοι βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα έχουν αναφέρει ότι δέχονται απειλές. Το εγχείρημα προτίθεται να «ευαισθητοποιήσει τον λαό της Τυνησίας, τους απλούς πολίτες και τους πολιτικούς ιθύνοντες για την ομοφοβία στην κοινωνία και να υπερασπιστεί τις ατομικές ελευθερίες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Bouhdid Belhadi.

Ο σταθμός σκοπεύει να βρίσκεται στον αέρα καθημερινά από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και θα μεταδίδει εκπομπές για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με έμφαση στην κοινότητα LGBT. «Θα αγγίξουμε, μέσω των θεμάτων που αντιμετωπίζουμε, όλους όσους και όλες όσες ζουν στο έδαφος της Τυνησίας», δήλωσε ο Μπελχάιντ. "Η συντακτική πολιτική μας είναι να μιλάμε για δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες εν γένει, αλλά θα δοθεί έμφαση στην κοινότητα των LGBT". Μεταξύ των εκπομπών, για παράδειγμα, είναι μια που θα περιέχει ιστορίες για την καθημερινή ζωή των LGBT ανθρώπων.

Οι ακτιβιστές και ακτιβίστριες των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων έχουν αναδυθεί από τις σκιές στην Τυνησία μετά την επανάσταση του 2011, αλλά η θέση τους παραμένει επισφαλής στη συντηρητική μουσουλμανική κοινωνία της χώρας. Το άρθρο 230 του ποινικού κώδικα περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για το αδίκημα της ομοφυλοφιλίας και νεαροί άνδρες κρατούνται και διώκονται.

Ενώ οι ακτιβιστές και οι ακτιβίστριες καλωσόρισαν την έναρξη του ραδιοφωνικού σταθμού, αυτή έχει προκαλέσει κάποιες εχθρικές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα και σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Ο Belhadi ανέφερε ότι δέχτηκε πάνω από 4.000 online προσβολές και απειλές, συμπεριλαμβανομένων και θανάσιμων απειλών.

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news