«Θεάνθρωπος και άνθρωπος ως πρόσφυγες» από το ραδιόφωνο της Εκκλησίας

Από τη Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017, το Ραδιόφωνο Εκκλησίας 89,5 παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Θεάνθρωπο και στον άνθρωπο ως πρόσφυγες.

Ο κόσμος υποδέχτηκε τον Χριστό ως ξένο «καὶ ὁ κόσμος αὐτὸν οὐκ ἔγνω. Εἰς τὰ ἴδια ἦλθε, καὶ οἱ ἴδιοι αὐτὸν οὐ παρέλαβον» (Ιω. 1, 10,11), Εκείνον που προσέλαβε το ξένο, το ανόμοιο, το διαφορετικό. Από την Γέννησή του ακόμη καταδιώχθηκε από τους ανθρώπους «μέλλει γὰρ Ἡρῴδης ζητεῖν τὸ παιδίον τοῦ ἀπολέσαι αὐτό» (Ματθ. 2,13) και έφυγε πρόσφυγας στην Αίγυπτο « Ὁ δὲ ἐγερθεὶς παρέλαβε τὸ παιδίον καὶ τὴν μητέρα αὐτοῦ νυκτὸς καὶ ἀνεχώρησεν εἰς Αἴγυπτον» (Ματθ. 2,14). Ο ίδιος ο Χριστός αλλά και η Εκκλησία του βίωσαν την ανθρώπινη επιθετικότητα. Η Εκκλησία από την αρχή διώχθηκε και διασκορπίστηκε «Ἐγένετο δὲ ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ διωγμὸς μέγας ἐπὶ τὴν ἐκκλησίαν τὴν ἐν Ἱεροσολύμοις· πάντες δὲ διεσπάρησαν κατὰ τὰς χώρας τῆς Ἰουδαίας καὶ Σαμαρείας, πλὴν τῶν ἀποστόλων. (Πράξ. 8,1). Οι χριστιανοί όλων των αιώνων ζουν και δραστηριοποιούνται σ’ αυτή τη γη ως πρόσφυγες γιατί το πολίτευμά τους υπάρχει στους ουρανούς «ἡμῶν γὰρ τὸ πολίτευμα ἐν οὐρανοῖς ὑπάρχει» (Φιλιπ. 3,20).

Τον πόνο, τον κόπο και τις πολλές δυσάρεστες συνέπειες της προσφυγιάς βίωσαν τόσο ο Θεάνθρωπος Χριστός κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του όσο και πλήθος ανθρώπων ανά τους αιώνες. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα της προσφυγιάς πραγματεύεται το αφιέρωμα του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας 89,5. Οι εκπομπές του αναφέρονται σε θέματα όπως: Η προσφυγιά ως ένα παναθρώπινο πρόβλημα, οι Έλληνες πρόσφυγες και οι δοκιμασίες τους, η Ευρώπη και το προσφυγικό φαινόμενο ανά τους αιώνες, η προσφυγιά στην πεζογραφία και στην ποίηση, το σύγχρονο προσφυγικό φαινόμενο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα λόγια του Θεανθρώπου που δείχνουν ότι ο Πλησίον είναι εν τέλει: ο εχθρός, ο ξένος, ο πρόσφυγας.

Οι εκπομπές του αφιερώματος πραγματοποιούνται με τη συνδρομή κληρικών, θεολόγων, καθηγητών παν/μίου και ειδικών επιστημόνων.

Τέλος, στις εκπομπές:
• «Η μουσική των αγγέλων», που μεταδίδεται καθημερινά στις 16:00, ακούγονται επίκαιροι Βυζαντινοί ύμνοι
• «Το αλάτι της γης», που μεταδίδεται καθημερινά στις 12:00, ακούγονται επίκαιροι παραδοσιακοί σκοποί του τόπου μας
• «Χριστουγεννιάτικα Αναγνώσματα», που μεταδίδεται καθημερινά στις 14:30 και 21:30 ακούγονται Χριστουγεννιάτικα λογοτεχνικά κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Φώτη Κόντογλου
• «Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη του 89,5», που μεταδίδεται καθημερινά στις 23:00, ακούγονται θεολογικά κείμενα.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news