Πώς το νομοσχέδιο για τις ραδιοφωνικές άδειες χτυπάει τους εργαζόμενους

Στις περισσότερες δημόσιες δηλώσεις της, καθ’ όλη τη διάρκεια της λεγόμενης «τακτοποίησης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» η κυβέρνηση δεν παρέλειπε να επισημαίνει ότι κύριο μέλημά της αποτελεί η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Καθώς πλέον νομοθετείται η χορήγηση αδειών στο ψηφιακό ραδιόφωνο, αξίζει να δούμε πόσο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο -που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι αύριο Δευτέρα πρωί- καλύπτει τα ζητήματα που έχουν θέσει κατά καιρούς οι εργαζόμενοι.

Το μεγαλύτερο σημείο διαφωνίας φαίνεται να είναι στο αν ο νόμος θα προβλέπει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, ανάλογα με την κατηγορία του ραδιοφωνικού σταθμού. Εδώ, η κυβέρνηση φαίνεται να ικανοποιεί παλαιότερο αίτημα των ιδιοκτητών των ραδιοφωνικών σταθμών, να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των εργαζομένων. Υπέρ ενός τέτοιου περιορισμού ωστόσο μετράει το γεγονός ότι αντίστοιχος περιορισμός εργαζομένων έχει θεσμοθετηθεί ως προϋπόθεση για τις τηλεοπτικές άδειες. Το πρόβλημα που καλείται να λύσει ένας τέτοιος περιορισμός είναι υπαρκτό, καθώς μέσω του αυτοματισμού και των playlist, αλλά και επισφαλών μορφών εργασίας, έχουμε φτάσει σήμερα στις μεγάλες πόλεις, από τα 70 ραδιόφωνα λιγότερα από 20 να διαθέτουν πραγματικά υπαλλήλους, οι περισσότεροι μετρημένους στα δάχτυλα, και τα υπόλοιπα ραδιόφωνα να παίζουν στον «αυτόματο πιλότο». Σημασία έχει και η σχέση εργασίας των εργαζόμενων με την επιχείρηση, καθώς η σταθερή απασχόληση των εργαζομένων σε βάθος χρόνου διασφαλίζεται με εξαρτημένη σχέση πλήρους απασχόλησης και όχι μπλοκάκι.

Μια άλλη διάσταση που επιβαρύνει σημαντικά τόσο τον ανταγωνισμό, τόσο την πολυφωνία, όσο και τις μικρές ραδιοφωνικές επιχειρήσεις αποτελεί η δραστηριότητα των μεγάλων ομίλων ΜΜΕ, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών κάτω από την ίδια ιδιοκτησία. Ταυτόχρονα οι όμιλοι τείνουν να ελαχιστοποιούν το απασχολούμενο προσωπικό, μοιράζοντας τους υπαλλήλους μεταξύ διαφορετικών ραδιοφωνικών σταθμών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι τεχνικοί ενός μεγάλου ραδιοσταθμού καλούνται να χειριστούν το PC ενός ή δύο θυγατρικών ραδιοφωνικών σταθμών που παίζουν με το πρόγραμμα αυτοματισμού ολόκληρο το 24ωρο. Πέραν του γεγονότος ότι η δημοπράτηση πανελλαδικών και περιφερειακών αδειών σαφέστατα ανεβάζει το πήχη στο μέγεθος της επένδυσης και κατά συνέπεια ουσιαστικά προορίζει τις άδειες αυτές μόνο σε μεγάλους ομίλους, ταυτόχρονα δεν τίθεται κάποιος περιορισμός στη συγκέντρωση των ραδιοφωνικών σταθμών, παρότι έχει επισημανθεί πολλές φορές στην κυβέρνηση ως πρόβλημα.

Η μόνη σαφής αναφορά στους εργαζόμενους στα πλαίσια του νομοσχεδίου, είναι η πρόβλεψη να υπάρχει υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού και των ενώσεων των εργαζομένων. Ωστόσο δεν γίνεται σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν ο εργοδότης αρνηθεί να υπογράψει μια συλλογική σύμβαση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν οπότε και υπήρξαν προσφυγές στον ΟΜΕΔ. Στο κατατεθειμένο νομοσχέδιο δεν προβλέπονται κάποιες κυρώσεις, καθώς δεν εμπίπτει στους λόγους ανάκλησης της άδειας ενός ραδιοσταθμού, ούτε προβλέπονται για παράδειγμα κάποια πρόστιμα.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα πόσο δίκαιο είναι να επιτραπεί η περαιτέρω δραστηριοποίηση στο ραδιόφωνο σε επιχειρηματίες που πριν από λίγο καιρό δήλωσαν χρεοκοπία για τους υπερχρεωμένους ραδιοφωνικούς τους σταθμούς, γνωρίζοντας ότι θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν νέες καθαρές από χρέη άδειες με τη νέα αδειοδότηση. Το συγκεκριμένο είχε τεθεί έντονα από τους εργαζόμενους στο Βήμα FM, που είδαν τον όμιλο Μαρινάκη -ο οποίος πιθανότατα θα διεκδικήσει άδεια ραδιοφωνικού σταθμού- να οδηγεί σε εκκαθάριση το Βήμα FM, αφήνοντας απλήρωτα τα χρέη στους εργαζόμενους.

Και φυσικά με τη σειρά του αυτό οδηγεί στο ερώτημα πώς διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι μιας ραδιοφωνικής επιχείρησης όταν υπάρξει μια χρεωκοπία. Η συγκυβέρνηση ΝΔ είχε περάσει το 2012 νόμο με τον οποίο προέβλεπε ότι η συχνότητα ενός χρεοκοπημένου ραδιοφωνικού σταθμού, με χρέη προς τους εργαζόμενους, περνούσε σε αυτούς, υπό την προϋπόθεση να λειτουργήσουν ένα συνεταιριστικό σχήμα. Παρά το προοδευτικό στοιχείο της διάταξης αυτής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απενεργοποίησε ουσιαστικά πριν από μερικές μήνες αυτή τη διάταξη. Επίσης, αντίστοιχη διάταξη για την περίπτωση χρεωκοπίας δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αλλά ούτε και κάποια πριμοδότηση των υπαρχόντων συνεταιριστικών σχημάτων, όπως είχε εξαγγελθεί, τα οποία θα μπορέσουν να πάρουν άδεια μόνο αν καταφέρουν να τη “χτυπήσουν” στη σχετική δημοπρασία.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Το νομοσχέδιο χτυπάει τους εργαζόμενους καθώς τα περισσότερα ραδιόφωνα θα βάλουν λουκέτο. Αυτά περί ελάχιστου αριθμού εργαζομένων είναι ανοησίες, δεν ισχύουν σε άλλες χώρες (όπου και εκεί κυριαρχεί το πλει λιστ) και η ύπαρξη αυτού του μέτρου θα ήταν άλλη μια ταφόπλακα για τους επαρχιακούς σταθμούς. Αλλά και χωρίς αυτό το μέτρο, πάλι ταφόπλακα είναι λόγω του περιορισμένου αριθμού αδειών που ενδέχεται να δώσει η κυβέρνηση, λόγω της υποχρεωτικής περιφερειακής μετάδοσης, λόγω της δημοπρασίας των αδειών και επίσης εξαιτίας του ενοικίου που θα πληρώσουν στην "ραδιοφωνική DIGEA" - και όλα αυτά από μια κυβέρνηση που κατά τα άλλα θα "τσάκιζε" τους ολιγάρχες και την DIGEA...

Ναι φίλε μου, όμως αυτό είναι το ζήτημα. Δεν μιλάμε πλέον για μικρούς επαρχιακούς σταθμούς αλλά για περιφερειακούς και πανελλαδικούς, τις άδειες των οποίων θα εξασφαλίσει η οικονομική αφρόκρεμα της κάθε περιοχής. Δεν βρίσκω λοιπόν γιατί πρόκειται περί ανοησίας να αναγκαστούν οι μεγάλοι παίκτες να παίξουν με όρους αντίστοιχους των δυνατοτήτων τους και μάλιστα πιστεύω ότι αυτό θα συμφέρει τους μικρούς τοπικούς σταθμούς, στο βαθμό που θα συνεχίσουν να υπάρχουν

Δεν θα υπάρχουν μικροί τοπικοί σταθμοί καθώς δεν προβλέπονται και καθώς επιθυμία της "αριστερής" κυβέρνησης είναι να τους εξαφανίσει και να δώσει δώρο όλο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στους ίδιους ολιγάρχες που κατά τα άλλα "τσακίζει" καθημερινά. Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας άλλος λόγος να μην υπάρχει πρόβλεψη για τοπικούς σταθμούς (ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς). Και ναι, είναι ανοησία να μιλάμε για το πόσο κακό είναι που δεν συμπεριλήφθηκε κατώτατο όριο εργαζομένων από τη στιγμή που όλο το νομοσχέδιο όπως είναι τώρα είναι κακό για τους εργαζόμενους, με ή χωρίς κάποιο ελάχιστο αριθμό προσωπικού. Τι να το κάνεις το ελάχιστο προσωπικό αν το 90% των σταθμών θα κλείσει; Και πριν μου πεις πως πολλοί σταθμοί έχουν 1-2 άτομα προσωπικό, εγώ θα πω πως γιατί στην επαρχία για παράδειγμα, σε μικρό νησί π.χ., να μην έχουν; Μήπως θα ήταν προτιμότερο να εξαφανιστούν και αυτές οι 1-2 θέσεις και ο τοπικός σταθμός μαζί; Αυτό τι όφελος προσφέρει στους εργαζόμενους; Το όφελος για τους ολιγάρχες και την φασιστική κυβέρνηση είναι ολοφάνερο πάντως.

Τοπικοί σταθμοί (νομού) δεν προβλέπονται στον τρέχον νομοσχέδιο για την ψηφιακή ραδιοφωνία. Όπως γράψαμε και στο προηγούμενο άρθρο, υπάρχει κενό σχετικά με το τι θα γίνει με τα FM, πόσο θα διαρκέσει η «περίοδος μετάβασης» και πώς και αν θα γίνει αδειοδότηση για τα FM.

Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο άρθρο βλέπει το ζήτημα από την σκοπιά των εργαζόμενων (δεν έχουν λήψει στο παρελθόν άρθρα και από την άλλη οπτική). Είναι σαφές και σεβαστό ότι αυτό προϋποθέτει μια σύγκρουση με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών και είναι λογικό οι ιδιοκτήτες να ζητούν να μην υπάρχει όριο. 

Ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι πρόκειται για τον πρώτο νόμο που ουσιαστικά απαλείφει τον συγκεκριμένο περιορισμό και μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τους παλιότερους νόμους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που προέβλεπαν σχετικούς περιορισμούς, τόσο για την τηλεόραση όσο και το ραδιόφωνο.

Το άρθρο βασίζεται στην παραδοχή ότι μπορούν να υπάρξουν μέσες λύσεις και υγιείς καταστάσεις και πιστεύουμε ότι η συνέχιση ενός καθεστώτος με υπο-απασχολούμενους, αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους μόνο βλαβερή μπορεί να είναι για το ραδιόφωνο και το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Ενώ το κλείσιμο της πλειοψηφίας των σταθμών στην Ελλάδα δεν είναι βλαβερό για τους εργαζόμενους. Αν η κάθε κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει την μαύρη εργασία έχει πολλούς άλλους τρόπους να το κατορθώσει αυτό, και όχι μόνο στο κλάδο των ΜΜΕ αλλά γενικότερα, ξεκινώντας με την κατάργηση των εξοντωτικών φόρων. Τόσα χρόνια στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι μας μάρανε και παρόλα αυτά η...ανεργία στο 30% έφτασε και 600.000 μετανάστευσαν για...άλλες πολιτείες. Τόσο πολύ πετυχημένη είναι αυτή η πολιτική "υπέρ των εργαζομένων" τόσα χρόνια. Η υποκρισία όπως πάντα στο μεγαλείο της.

Ενημερώνω ότι έχει ζητηθεί απ' όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες να λαμβάνουν ως αποδεικτικό στοιχείο τη ροή του προγράμματος κάθε ρ/σ απ' όπου προκύπτουν νόμιμα τουλάχιστον οι παρέχοντες υπηρεσία στο φορέα οπότε απλά γίνεται έλεγχος εάν πρόκειται για εξαρτημένη εργασία ή για κάποιο είδος παροχής υπηρεσιών. Τα στοιχεία αυτά κατόπιν κλίσης είναι υποχρεωμένη η επιχείρηση του ρ/σ να αποστείλει. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από καμία υπηρεσία, άρα δε θέλουν να ελέγξουν τη μαύρη εργασία.

Ένας σταθμός σε μια μη αστική περιοχή, σε ένα ακριτικό νησί, σε μια επαρχία, που προσφέρει μια υπηρεσία προς την τοπική οικονομία αλλά που δεν έχει δυνατότητα να απασχολήσει προσωπικό, πρέπει να κλείσει; Ένας σταθμός δηλαδή, π.χ. στο Ανατολικό Αιγαίο, πρέπει να κλείσει επειδή δεν έχει 5 ή 10 ή 20 άτομα προσωπικό, για να ακούγεται πεντακάθαρα η Τουρκία και να κλείσει και μια επιχείρηση που έστω και 1-2 άτομα τα απασχολεί; Αυτό ακριβώς λες, με πρόσχημα τους εργαζόμενους. Χέσε μας.

Και τώρα "ακούγεται πεντακάθαρα η Τουρκία", αλλά μετά θα ακούγονται και οι 18-20 σταθμοί εθνικής εμβέλειας και οι 15-20 περιφερειακοί σταθμοί που θα εκπέμπουν στο νησί.

Έτσι είναι, κάθε ψαράς που θα ξεκινάει τη μέρα του θα απολαμβάνει τα πολιτικά σχόλια μέσω του υπερσύγχρονου dab+ ραδιοφώνου που θα έχει εγκαταστήσει στο βαρκάκι του, ήδη το έχει παραγγείλει μέσω ίντερνετ. Άσε που θα εκπέμπουν και στα FM, όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες από τώρα αρχίζουν να προμηθεύονται πομπούς για αυτό το σκοπό ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές. Ως γνωστό είναι υπεράνω χρημάτων και κέρδους!

Όσοι έχουν υπηρετήσει θητεία σε νησιά θα γνωρίζουν την κατάσταση (προ ιδιωτικής ραδιοφωνίας) πόσο ανύπαρκτο ήταν το δημόσιο ραδιόφωνο εκεί, και ήρθε και το ΕΣΡ αργότερα και μοίρασε κυρωτικές αποφάσεις για χρήση διπλής συχνότητας στους εκεί τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πόσο παλιάνθρωπος πρέπει να είσαι για να σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο;

Εγγραφή στο all greek radio news