Νομοσχέδιο για τις ραδιοφωνικές άδειες. Τα μελανά σημεία

Πολλά είναι τα ερωτήματα που μένουν ανοιχτά μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για το ψηφιακό ραδιόφωνο τη Δευτέρα το πρωί. Καθώς βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες της διαβούλευσης, αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων, τις οποίες και θα καλύψουμε. Ωστόσο σαν μια πρώτη κίνηση, σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε επιγραμματικά στα πιο σημαντικά προβλήματα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την αξιολόγηση του radiofono.gr.

Κατά τα γνώμη μας θα μπορούσε να υπάρξει ζήτημα:

  • σε σχέση με τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, αφού μια εβδομάδα -πέντε εργάσιμες ημέρες- είναι πολύς λίγος χρόνος για να τοποθετηθούν οι ενδιαφερόμενοι

  • με τη μη θεσμοθέτηση ελάχιστου αριθμού εργαζομένων, σε αντίθεση με ότι ισχύει στην τηλεόραση αλλά και την υπάρχουσα νομοθεσία του αναλογικού ραδιοφώνου

  • καθώς η προκήρυξη γίνεται «από το μηδέν» χωρίς να πριμοδοτούνται οι ήδη υπάρχουσες λειτουργούσες επιχειρήσεις

  • σε σχέση με τον αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών που μπορεί να λειτουργεί ο ίδιος ιδιοκτήτης, καθώς η υπερσυγκέντρωση έχει θεωρηθεί εξοντωτική για τους μικρούς παίκτες αλλά και για την απασχολησιμότητα

  • καθότι παρότι ορίζεται ότι «το ελάχιστο περιεχόμενο του προγράμματος μη ενημερωτικού σταθμού περιλαμβάνει θεματολογία του ειδικού προσανατολισμού του σταθμού» αλλά δεν διασαφηνίζεται πώς δηλώνεται η θεματολογία αυτή, τι είναι ο ειδικός προσανατολισμός, και πώς αυτός είναι δεσμευτικός ως ελάχιστο περιεχόμενο

  • δεδομένου ότι δεν προβλέπονται μη κερδοσκοπικές άδειες, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και την ευρωπαϊκή πρακτική

  • σε ό,τι αφορά την «κύρια γλώσσα μετάδοσης» που ορίζεται ως η ελληνική γλώσσα: πόσος είναι ο ελάχιστος χρόνος ελληνόγλωσσου προγράμματος και τι θα μπορούσε να ισχύσει για ραδιόφωνα γλωσσικών μειονοτήτων, ραδιόφωνα για μετανάστες, ξενόγλωσσους κατοίκους και τουρίστες.

Επίσης σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ψηφιακού ραδιοφώνου και κατά συνέπεια τη σημασία συμμετοχής επιχειρηματιών στην αδειοδότηση, παραμένουν μια σειρά από ερωτήματα τα οποία και θα απαντηθούν κατακερματισμένα σε μια σειρά από διαδικασίες και μελλοντικές δημόσιες διαβουλεύσεις:

  • Με ποιο νομικό καθεστώς θα προχωρήσει το αναλογικό ραδιόφωνο που υποτίθετο ότι θα αδειοδοτηθεί ταυτόχρονα με το ψηφιακό; θα υπάρξει νέα νομοθεσία ή θα επαναχρησιμοποιηθεί ο προ δεκαετίας νόμος Ρουσόπουλου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ;

  • Πόσες θα είναι οι ψηφιακές ραδιοφωνικές άδειες ανά περιοχή και είδος προγράμματος και τι προβλέπει σχετικά ο ραδιοφωνικός χάρτης του ΕΜΠ (ο οποίος σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα τεθεί επίσης σε δημόσια διαβούλευση); Ποια θα είναι η αναλογία των ψηφιακών αδειών σε σχέση με τους υπάρχοντες ραδιοφωνικούς σταθμούς;

  • Ποιο θα είναι το κόστος των αδειών και το ελάχιστον εναρκτήριο κεφάλαιο; Εκτός από την τεχνική μελέτη θα υπάρξει και οικονομική μελέτη βιωσιμότητας για τον αριθμό, το κόστος και το ελάχιστο κεφάλαιο ανά τύπο άδειας;

  • Πώς θα οριστεί και πόσο θα χρεώνει τους σταθμούς ο ψηφιακός πάροχος; Θα δοθεί η αποκλειστικότητα σε έναν και μόνο πάροχο όπως έγινε στην τηλεόραση; Θα αφεθεί το προβάδισμα που έχει η Digea καθώς έχει ήδη εξοπλισμό και προσωπικό σε όλα τα κέντρα εκπομπής της Ελλάδας; Πώς θα προστατευτούν οι τοπικοί σταθμοί από το υψηλό κόστος του παρόχου, που στην περιπτωση της τηλεόρασης οδήγησε στο κλείσιμο μεγάλων σταθμών;

  • Θα κυκλοφορήσουν ψηφιακοί δέκτες στην αγορά; θα υπάρξει κάποια πριμοδότηση σε εταιρίες προκειμένου να κυκλοφορήσουν σε χαμηλές τιμές;

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Το σχέδιο νόμου είναι σαφέστατο, καταργεί όλους τους προηγούμενους νόμους με την καραμέλα της ψηφιακής αδειοδότησης και δίνει δώρο, το σύνολο του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, στους πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που θα προκύψουν από την αντίστοιχη διαδικασία. Από αυτό δεν εξαιρούνται ούτε οι υπόλοιποι, οι εκτός, ρ/σ της Αθήνας. Κάποιες εξαιρέσεις ανά την επικράτεια που θα υπάρξουν θα αφορούν σε επιχειρήσεις οι οποίες θα αποσκοπούν ... αλλού. Τι δεν καταλαβαίνετε; είμαι ο μόνος έξυπνος ή ο μόνος που ξέχασα να πάρω τα χάπια μου σήμερα; (μάλλον το δεύτερο). Η διαδικασία αυτή τη φορά θα υλοποιηθεί μέχρι τέλος και έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση, δυστυχώς, για όσους έβλεπαν και βλέπουν το ραδιόφωνο ως μέσο, σοβαρά και με σεβασμό.

Φιλε μου, χαλαρωσε !
Εχεις δει τι γινεται στην Ευρωπη ? Το ιδιο θα συμβει και εδω. Δηλαδη : Τα ραδιοφωνα θα παραμεινουν ΠΟΛΛΑ , ΜΙΚΡΑ και ΜΕΓΑΛΑ ανα Νομο οπως ειναι τωρα. Το κρατος θελει λεφτα , για να πετυχει να παρει λεφτα απο τα ραδιοφωνα θα ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.
Ετσι ειναι και στην Ευρωπη. Τα αναλογικα ραδιοφωνα θα μεινουν ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ :)

Πραγματικά σε ζηλεύω, εμένα τα Xanax μου γράφει ο γιατρός αλλά αυτές τις ημέρες είναι στο κόκκινο, έχουν έλλειψη. Είχα ζητήσει εάν υπάρχει και κάτι καλύτερο, να αντιλαμβάνομαι λιγότερα και να κατανοώ διαφορετικά απ' ότι διαβάζω αλλά μου είπε ότι μπαίνω σε άλλα χωράφια ακριβά και όχι τόσο νόμιμα.

Όλα τα άρθρα του νομοσχέδιου εκτός από το 16ο αναφέρονται στην ίδρυση και λειτουργία ενός ραδιοφώνου που φαντάζει μακρινό και απρόσιτο, αδιάφορο για διαβούλευση όταν οι περισσότεροι ραδιοσταθμοί πασχίζουν για επιβίωση.
Το άρθρο 16 έχει όλο το ενδιαφέρον, γιατί είναι η μετάβαση στην ψηφιακή ευρυεκπομπή. Υπάρχουν στάδια μετάβασης, όπως η υλοποίηση του δικτύου από τον ψηφιακό πάροχο και η διείσδυση του ψηφιακού ραδιοφώνου στο κοινό. Όταν ολοκληρωθούν όλα τα στάδια θα διακοπεί η αναλογική ευρυεκπομπή.
Συνεπώς, μέχρι να στηθούν οι πομποί και οι κεραίες από έναν(?) πάροχο και μέχρι ο κόσμος να αγοράσει ψηφιακά ραδιόφωνα θα βασιλεύουν τα FM. Και όσο ο κόσμος δεν αγοράζει, τόσο ανεπιθύμητη θα είναι η συμμετοχή στην αδειοδοτική διαδικασία.
Απορία προκαλεί η άγνοια του κόστους και του χρόνου της υλοποίησης από έναν πάροχο, ενός πανελλαδικού δικτύου ευρυεκπομπής πολλών εκατοντάδων ή μερικών χιλιάδων ραδιοσταθμών.

Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί μονομερώς η αδειοδότηση των πανελλαδικών ψηφιακών ρ/σ κάτι το οποίο είναι εφικτό και δεν αποκλείεται μέσα από το σχέδιο νόμου, είναι σίγουρο ότι οι αδειοδοτηθέντες ρ/σ θα επικαλεστούν την ανεπαρκή διεισδυτικότητα της ψηφιακής λήψης - ακρόασης και με ένα έγγραφο και μόνο θα μπορούν να καταλάβουν κατά τόπους συχνότητες στα FM με τη γνωστή απλή έκφραση της ΕΕΤΤ 'είναι ανεκτή η εκπομπή στους ...' κλπ. Υπάρχει περίπτωση νομίμως λειτουργών ρ/σ με το σημερινό καθεστώς να υπερισχύσει σε επίσημα και προσφάτως αδειοδοτημένο πανελλαδικό δίκτυο; Πόσοι ρ/σ έχουν επιβληθεί της ΕΡΑ σε παρόμοιες περιπτώσεις; Μιλάμε για λουκέτα το ένα μετά το άλλο σε χρόνο dt. Το σχέδιο νόμου το οποίο σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους δυστυχώς είναι η ταφόπλακα του τοπικού ραδιοφώνου συμπεριλαμβανόμενου και του Περιφερειακού.

Θέλοντας να αφυπνίσω τους συναδέλφους μου λέω ότι δεν πρόκειται για ψηφιακή αδειοδότηση όπως τιτλοφορείται αλλά για κανονική αδειοδότηση η πρώτη επίσημη από την ίδρυση του ΕΣΡ η οποία θα κλείσει απολύτως όλους τους ρ/σ της Ελληνικής Περιφέρειας και θα δώσει το ραδιόφωνο στους λίγους και πολύ ισχυρούς και για να μην νομίσουν κάποιοι ότι μπορεί να είναι ανάμεσα σε αυτούς, αυτοί οι λίγοι και πολύ ισχυροί είναι αυτοί που ανεβοκατεβάζουν χρόνια τώρα κυβερνήσεις.

Το DAB δεν θα μπορει να καλύψει επαρκως τις Μεγαλουπολεις και τις Περιφερειες με Ορεινους ογκους οπως το Αναλογικο Σημα και Συχνοτητα. Θα εχει πολλα τεχνικα προβληματα ακροασης που θα αναγκασουν τους Σταθμους να Χρησιμοποιουν και παλι (παρανομως?) Παρα Πολλα KW, και μαλιστα Περισσοτερα KW απο το Αναλογικο FM, Επειδη οι DAB πομποι λογω της Ταξης Λειτουργιας ψηφιακης Διαμορφωσεως που χρησιμοποιουν εχουν πολυ χαμηλη αποδοση σε Εκπεμπομενη Ισχυ σε σχεση με την Ισχυ Ρευματος που καταναλωνουν. Πιστευω οι Σταθμοι στην αρχη θα ζητησουν να εχουν και Παραλληλα τα αναλογικα FM για την Καλυψη...του σηματος. Επισης, με το DAB έχει να πεσει ξεκαθαρισμα των μικρων σταθμων.... και βραχυπροθεσμα, αλλα κυριως μακροπροθεσμα.... που ουτε και οι ιδιοι δεν το φανταζονται ακομα. Αργοτερα θα αναγκασουν και θα υποχρεωθουν να μπουν σε Digeo-Παροχο, λογω του Υψηλου ασυμφορου ψηφιακου τεχνολογικου Κοστους της Εκπομπης, και θα απομεινουν να εκπεμπονται απο τον Digeo-Παροχο μονο 10 Μεγαλοι Ελληνικοι Σταθμοι Πανελλαδικα και παρα πολλοι αλλοι Ευρωπαικοι.... Οπως και να εχει συνεχιζουμε να οδευουμε στην "τελειοποιηση" ενα Μιζερου, Ψυχρου, Κονσερβοποιημενου και πληρως απο αποχαυνωμενου και Κερδοσκοπικου Ραδιοφωνου και οχι Ελευθερου Ραδιοφωνου (όχι πως ειχαμε και ποτε Ελευθερο Ραδιοφωνο), ολο το εγχειρημα μια ραδιοφωνικη αποτυχια Πρωτα για το ιδιο το Ραδιοφωνο (για την εννοια, τι πρεσβευει, και τι προσφερει στον ακροατη,.... Δευτερον για τον ιδιο ον Ακροατη, και μετα για τους Ιδιοκτητες.............με τις Υγειες Μας!!!

Το "τέλος του ραδιοφώνου" είναι ήδη πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια από τη στιγμή που οι περισσότεροι σταθμοί δεν ακούγονται πλέον.
Η μοναδική διαφορά θα είναι η δημιουργία σταθμών εθνικής εμβέλειας που θα ελέγχονται από μεγάλους ομίλους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην τηλεόραση.

Το τίποτα που μεταδίδουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σήμερα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης παιδείας, της κρίσης αξιών, που περνάμε ως έθνος ή όπως αλλιώς το αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας, αυτό θέλει η μάζα αυτό μεταδίδουν τα ραδιόφωνα για να μετρηθούν από το μονοπώλιο και να εισπράξουν τον οβολό τους. Το τέλος του ραδιοφώνου στην προκείμενη περίπτωση είναι το ξεπούλημα των συχνοτήτων στους πολύ λίγους και η απαγόρευση της ελεύθερης επιλογής όπου και μπορεί να υπάρχουν ή να υπάρξουν εξαιρέσεις με αξιοπρεπές εκπεμπόμενο υλικό χωρίς να θεωρείται αναγκαία και ικανή συνθήκη το παραφουσκωμένο πορτοφόλι.

Διαβαζω τοση ωρα οτι πλεον ερχεται η συντελεια του κοσμου. Και ερωτω. Υπαρχει χειροτερη καταντια ετσι οπως ειναι το ραδιοφωνο σημερα; Οποτε αγαπητοι συναδελφοι αφηστε τις παπαρολογιες και ας αφησουμε να δεχτουμε τις νεες εξελιξεις. Χειροτερα απο τωρα δεν παει.

Συντέλεια του κόσμου σίγουρα δεν ήρθε ούτε με τα χιλιάδες λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ούτε με τις χιλιάδες κατασχέσεις λογαριασμών για οφειλές που έχουν προέλθει από απατεώνες που δεν εξόφλησαν τα τιμολόγιά προς τους προμηθευτές τους και αφού έβγαλαν τα λεφτά των δικαιούχων επιχειρηματιών έξω κήρυξαν πτώχευση και ζουν πλουσιοπάροχα με ξένο χρήμα και ιδρώτα ούτε βέβαια με το ξεπούλημα των συχνοτήτων στους μεγαλοεπιχειρηματίες των γνωστών ομίλων οι οποίοι θα σπείρουν αναμεταδότες σε όλα τα σημεία που παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον έχοντας πανελλαδική άδεια και θα μεταδίδουν το ίδιο τίποτα που μεταδίδουν και σήμερα με κοκαϊνοσυμπεριφερόμενους, φίρμες, ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Και δικαίως όσων είναι ακατοίκητο, η αγωνία των επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή και αγαπούν πραγματικά το ραδιόφωνο ως μέσο και έννοια να μεταφράζεται ως παπαρολογία.

Πιστεύεις πως αυτή η "κατάντια" να σταματήσει, με το ψηφιακό ραδιόφωνο και μάλιστα με το νομικό πλαίσιο που προτείνει η κυβέρνηση; Σε ποιο πλανήτη ζεις;

Μη τσακώνεστε ρε παλικάρια. Στο τέλος όλα καλά θα πάνε. Και αν δεν πάνε απλά δε θα είναι το τέλος. Έχει τρομάξει κάποιους, εμφανώς οφελειμένους με τη σημερινή χαόδεις κατάσταση, η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Ραδιόφωνο θα κάνεις και εκεί παλικάρι μου.. Εξάλλου η ψηφιακή τεχνολογία σίγουρα έχει μπεί στο studio σου εδω και πολλά χρόνια εκτός αν είσαι τόσο fan της αναλογικούρας και παίζεις ακόμη με κασσέτες και πικαπ. Δεν σε είδα όμως να ενοχλήθηκες απο αυτό ποτέ. Και λέω εγώ τώρα..ο χαζός..άραγε γιατί σε τζούζει τόσο; Μήπως επειδή θα σου πάρουν πίσω ένα αγαθό που το βάπτισες δικό σου επι δεκαετίες κ μάλιστα δεν πλήρωσες ποτέ σου μια;

Καταλαβαίνω την έλλειψη βασικών γνώσεων για όσους απλά ακούν ραδιόφωνο και σε καμία περίπτωση δεν θα απαιτούσε κανείς το διαφορετικό. Η τεχνολογία παραγωγής και αναπαραγωγής του ήχου δεν έχει καμία σχέση με το σχέδιο νόμου για το οποίο συζητάμε. Επίσης είναι εμφανές το ύφος των συνομιλούντων με τη χρήση διάφορων εκφράσεων γηπέδου ή καφενείου οι οποίες όχι ότι προσβάλουν αλλά δίνουν την εικόνα της εκτόνωσης. Σχετικά με το θέμα της αίσθησης ιδιοκτησίας των συχνοτήτων και των τελών καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν λειτούργησαν αυθαίρετα αλλά η πολιτεία δε θέλησε ποτέ να συνεχίσει την αρχική διαδικασία όπως επίσης και να εφαρμόσει δύο διαδοχικά νομοθετήματα τα οποία και έμειναν μόνο στα χαρτιά. Το πρόβλημα μόνιμα το είχαν οι επαγγελματίες του χώρου που νόμιμα και με άδεια λειτουργίας έθεσαν σε λειτουργία μία επιχείρηση η οποία στην πορεία έπρεπε να αντιμετωπίζει μόνιμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό την ανομία και την αβεβαιότητα όλα αυτά επαναλαμβάνω εξαιτίας όλων των κυβερνήσεων από το 1989 μέχρι και σήμερα. Εννοείται ότι νομιμότητα δεν είναι το ξεπούλημα του τοπικού και περιφερειακού ραδιοφώνου στους γνωστούς επιχειρηματίες που έλεγχαν όλα αυτά τα χρόνια τις κυβερνήσεις και φρόντισαν να διατηρηθεί η ανομία. Η κίνηση αυτή, η οποία καταστρέφει και οδηγεί σε αφανισμό την τοπική ραδιοφωνία, θυμίζει τους γονείς που δίνουν καραμελίτσες ή παιχνίδια στα παιδιά τους με σκοπό να παίζουν ήρεμα χωρίς να τους ενοχλούν. Μόνο που στη δική μας περίπτωση ο σκοπός και τα κίνητρα δεν είναι τόσο αγαθά.

Ανώνυμε "μη τσακώνεστε" είσαι πέρα για πέρα ηλίθιος. Άλλο η ψηφιακή τεχνολογία του στούντιο και άλλο η τεχνολογία μετάδοσης, και πόσο μάλλον όταν πάει να επιβληθεί με στόχο να βάλουν λουκέτο όλοι οι μικροί. Μήπως ΕΣΥ βολεύεσαι από αυτό το αποτέλεσμα;

Εγγραφή στο all greek radio news