Διαβούλευση-εξπρές για τις άδειες ψηφιακού ραδιοφώνου. Το νομοσχέδο επιγραμματικά

Ξεκίνησε και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς η δημόσια διαβούλευση για τις άδειες του ψηφιακού ραδιοφώνου που αναμένεται να περάσει σύντομα από τη βουλή προκειμένου να προκηρυχθούν οι ραδιοφωνικές άδειες. Το νομοσχέδιο αφορά μόνο το ψηφιακό ραδιόφωνο -όχι το αναλογικό, όπως είχε ανακοινωθεί- και απαιτεί την πλήρη λειτουργία των σταθμών εντός εξαμήνου. Οι ψηφιακές ραδιοφωνικές άδειες χωρίζονται σε εθνικές και περιφερειακές ως προς την εμβέλεια και σε ενημερωτικές και μη ως προς το περιεχόμενο, χωρίς ωστόσο περιορισμούς ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό, ενώ παραμένουν οι δικτυώσεις μεταξύ περιφερειακών σταθμών. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί μόλις μέσα σε λιγότερο από 7 εικοσιτετράωρα από την έναρξή της (!), στις 9 το πρωί της Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017.

Περιορισμοί για το περιεχόμενο προγράμματος

Οι σταθμοί χωρίζονται σε ενημερωτικούς και μη. Το ελάχιστο περιεχόμενο του προγράμματος ενημερωτικού σταθμού πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων, συνολικής ημερήσιας διάρκειας τουλάχιστον 60 λεπτών, εκ της οποίας στους περιφερειακούς ραδιοσταθμούς ο μισός χρόνος τουλάχιστον να αφορά σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Επίσης πρέπει να περιλαμβάνει εβδομαδιαίως 25 τουλάχιστον ώρες ενημερωτικών εκπομπών και σχολιασμού της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής επικαιρότητας (ελληνικής και διεθνούς), εκ των οποίων, ως προς τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας, τουλάχιστον οι μισές να αφορούν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος για το σύνολο των περιοχών που καλύπτει ο ραδιοσταθμός.

Απαιτήσεις από τους αδειοδοτηθέντες: Εντός εξαμήνου πλήρες πρόγραμμα

Σημαντικές είναι οι απαιτήσεις από τους ψηφιακούς ραδιοσταθμούς που θα καταφέρουν να πάρουν την άδεια. Κάθε αδειούχος ραδιοφωνικός σταθμός υποχρεούται εντός 3 μηνών να συμβληθεί με πάροχο δικτύου που να καλύπτει την σχετική εμβέλεια, χωρίς ωστόσο να δίνονται λεπτομέρειες για τον πάροχο δικτύου (που έχει χαρακτηριστεί “ψηφιακή Digea”). Επίσης πρέπει εντός 6 μηνών από τη χορήγηση της άδειας να διαθέτει εξοπλισμό για την εκπομπή του, αλλά και να είναι έτοιμος να μεταδίδει το είδος προγράμματος για το οποίο αδειοδοτήθηκε. Για την αίτηση πρέπει να υποβληθεί μελέτη βιωσιμότητας και παράβολο του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ το τίμημα κάθε άδειας καταβάλλεται από κάθε υπερθεματιστή σε τρεις ισόποσες δόσεις μέσα στα δύο πρώτα χρόνια.

Επίσης υπάρχει υποχρέωση να συνάπτονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας με το απασχολούμενο προσωπικό, να πληρώνονται πνευματικά δικαιώματα για τη μουσική και να αποστέλλονται περιλήψεις των μεταδιδόμενων προγραμμάτων ανά περίοδο στο ΕΣΡ.

Το τίμημα και ο αριθμός αδειών μετά από εισήγηση του ΕΣΡ

Το ΕΣΡ σε προκήρυξη που εκδίδει καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης των αδειών και ειδικότερα τον αριθμό των προκηρυσσόμενων αδειών ανά κατηγορία εμβέλειας και κατηγορία προγράμματος, την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο διενέργειας της δημοπρασίας, την τιμή εκκίνησης των δημοπρατούμενων αδειών, τις προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων και τα έγγραφα που απαιτούνται. Η διαδικασία θα χωρίζεται στη φάση προεπιλογής και στην τελική φάση. Για των αριθμό των αδειών θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση.

Παραμένει το καθεστώς της δικτύωσης, καθώς κάθε περιφερειακός ραδιοφωνικός σταθμός μπορεί να δικτυώνεται με το πολύ άλλους τρεις περιφερειακούς σταθμούς μέχρι 5 ώρες την ημέρα. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί πρέπει να μεταδίδουν στην ελληνική γλώσσα και να έχουν έδρα στην ελληνική επικράτεια.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

"Το ελάχιστο περιεχόμενο του προγράμματος ενημερωτικού σταθμού πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων, συνολικής ημερήσιας διάρκειας τουλάχιστον 60 λεπτών"
"Επίσης πρέπει να περιλαμβάνει εβδομαδιαίως 25 τουλάχιστον ώρες ενημερωτικών εκπομπών"
Δηλαδή αν ένας σταθμός μεταδίδει 12 πεντάλεπτα δελτία ειδήσεων την ημέρα και 4 ώρες "ενημερωτικές" εκπομπές θα θεωρείται "ενημερωτικός"; Παγκόσμια πρωτοτυπία.

"Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί πρέπει να μεταδίδουν στην ελληνική γλώσσα και να έχουν έδρα στην ελληνική επικράτεια"
Να μεταδίδουν στην ελληνική γλώσσα χωρίς όμως δημοσιογράφους που να κάνουν 10 λάθη το λεπτό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ DAB ΨΗΦΙΑΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ οσο δεν υπαρχουν αυτοκινητα με τετοιους δεκτες. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΝΕΟ ΔΕΚΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ! Ξεχαστε την εφαρμογη διοτι δεν υπαρχει ακροατηριο στα ψηφιακα ραδιοφωνα. ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ και κινητα με δεκτη FM . ( βαλε 10 χρονια ακομα )

Mιλαω σαν ακροατης ... Επειδη ημουν εξωτερικο και ξερω, παιρνουν ραδιακι (dab) χειρος και ακουνε και στο αυτοκινητο σαν πιο φτηνη λυση
Επισης Εγω λεω (οχι με την κακη εννοια, μακαρι να μην τα κλεισουν γιατι σε νησι που ειμαι και σε χαμηλο σημειο μακρυα απο πολη, δεν περιμενω dab καλυψη) οτι θα τα κλεισουν τα FM ακομα (ελπιζω να μην ειναι συντομα) και στα αυτοκινητα να μην υπαρχουν δεκτες, οταν τα κλεισουν θα τρεχουμε στα μαγαζια τελευταια μερα οπως εγινε με την ψηφιακη τηλεοραση αν θυμαστε ... να το θυμαστε

Εγγραφή στο all greek radio news