Βήμα FM: Κατασχέθηκαν τα μηχανήματα για λογαριασμό των εργαζόμενων

Πέφτει σιγά-σιγά η αυλαία για το ραδιόφωνο του πάλαι ποτέ ισχυρού ομίλου των ΜΜΕ. Εχθές Δευτέρα, η Ένωση Τεχνικών ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε η κατάσχεση των μηχανημάτων του σταθμού, μετά από διαδιασίες που κίνησαν οι εργαζόμενοι. Τα μηχανήματα θα βρίσκονται σε ασφαλή αποθηκευτικό χώρο μέχρι την ημέρα του πλειστηριασμού τους. Ήταν ο μόνος τρόπος, με τον οποίο θα καταφέρουν να εισπράξουν έστω ένα μέρος των δεδουλευμένων τους αφού ο νέος ιδιοκτήτης δεν αναγνωρίζει την οφειλή του προς αυτούς. Η Ένωση ξεκαθαρίζει ότι «οι δεκατρείς εργαζόμενοι που απέμειναν να εργάζονται αδιαλείπτως στον ραδιοσταθμό προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας ενώ θα κινηθούν και κατά όλων των υπευθύνων για την εργασιακή τους κατάσταση». Είχε προηγηθεί η διακοπή ρεύματος στα στούντιο, το κλείσιμο του πομπού στα FM και το πλημμύρισμα των στούντιο στη Μιχαλακοπούλου λόγω μη λειτουργίας των συστημάτων άντλησης των υδάτων του Ιλισσού.  Τη συχνότητα χρησιμοποιεί ο ραδιοφωνικός σταθμός Ντίρλα, ενώ τίθεται ζήτημα για το αν η συχνότητα θα επιστραφεί στο κράτος με ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Η Ένωση μάλιστα εγείρει ζήτημα ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης στην επερχόμενη αδειοδότηση και αν θα πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή του ομίλου Μαρινάκη στην επερχόμενη αδειοδότηση με βάση την τωρινή συμπεριφορά του, αφού άφησε το ραδιόφωνο να καταρρεύσει μερικούς μήνες αφού το χτύπησε στην δημοπρασία διάσωσης του ΔΟΛ. «Μπορεί έτσι αγόγγυστα όποιος θέλει να αγοράζει και να κατέχει(και πόσα;) μέσα ενημέρωσης;  Επίσης ρωτάμε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, γιατί έχουν καταπιεί την γλώσσα τους; Θα μιλήσουν όπως τότε με τα βοσκοτόπια ή θα πολιτεύονται με τις κουμπαριές όπως παλαιότερα; Μην ξεχνούμε πως πρόκειται για ΜΜΕ που επηρεάζουν και ελέγχουν την ενημέρωση και άρα σε μεγάλο βαθμό και την Κοινή Γνώμη. Για αυτό τον λόγο δεν θεσπίστηκαν και κάποιοι ιδιαίτεροι κανόνες από τον Νομοθέτη; Σε αντίθετη περίπτωση κάποιοι θα αισθάνονται πάντα πως είναι πάνω από τον Νόμο.»

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Μάλλον οι 13 που απέμειναν δεν αποτελούν επαρκές ποσοστό επί του συνόλου των εργαζομένων για να το πράξουν. Αν και η κατάσχεση των μηχανημάτων δεν αποκλείει την αίτηση αυτοδιαχείρισης, κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με το Nitro

Με τόσα εκατομμύρια ευρώ χρέος;... Aξίζει;
H κατάσχεση του εξοπλισμού όντως δεν αποκλείει την αίτηση αυτοδιαχείρησης. Όμως και πάλι μόνο θλίψη προκαλεί (αν και δίκαιο): βγάζουν στον πληστηριασμό ο,τι αξίζει μεταπωλητικά απο υλικοτεχνικής πλευράς, και οταν ξαναβγουν στον αέρα με αυτοδιαχείρηση πια, μένουν με τα απολύτως απαραίτητα.. με τα γνωστά αποτελέσματα του μέτριου ήχου και τον υποδεέστερων πομπών που υπολειτουργούν.. (βλ Nitro, Best παλαιότερα, κλπ.. που κατάντησαν να παίζουν με ένα PC και ενα breakaway λογισμικό ως επεξεργαστή ήχου..)

Μια αίτηση αυτοδιαχείρισης θα απέδιδε στους εργαζόμενους μόνο την άδεια. Όχι τα μηχανήματα, ούτε το χρέος. Σε μια από τις παλιότερες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι ήταν τυχεροί και μπόρεσαν και χτύπησαν τα μηχανήματα σε δημοπρασία που τα είχαν βγάλει οι τράπεζες. Το χρέος μένει στον παλιό ιδιοκτήτη και "εκκαθαρίζεται".

Τώρα οι του Βήμα FM θα μπορούσαν θεωρητικά να κάνουν αίτηση για αυτοδιαχείριση, αλλά αυτό σκοντάφτει σε κάποιους σκοπέλους: θα πρέπει να υπάρξει μια ευρεία οργανωτική προσπάθεια, προκειμένου να γίνει επικοινωνία με μεγάλο ποσοστό των πολλών εργαζόμενων που είχε ο ραδιοσταθμός όταν έκλεισε, και οι οποίοι  έχουν σκορπίσει στους πέντε ανέμους. Μετά θα πρέπει όλοι αυτοί να συμφωνήσουν και να καταβάλουν ένα αρχικό κεφάλαιο για τη σύσταση της επιχείρησης που αναλαμβάνει την αυτοδιαχείριση.

Ο δεύτερος σκόπελος είναι ότι για να γίνει αυτό απαιτείται χρόνος και τεράστια οργανωτική προσπάθεια, η οποία ενδεχομένως να μην αξίζει ενόψει της μελλοντικής ραδιοφωνικής αδειοδότησης που ίσως γίνει σε κανένα χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είπε ότι οι ραδιοφωνικές άδειες θα δοθούν από το μηδέν, χωρίς να παίρνει κάποιο προβάδισμα ένας υπάρχων ραδιοφωνικός σταθμός. Επίσης δεν φάνηκε θετική στη διατήρηση αδειών αυτοδιαχείρισης.

O Βήμα FM μας έλεγε οτι πρέπει να πληρώσουμε το "χρέος" που μας φόρτωσαν τα κόμματα αλλά ο ίδιος είχε βουλιάξει στα χρέη και δεν τα πλήρωνε.
Ο Βήμα FM μας έλεγε να γίνουμε "ανταγωνιστικοί" (με μισθούς Ρουμανίας) αλλά ο ίδιος αποχώρησε από τις μετρήσεις ακροαματικότητας γιατί δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τους άλλους σταθμούς.
Ακόμα και όταν ο σταθμός βούλιαζε τον Δεκέμβριο, μερικοί μεγαλοδημοσιογράφοι ειρωνεύονταν τον κόσμο στο Twitter και έλεγαν οτι δεν θα έκλεινε.
Δεν μας έχει λείψει, όπως και δεν θα λείψουν σε κανέναν και οι υπόλοιποι προπαγανδιστές του ΔΝΤ όταν κλείσουν.

Έτσι ακριβώς. Και ας μην ξεχάσουμε πως έκανε και ο "μαζί τα φάγαμε" εκπομπή στο Βήμα FM... πραγματικά τέτοια "ραδιόφωνα" έχουμε ανάγκη. Και φυσικά οι "αγωνιστές" της ΕΤΕΡ και της ΕΣΗΕΑ ενοχλούνται από τις... μνημονιακές πολιτικές, μόνο όταν αγγίζουν το δικό τους πορτοφόλι. Στα τσακίδια!

καταρχάς χαίρομαι για το ενδιαφέρον από το site και τους αναγνώστες του! Δυστυχώς η αυτοδιαχείριση καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2017! η ΕΤΕΡ έχει ήδη κάνει αίτηση για επαναφορά της. Όσο αφορά τα σχόλια σχετικά με τις απόψεις που εκφράζονταν μεσω του Βήμα fm, σίγουρα μας έβρισκαν αντίθετους αλλά εδώ μιλάμε για εργαζόμενους που ελέω Μαρινάκη είναι εγκλωβισμένοι σε καθεστώς αεργιας!

Εγγραφή στο all greek radio news