Τροπολογία-ανατροπή για τα ΜΜΕ: τι σημαίνει για το ραδιόφωνο

Μια σειρά από διευκολύνσεις προς μεγάλους επιχειρηματίες των ΜΜΕ προκύπτουν από τροπολογία που κατατέθηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής, τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου. Η τροπολογία προστέθηκε σε νομοσχέδιο που αφορά ένα ογκολογικό νοσοκομείο (!), ενώ λόγω της βιασύνης δεν έγινε δυνατό να ελεγχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, όπως προβλέπεται. Η τροπολογία περιλαμβάνει πολλές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, οι περισσότερες ωστόσο ευνοούν κατά βάση μεγάλους ομίλους. Συγκεκριμένα:

Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2014 το καθεστώς προσωρινής λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών. Αυτό σημαίνει ότι διαψεύδονται για 14ο έτος οι εξαγγελίες για προκήρυξη νέων ραδιοφωνικών αδειών, και ότι οι 800 περίπου ιδιωτικές συχνότητες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς που ήταν προ εικοσαετίας. Μέρος των συχνοτήτων αυτών βασίζονταν σε πρόχειρες άδειες των οποίων οι όροι δεν έχουν ποτέ ελεγχθεί, ενώ μια μεγάλη πλειοψηφία συχνοτήτων έχει αποδοθεί σε επιχειρηματίες και φορείς που είχαν την προνοητικότητα να τις καταλάβουν τη δεκαετία του '90.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που είχαν επιλέξει να δηλωθούν ως «ενημερωτικοί» μπορούν να αλλάξουν χαρακτήρα προγράμματος μια μόνο φορά και να δηλωθούν ως «μη ενημερωτικοί». Αυτό ευνοεί ραδιοφωνικούς σταθμούς που τα τελευταία χρόνια λόγω περικοπών μείωσαν τον προσωπικό τους και μετέτραψαν ενημερωτικές συχνότητες σε μουσικές, όπως ο EasyFM του ομίλου Antenna και διάφοροι ραδιοφωνικοί σταθμοί της επαρχίας (ενώ παλιότερα είχε συμβεί το ίδιο με τον Orange FM - πρώην Athens Business Radio του ομίλου Κουρή, και τη συχνότητα του Pepper - πρώην Profit FM).

Αλλάζει ο υπολογισμός του ελάχιστου προσωπικού των ενημερωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, αφού θα μπορεί να «συμψηφίζεται» πχ με δημοσιογράφους που δουλεύουν ταυτόχρονα για τηλεοπτικούς σταθμούς ή εφημερίδες του ίδιου ομίλου. Γενικότερα, στο πλαίσιο κοινής διεύθυνσης τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί που βρίσκονται κάτω από κοινό έλεγχο θα μπορούν να χρησιμοποιούν από κοινού ή να ανταλλάσσουν πόρους όπως, διευθυντικά στελέχη και απασχολούμενο δυναμικό, εξοπλισμό, τεχνικές και άλλες διευκολύνσεις, μεταξύ των οποίων και η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, αντί του ταμείου των δημοσιογράφων.

Διευκολύνονται οι διαδικασίες συγχώνευσης εταιριών ΜΜΕ, κάτι που θεωρείται ως μια φωτογραφική διάταξη για τη διάσωση των ομίλων Πήγασος (Μπόμπολας) και ΔΟΛ (Ψυχάρης). Στους ομίλους αυτούς αναμένται να υπάρξει μείωση και διαμοιρασμός προσωπικού μεταξύ διαφορετικών τμημάτων. Εκτός από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και Star, οι διαδικασία θα περιλαμβάνει τον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο οποίος πρόσφατα προέβη σε απολύσεις και δεν έχει καταβάλει τις πληρωμές για συμμετοχή στη μέτρηση της ακροαματικότητας.

Καταργείται το όριο δεσπόζουσας θέσης ενημερωτικών σταθμών για τους ιδιοκτήτες που θα το θελήσουν όπως και το όριο για την απόκτηση μη ενημερωτικών Μέσων

Το αγγελιόσημο θα υπολογίζεται ως ποσοστό του τιμολογίου και όχι με βάση την τιμή τιμοκαταλόγου, που σημαίνει ότι τυχόν εκπτώσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταβάλεται μικρότερο ποσό στα ασφαλιστικά ταμεία.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

- Η όποια παράταση νομίζω δεν παραξενεύει κανένα είτε αυτή αφορά στη λήξη -ανανέωση των αδειών είτε στη θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών, μιας και το Σύνταγμα έχουμε καταλάβει ότι έχει γίνει εδώ και καιρό λάστιχο.

-Η τροποποίηση του προγράμματος από ενημερωτικό σε μη ενημερωτικό έχει νομίζω βαρύτητα στους ήδη αδειοδοτημένους ρ/σ της Αθήνας γιατί με αυτό μοριοδοτήθηκαν και θα μπορούσε η αλλαγή αυτής της συνθήκης να αμφισβητήσει την ισχύ της ίδιας της άδειας ενώ για την περίπτωση της επαρχίας αποτελεί απλά τρόπος τήρησης ή όχι της δηλωθείσης φυσιογνωμίας μιας και δεν έχει συμπεριληφθεί σε αδειοδότηση

- Ο τρόπος συγχώνευσης θα πρέπειο να διευκρινιστεί κατά πόσο θα μεταβάλει ή θα τροποιποιήσει τη σύσταση των νομικών προσώπων στα οποία έχει χορηγηθεί η όποια άδεια λειτουργίας. 

-Η πρόθεση των ενημερωτικών σταθμών να αποκτήσουν και μη ενημερωτικούς: Η θέληση να έχουν τη δυνατότητα 'επικοινωνίας' με την πολιτική εξουσία μέσω των ενημερωτικών και της κερδοφορίας μέσω των μουσικών-μη ενημερωτικών.

-Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πλέον νομιμότατες ελεύθερες απολύσεις και χαμηλότατες συμβάσεις εργασίας παντού.

για τον Orange και τον Pepper σε πειραξε που εχουν δηλωθεί ως μη ενημερωτικοί, για τον ''οικολογικό πομπό'' του ΣΚΑΙ που εκπέμπει φέρον εδω και 12 χρόνια στους 100.6 δεν σε πείραξε ?

[quote=ανώνυμος]

για τον Orange και τον Pepper σε πειραξε που εχουν δηλωθεί ως μη ενημερωτικοί, για τον ''οικολογικό πομπό'' του ΣΚΑΙ που εκπέμπει φέρον εδω και 12 χρόνια στους 100.6 δεν σε πείραξε ?

[/quote]

Το πρόβλημα με τους Orange και Pepper είναι ότι πήραν μόρια, στην μοριοδότηση, στην κατηγορία προγραμματικής πληρότητας, παρουσιάζοντας ενημερωτικό πρόγραμμα που ουδέποτε βγήκε στον αέρα.  Ο δε Orange σαν Athens Business Radio δεν λειτούργησε ποτέ με αυτή την μορφή και ονομασία αλλά αμέσως ξεκίνησε με ποπ μουσική και την ονομασία Orange, ενώ ο Pepper πήρε άδεια τότε σαν Profit FM, ένα ανύπαρκτο ραδιόφωνο που λειτουργούσε για 10-20 μέρες πριν από την σφαγή του Υμηττού το 2001, και που ουσιαστικά είχε 1-2 "ενημερωτικές" εκπομπές με τον Τράγκα κλπ. και μουσική την υπόλοιπη ημέρα, και μηδενική ακροαματικότητα (στα επίπεδα του Παρέα FM).  Για να μην πούμε για το σημερινό Μέντα 88, που πήρε άδεια για να γίνει το "πολιτισμικό" Δίφωνο FM που και αυτό ουδέποτε εξέπεμψε, και αντί αυτού βγήκε στον αέρα ο 88 FM, μετά το Virgin Radio, και μετά ο Όασις 88.

Πάντως, παρατηρήστε πως όχι μόνο μπορούν οι "ενημερωτικοί" σταθμοί να αλλάξουν πλέον και με τη βούλα το προφίλ τους σε μη-ενημερωτικό, οι μη-ενημερωτικοί σταθμοί από την άλλη προφανώς *δεν* έχουν το δικαίωμα να μετατραπούν σε "ενημερωτικούς" σταθμούς.  Έτσι, για να παραμείνουν 1-2 "ενημερωτικοί" σταθμοί στο τέλος που θα ανήκουν στα γνωστά λαμόγια της πιάτσας, χωρίς ανταγωνισμό.  Αλλά γιατί να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός;  Τι είναι οι "ενημερωτικοί" σταθμοί δηλαδή;  Σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει αυτή η ειδική μεταχείριση για δήθεν μου "ενημερωτικά" ραδιόφωνα.  Μόνο στην Ελλάδα.  Όπως επίσης μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ειδικός νόμος που επιτρέπει τα κομματικά ραδιόφωνα να εκπέμψουν χωρίς άδεια!  Ούτε στην Αφρική δεν τα βλέπεις αυτά!  

[quote=ανώνυμος]

για τον Orange και τον Pepper σε πειραξε που εχουν δηλωθεί ως μη ενημερωτικοί, για τον ''οικολογικό πομπό'' του ΣΚΑΙ που εκπέμπει φέρον εδω και 12 χρόνια στους 100.6 δεν σε πείραξε ?

[/quote]

Αναφέρει κάπου, αυτό το κείμενο τον συγκεκριμένο πομπό, και δεν το είδα; Απλά διευκρίνισα κάτι, για το προφίλ προγράμματος των παραπάνω σταθμών, όπως έχει γραφτεί στα αρχεία του ΕΣΡ. Κι επειδή ζητάς με νταϊλίκι, όντας εκτός θέματος, την γνώμη μου για το 100.6, σου απαντώ πως ναι, με ενοχλεί. Γιατί αυτή η συχνότητα, θα μπορούσε να είχε δοθεί σε κάποιον άλλο, από το κράτος, για να την αξιοποιήσει καλύτερα.

Έχει σχέση όσον αφορά το γεγονός ότι όλοι οι νόμοι που ψηφίζονται, αλλά και οι νόμοι που δεν εφαρμόζονται, είναι προς όφελος κάποιον συγκεκριμένων ιδιοκτητών και εταιρειών.  

Μπορούν πλέον οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να γίνουν από ενημερωτικοί που ήταν αρχικά, σε μη ενημερωτικοί.

Αν όμως κάτι αλλάξει στο μέλλον και κάποιοι σταθμοί θέλουν να ξαναγίνουν από μη ενημερωτικοί σε ενημερωτικοί?

Επίσης, αυτή η νέα τροπολογία, ισχύει και για τους μη ενημερωτικούς οι οποίοι έγιναν ή θέλουν να γίνουν ενημερωτικοί

(π.χ.: στη Θεσσαλονίκη: Στο Κόκκινο 93.4, Alpha 96.5, Focus 103.6, Real 107.1, και πληθώρα σταθμών στην υπόλοιπη

Ελλάδα) ή ισχύει μόνο για τους ενημερωτικούς που θέλουν να γίνουν ή έγιναν μη ενημερωτικοί? Τέλος, αυτή η νέα

απόφαση - τροπολογία για τα ΜΜΕ είναι δημοσιευμένη σε κάποια ιστοσελίδα?

Παρακαλώ να επανέλθουμε στο θέμα μας. Οι παράνομοι σταθμοί σε Αθήνα και πάτρα, καθώς και η λειτουργία της ΕΡΤ επαναλαμβάνω δεν έχουν σχέση με την τροπολογία. Όποιος θέλει να συζητήσει, ας γράψει κάτω από τα σχετικά άρθρα ή στο φόρουμ

Εγγραφή στο all greek radio news