Το Despacito άνοιξε τις πόρτες του ραδιοφώνου στη latin μουσική

Το "Despacito" υπήρξε ξεκάθαρα το τραγούδι του καλοκαιριού με την επιτυχία του hit να ξεπερνάει τα ισπανόφωνα ακροατήρια για να γίνει το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι της χρονιάς στις Η.Π.Α. και αλλού. Το τραγούδι του Luis Fonsi και του Daddy Yankee, το οποίο έχει βρεθεί στην κορυφή της κατάταξης του Hot 100 για τουλάχιστον 13 εβδομάδες, έσπασε το ρεκόρ ως το τραγούδι με τις πιο πολλές ακροάσεις στο Spotify και είναι το πρώτο βίντεο του YouTube που έφτασε τα 3 δισεκατομμύρια μεταδόσεις. Το τραγούδι άνοιξε επίσης την πόρτα ώστε και άλλα ισπανόφωνα κομμάτια να παίξουν στα ραδιόφωνα του εξωτερικού.

«Η γοητεία του "Despacito" είναι ότι ποτέ δεν ήταν ένα τραγούδι που πέτυχε στοχεύοντας σε κάποιο διαφορετικό στυλ μουσικής. Όταν κάθισα με την κιθάρα μου για να γράψω αυτό το τραγούδι, ήθελα απλώς να γράψω ένα σπουδαίο τραγούδι με το οποίο οι άνθρωποι θα συνδεθούν αυτόματα, θα χορέψουν και θα απολαύσουν πραγματικά, οπότε μου άρεσε που είδα πώς -με έναν πολύ οργανικό τρόπο- όλος ο κόσμος απλώς συνδέθηκε με αυτό», δήλωσε ο Φόνσι σε συνέντευξή του από την Ισπανία, όπου είχε προγραμματίσει να ερμηνεύσει το παγκόσμιο χιτάκι.

Το "Despacito" είναι το πρώτο ισπανόφωνο τραγούδι που έφτασε στην κορυφή του Hot 100 μετά το "Macarena" του Los del Rio το 1996. Το χαλαρό τζαμάρισμα για το πώς σιγά σιγά δημιουργήθηκε ένας έρωτας έχει πάρει διαστάσεις λαϊκής κουλτούρας από την κυκλοφορία του τον Ιανουάριο, πωλώντας περισσότερα από 7,7 εκατομμύρια κομμάτια - με βάση τις ψηφιακές πωλήσεις και τις υπηρεσίες ροής ήχου και βίντεο - σύμφωνα με τη Nielsen Music. Έχει περάσει 27 εβδομάδες στο νούμερο 1 στα charts των λάτιν τραγουδιών του Billboard και ενώ μερικοί πιστεύουν ότι ο Justin Bieber βοήθησε να γίνει το τραγούδι μεγάλη επιτυχία όταν έκανε το remix του, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. "Τεχνικά, ο λόγος για τον οποίο ο Justin Bieber ανακάλυψε το τραγούδι ήταν επειδή ήταν ήδη τόσο δημοφιλές", δήλωσε ο Rocio Guerra, επικεφαλής της λάτιν κουλτούρας του Spotify.

Το "Despacito" είχε φθάσει στο Top 40 στο Hot 100 και μετά το remix από τον Bieber - το οποίο περιλαμβάνει τον pop star να τραγουδά στα ισπανικά - το τραγούδι έφτασε στο Νο. 1. Το remix βρέθηκε 14 εβδομάδες στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας του Spotify μέχρι που αντικαταστάθηκε από το "Mi Gente" του J. Balvin - ένα άλλο ισπανικό τραγούδι που βρήκε επιτυχία στο αμερικανικό ραδιόφωνο και τα pop charts. Το "Mi Gente", μια συνεργασία με τον Willy Williams, πήρε τη θέση Νο 30 στο Hot 100 μετά από μόλις ένα μήνα στη λίστα.

"Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που συνέβη μια μέρα στην άλλη ... ο μουσικός κλάδος της λάτιν μουσικής και η κοινότητα των καλλιτεχνών έχει δουλέψει καιρό προς αυτή την κατεύθυνση, και δεν σκέφτομαι ειδικά μόνο για τις ΗΠΑ, είναι μια παγκόσμια δυναμική", δήλωσε ο Guerra. "Πλατφόρμες όπως το Spotify δίνουν πρόσβαση στα ίδια τραγούδια, την ίδια στιγμή, σε όλον τον κόσμο, έτσι ώστε να μας επιτρέπουν να έχουμε περισσότερους λάτιν καλλιτέχνες στα charts (παγκοσμίως)".

"Υπήρξε ένα φαινόμενο ντόμινο", πρόσθεσε ο Guerra, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν επί του παρόντος οκτώ λάτιν τραγούδια στο παγκόσμιο chart του Spotify, το οποίο περιλαμβάνει 50 τραγούδια. "Όσο περισσότερα τραγούδια βάζουμε στο παγκόσμιο chart, τόσο πιο πολύ συνηθίζει ο κόσμος να ακούει τραγούδια σε διαφορετική γλώσσα".

Είπε ότι το Spotify έχει τα τελευταία δύο χρόνια προωθήσει συστηματικά τη λάτιν μουσική σε περιοχές εκτός της Λατινικής Αμερικής: "Προσπαθούμε να προωθήσουμε την κατανάλωσή της σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ"

Και υπάρχει απόδειξη ότι αυτό λειτουργεί. Ο Daddy Yankee έγινε ο πρώτος λάτιν καλλιτέχνης που έφτασε στο Νο 1 του Spotify τον Ιούνιο, παίρνοντας τη θέση από τον Ed Sheeran και το είδος της λάτιν έφτασε να είναι το τρίτο συνολικά είδος παγκοσμίως στο Spotify, ακριβώς πίσω από το pop και το hip-hop.

Ρυθμούς λάτιν μπορεί να ακούσει κανείς και στις τρέχουσες επιτυχίες στα αγγλικά, όπως στα "Wild Thoughts" του DJ Khaled και της Rihanna, οι οποίες αναδεικνύουν το megahit του 1999 του Carlos Santana "Μαρία, Μαρία" και το "Unforgettable" της French Μοντάνα, το οποίο έχει στυλ reggaeton (Ο J. Balvin εμφανίζεται στο latin remix του).

Ο Fonsi δήλωσε ότι δεν θέλει να του αποδοθούν εύσημα για την επιτυχία της λατινικής μουσικής στο ποπ ραδιόφωνο, αλλά ξέρει ότι το "Despacito" βοήθησε στο να διαμορφωθεί η συγκεκριμένη διάθεση.

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news