Δημόσια διαβούλευση με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς για το RDS

Σε τάξη προσπαθούν να βάλουν οι αρμόδιες αρχές το σύστημα μετάδοσης πληροφοριών στην οθόνη του ραδιοφώνου, που λειτουργεί με την επωνυμία RDS. Ήδη από χτες, Παρασκευή 27 Οκτώβρη, έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση πάνω σε σχέδιο οδηγίας για το "σύστημα ταυτοποίησης" των ραδιοφωνικών σταθμών, που περιλαμβάνεται στην υπηρεσία. Το σχέδιο προβλέπει ένα στατικό μήνυμα PS το οποίο θα εμφανίζει έναν 8ψηφιο κωδικό για κάθε ραδιοφωνικό σταθμό, τη μετάδοση της ταυτότητας του ραδιοσταθμού κάθε 10 λεπτά από το πεδίο RT και την μη χρήση του συστήματος εναλλακτικών συχνοτήτων (AF) και των πληροφοριών για την κίνηση (TA/TP).  Στο υπάρχον κείμενο δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πεδίο PI. Edit: Διαβάστε τα σχόλιά μας πάνω στις αστοχίες και τα λάθη της πρότασης του ΕΣΡ

Μέχρι μέσα Νοέμβρη η διαβούλευση

Το ΕΣΡ σχολιάζει ότι «με την Οδηγία θα υλοποιηθεί η υποχρέωση των σταθμών για παροχή πληροφόρησης ως προς βασικά στοιχεία της ταυτότητάς τους και θα ικανοποιηθεί η πρακτική ανάγκη ενημέρωσης ακροατών και άλλων δημόσιων αρχών (Εθν. Επ. Τηλεπ/νιών Ταχ.). H χρήση του συστήματος RDS είναι ήδη γνωστή στους περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς και ακροατές, πλην όμως γίνεται μέχρι σήμερα χωρίς να υπάρχουν
κανόνες.» Το κείμενο του σχεδίου Οδηγίας και οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στoν ιστότοπο του ΕΣΡ (μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ στο τέλος του άρθρου) και η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 στις 16:00. Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και μετά από λίγες μέρες το τελικό κείμενο. Οι ενδιαφερόμενοι, είτε μέσω των συλλογικών τους φορέων, είτε μεμονωμένα, μπορούν να διατυπώσουν τη γνώμη τους στη διεύθυνση radioatesr.gr αναγράφοντας στο θέμα τις λέξεις «Διαβούλευση Οδηγίας RDS».

Στατικό PS με οχταψήφιο κωδικό ταυτότητας

Οι προτεινόμενοι κανόνες αφορούν κυρίως την μετάδοση κωδικών ονομασιών και στοιχείων ταυτότητας. Η πραγματική αλλαγή είναι ότι αντί των ανάμικτων πληροφοριών που μεταδίδονται σήμερα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί πρέπει να μεταδίδουν στο πεδίο PS (program service) υποχρεωτικά την αποτελούμενη από οκτώ ψηφία κωδική ονομασία τους, όπως αυτή καταχωρίζεται στον αναρτημένο στον ιστοχώρο του ΕΣΡ πίνακα. Η ονομασία αυτή αναλύεται ως εξής:

  • τα τέσσερα πρώτα ψηφία περιέχουν τα αρχικά του διακριτικού τους τίτλου (με λατινικά στοιχεία),
  • τα δύο επόμενα ψηφία τον αύξοντα αριθμό του νομού στον οποίο εκπέμπουν και
  • τα δύο τελευταία ψηφία τον αύξοντα αριθμό της βεβαίωσης λειτουργίας, σύμφωνα με τον πίνακα που είναι αναρτημένος στον ιστοχώρο του ΕΣΡ.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ΕΣΡ, ο ραδιοφωνικός σταθμός Ράδιο Κρήτη θα έχει οχταψήφιο κωδικό KRHTI1701, το Νέο Ραδιόφωνο NEO01721 και τα Ραδιοκύματα Κρήτης KYMA1725.

Ειδικά ως προς τα στοιχεία ταυτότητας, προτείνεται η περιοδική εμφάνισή τους κάθε δέκα λεπτά (10’) στο πεδίο RT, έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα κατά την μετάδοση της συνήθους ροής πληροφοριών (π. χ. τίτλοι τραγουδιών για τους μουσικούς σταθμούς, τίτλος εκπομπής και όνομα παραγωγού). 

Υπηρεσίες που θα μείνουν ανενεργές

Λόγω της έλλειψης αδειών λειτουργίας, αποφασίστηκε η μη ολοκληρωμένη ενεργοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η υπηρεσία RDS κατά την παρούσα φάση. Για το λόγο αυτό προτείνεται η μη χρησιμοποίηση του πεδίου ΑF (alternative frequencies), που προϋποθέτει τον ορισμό στην άδεια λειτουργίας συγκεκριμένων συχνοτήτων που θα χρησιμοποιεί ο σταθμός, καθώς δεν επιτρέπεται η χρήση περισσότερων της μίας συχνοτήτων κατά τη χρήση των δευτερευουσών θέσεων εκπομπής. Επίσης, μέχρι την λήψη απόφασης για τον τρόπο ενημέρωσης σχετικά με κυκλοφοριακά θέματα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (Τροχαία, Αστυνομία, Εταιρείες Αυτοκινητοδρόμων) και για την αποφυγή σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προτείνεται να μην γίνεται χρήση του πεδίου ΤΑ/TP (traffic announcement / traffic program).

Τέλος, για τη διαμόρφωση ενός κειμένου ευρύτερα αποδεκτού, το ΕΣΡ θέτει σε δημόσια διαβούλευση το επισυναπτόμενο σχέδιο Οδηγίας (και σε Παράρτημα παράδειγμα καταχώρισης κωδικών ονομασιών για το Νομό Ηρακλείου).

Radio stations Crete RDS

Radio stations RDS Crete

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news