28η Οκτωβρίου: Ολοήμερο αφιέρωμα από το ραδιόφωνο της Εκκλησίας

Ολοήμερο ραδιοφωνικό αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου μεταδίδει σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το πρόγραμμα αποτελείται από μία σειρά από αρχειακές ραδιοφωνικές εκπομπές με ιστορικές πληροφορίες για τα γεγονότα και το ευρύτερο ιστορικό περιβάλλον του 1940, αλλά και μουσικά αφιερώματα. Η μέρα ξεκίνησε με την δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε απευθείας μετάδοση από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επετειακές ραδιοφωνικές εκπομπές καλύπτουν διάφορες θεματικές σχετικά με την περίοδο. Στην εκπομπή ο "Τύπος του 1940" Θεόδωρος Ιγνατιάδης επιχειρεί να παρουσιάσει τον πόλεμο του 1940 μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τα κείμενα των εφημερίδων της εποχής. Η Κατερίνα Χουζούρη αναφέρεται στην 28η Οκτωβρίου του 1940, στα γεγονότα, στην αντίδραση του λαού και στις πρώτες μάχες με καλεσμένη την Μαρία Μαντουβάλου, Καθηγήτρια Νεότερης και Μεσαιωνικής Φιλολογίας στο Παν/μιο Αθηνών.

Σε μια αφιερωματική ραδιοφωνική εκπομπή ο Νίκος Διονυσόπουλος παρουσιάζει σπάνια δημοτικά τραγούδια για τον αγώνα του 1940, ενώ ο Χρήστος Βλαχογιάννης και ο Λευτέρης Δακαλάκης παρουσιάζουν ένα ευρύτερο μουσικό αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου του 1940.

Ο Μάκης Αδαμόπουλος, ακολουθεί την νικηφόρα πορεία του Ελληνικού Στρατού, καταγράφει τις μάχες που δόθηκαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και αναφέρεται στις πόλεις που απελευθερώθηκαν.  Ο Κωνσταντίνος Παππάς διαβάζει από το βιβλίο «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ 1940 – 1941» του Άγγελου Τερζάκη. Η Σμαραγδή Καράγιωργα αναφέρεται στον ρόλο των γυναικών στο έπος του 1940.

Η Αδαμαντία Μπούρτζινου παρουσιάζει τις αναμνήσεις και τις καταγραφές της καθημερινής ζωής από το 1940 έως το 1944, που αναφέρονται στο ημερολόγιο της Ιωάννας Τσάτσου, ενώ ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, επιχειρεί να καταγράψει και αναδείξει το έπος του 1940 μέσα από τα έργα και τις μαρτυρίες των λογοτεχνών, ποιητών και άλλων ανθρώπων του πνεύματος της εποχής εκείνης, όπως ο Θανάσης Βαλτινός, ο Κώστας Χατζηαντωνίου και ο Νίκος Ορφανίδης.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news