Τρεις μήνες χωρίς τoν Star FM η Σπάρτη

Παρότι πέρασαν τρεις μήνες, οφείλουμε να αναφερθούμε έστω και τώρα σε μια είδηση που δεν αναδείχτηκε λόγω των καλοκαιρινών διακοπών. Πρόκειται για την οριστική διακοπή λειτουργίας του Star FM 94,1 της Σπάρτης, ο οποίος κατέβασε τον διακόπτη στις αρχές Ιουλίου.

Ο Star FM αποτελούσε ένα από τα πιο ιστορικά ραδιόφωνα της Σπάρτης, ως μετεξέλιξη παλιών ερασιτεχνικών προσπαθειών, τα πρώτα χρόνια της "άνοιξης" της τοπικής ραδιοφωνίας. Πρωτοεξέπεμψε στις 5 Σεπτέμβρη του 1994. Όλα τα χρόνια διατήρησε ένα νεανικό μουσικό προφίλ, αφιερωμένο καταρχήν στην ξένη ροκ και ποπ μουσική για τα πρώτα χρόνια, που διευρύνθηκε την τελευταία δεκαετία με ελληνική μουσική. Εξαιτίας της πολυετούς παρουσίας του στην πόλη, με τα στούντιο πάνω από την κεντρική πλατεία, αλλά και του νεανικού του χαρακτήρα, πολλοί κάτοικοι της πόλης έχουν συνδέσει με τον ραδιοφωνικό σταθμό γλυκές αναμνήσεις από τα νεανικά τους χρόνια.

Ο δημιουργός του ραδιοφωνικού σταθμού αποχαιρέτισε το ραδιόφωνο με μια ανάρτηση στον τοίχο του στο Facebook: «Τέλος εποχής, σας ευχαριστώ όλους, φίλους, συνεργάτες, διαφημιζόμενους, για αυτά τα 23+ χρόνια, περισσότερα. [...] Ξανά ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη σας, για τις χαρές, τις λύπες και κυρίως τις αναμνήσεις...» Ο Άκης Κουλογεωργίου συνεχίζει ως επαγγελματίας στην μουσική επιμέλεια και ηχητική κάλυψη εκδηλώσεων.

Με το σταθμό συνεργαστηκαν μεταξύ άλλων ως παραγωγοί οι Νίκος Γιαννάκος, Γιάννης Γιαννούσης, Ασπασία Δαλακούρα, Κοσμάς Κατραμάδος, Ντίνος Καρράς, Γιώργος Μπεκιάρης, Γιάννης Μουτσόπουλος, Κώστας Τσέγκος, Σωτήρης Χρηστίδης και Χρήστος Χρυσάφης.

Οι αναμνήσεις των ακροατών

Ακροατές και συνεργάτες δεν έκρυψαν τα συναισθήματά τους: «Ένα ραδιόφωνο που ήταν σταθμός στη ζωή μας. Μας έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούμε να κάνουνε γνωριμίες που εξελίχθηκαν σε σχέσεις ζωής και το σημαντικότερο μας εχει γεμίσει ευχάριστες αναμνήσεις που θα τις κουβαλάμε για πάντα μέσα μας». «Άκη εγώ τι να πω τώρα! Χάρις σε αυτόν το σταθμό άλλαξε όλη η ζωή μου, ξέρεις φίλε. Ένας σταθμός μια ιστορία. Μια γλυκιά ανάμνηση» «Ήμουν στο δρόμο για Μάνη, όταν άκουσα τον διακόπτη να "κλείνει"... Διερωτήθηκα... Τι έγινε... Άκη μπορεί ένας διακόπτης να "κατέβηκε" αλλά μιας που αντιβίωση για το μικρόβιο των FM δεν υπάρχει, εύχομαι από κεραίας (καρδιάς) στα επόμενα και στα καλύτερα!»

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού που ένα ραδιόφωνο έβγαλε όλο τον κόσμο της πόλης έξω στους δρόμους για το έπαθλο. Η ζωντανή ραδιοφωνική κάλυψη με τα τεχνικά μέσα της εποχής την έκαναν μαγευτική. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ζωντανή μετάδοση μέσα από την Imago και τους ψαράδες να κάνουν και αυτοί πάρτι μέσα στον Λακωνικό κόλπο. Δεν θα ξεχάσω πότε τις εκπομπές μέσα από το Polo της Volkswagen στους δρόμους της πολύς και να προσπαθούν οι ακροατές να μας εντοπίσουν κερδίζοντας δώρα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το γκρέμισμα του τοίχου στο Μικρο Καφέ με τους Pink floyd ζωντανά από το πρώτο μουσικό ραδιόφωνο που κάρφωσε την κορυφή της ακροαματικότητας με μια ομάδα παιδιών που αγαπούσαν πραγματικά αυτό που έκαναν. Ρομαντισμός, τρελλά συναισθήματα, αναμνήσεις και μουσικάρες τα κύρια χαρακτηριστικά του Star. Για μένα είναι ένα κομμάτι ζωής και ένα κάλο σχολείο σε αυτά τα 30 χρονιά επαγγελματικής μουσικής. Πιάσε star και ξεχνατα όλα! Θα σε θυμόμαστε. Με εκτίμηση, Κώστας Τσέγκος»

Λιγότερα ραδιόφωνα για την Σπάρτη

Το κλείσιμο του Star FM έρχεται μόλις μερικούς μήνες μετά την διακοπή λειτουργίας ενός άλλου ιστορικού ραδιοφωνικού  σταθμού της Σπάρτης, του Ελλάδα FM. Όπως είχαμε γράψει και τότε, είχε προηγηθεί μια σημαντική μείωση των ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν στο νομό Λακωνίας, με το κλείσιμο των Muzik (Ράδιο Λακωνία) 91,3, Ραδιοφωνία Νότιας Λακωνίας 935 και Ράδιο Σπάρτη/Χριστιανισμός 95,8. Σημείο των καιρών ή απλά αλλαγή πορείας για το τοπικό ραδιόφωνο;

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Λυπάμαι πολύ για τον Star FM και τα υπόλοιπα Λακωνικά ραδιόφωνα που έβαλαν λουκέτο εν μέσω κρίσης. Αλλά έχω μια απορία: Οι ιδιοκτήτες των (προαναφερθέντων στο άρθρο σας) ραδιοφωνικών σταθμών που ως επί το πλείστον δεν εκπέμπουν σήμα στη Λακωνία και τις ευρύτερες Πελοποννησιακές περιοχές, δεν σκέφτονται να προβούν σε τυχόν πώλησή τους, όπως γίνεται τελευταία???

O 935 εκλεισε διοτι δεν πηρε ποτε ΒΝΛ,
ο Χριστιανισμος με 'ανωθεν" εντολη οπως σε ολη την Ελλαδα,
{Ψαξτε λιγο το θεμα ραδιο Σπαρτη, ο ορισμος του περιφερειακου ραδιοφωνου}
Ο Λακωνια/Μιουζικ στην ακμη του, λογω διαφωνιων,
Και οι Ελλαδα-Σταρ, λογω εγκαταλειψης απο τους ιδιοκτητες, στη συχνοτητα κ στους συνεργατες χρονων...

Εγγραφή στο all greek radio news