Εντός 6ετίας αλλάζουν συχνότητα οι μικροκυματικές ζεύξεις των ραδιοφωνικών σταθμών

Μακροπρόθεσμες αλλαγές στη μεταφορά ραδιοφωνικού προγράμματος με μικροκυματικές ζεύξεις προδιαγράφονται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων. Πρόκειται για τη ζώνη 1785-1800MHz η οποία με βάση απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αποδοθεί προς χρήση από ασύρματο ακουστικό εξοπλισμό υπηρεσιών προγραμματισμού και ειδικών εκδηλώσεων (audio PMSE).

Η ΕΕΤΤ, με αφορμή δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, επισημαίνει ότι η εν λόγω ζώνη, μέχρι την έναρξη ισχύος της ανωτέρω Απόφασης, διατίθετο για εκχώρηση συχνοτήτων σταθερών ζεύξεων ραδιοφωνικών σταθμών. Συγκεκριμένα έχουν εκδοθεί αρκετά δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη συχνοτήτων 1785-1800 MHz εκ των οποίων κάποια λήγουν στις 31/12/2023. Με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ήδη χορηγηθέντα δικαιώματα χρήσης Σταθερής Υπηρεσίας για τη μεταφορά ραδιοφωνικού προγράμματος ισχύουν έως την ημερομηνία λήξης τους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ανανέωσής τους ή χορήγησης νέων δικαιωμάτων στη ζώνη αυτή.

Μακροπρόθεσμα, η ΕΕΤΤ συνιστά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να μετακινηθούν σε άλλες συχνότητες οι μικροκυματικές ζεύξεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών, η ζώνη συχνοτήτων 1700-1710 MHz διατίθεται επίσης για την εκχώρηση συχνοτήτων σταθερών ζεύξεων ραδιοφωνικών σταθμών. Η ΕΕΤΤ στο πλαίσιο αυτό έχει χορηγήσει αρκετά δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σε Ραδιοφωνικούς Σταθμούς για τη μεταφορά ραδιοφωνικού προγράμματος από το σημείο παραγωγής στο σημείο εκπομπής και στη ζώνη αυτή.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Το μέλλον των ραδιοφωνικών ζεύξεων πιστεύω οτι ανήκει στις ζεύξεις ΙP, δηλαδή μεταφορά σε πραγματικό χρόνο του composite (ΜPX) από τους ραδιοθαλάμους προς το κέντρο εκπομπής μέσω δικτύου TCP/IP. 

Εγγραφή στο all greek radio news