Πόσους πανελλαδικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς θα αντέξει η μπάντα;

Στις τελευταίες τους εξαγγελίες, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου έκαναν λόγο για έναν μεγάλο αριθμό πανελλαδικών ραδιοφωνικών συχνοτήτων με βάση την ψηφιακή ραδιοφωνία, που με βάση την τεχνική χωρητικότητα φτάνουν τις 18. Ακόμα και αν από τις 18 συχνότητες αφαιρεθούν αυτές που θα πάρει η δημόσια ραδιοφωνία, δηλαδή 5 ή 6 συχνότητες, οι 13 πανελλαδικές συχνότητες που θα απομείνουν για ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, φαίνονται ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή και τον αριθμό των σταθμών που βρίσκονται υπό δικτύωση.

Όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, η ύφεση που επήλθε στο ενημερωτικό ραδιόφωνο την τελευταία δεκαετία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν πανελλαδικά. Ενδεικτικά ο Flash και o Antenna διέκοψαν το ενημερωτικό πρόγραμμα, ο Σκάι μείωσε σημαντικά τους συνεργάτες και ο Βήμα FM είναι τελευταία εκτός λειτουργίας. Σημαντικά μειώθηκαν και οι δικτυώσεις των μουσικών σταθμών. Κατά τη γνώμη μας, αυτό αποτελεί ένδειξη του μειωμένου ενδιαφέροντος των αθηναϊκών σταθμών για πανελλαδική εμβέλεια, αλλά ίσως και των τοπικών σταθμών να επενδύσουν σε μια τέτοια συνεργασία.

Από την άλλη, οι περιορισμοί των 5 ωρών ανά ημέρα και οι νομικές προϋποθέσεις δεν αποκλείεται να λειτουργούσαν ανασταλτικά για τους μεγάλους σταθμούς. Είναι πάντως γνωστό ότι με το ξεκίνημα της Digea μεγάλοι ραδιοσταθμοί (με αντίστοιχα κανάλια) είχαν εκφράσει την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι δεν επετράπη η ενσωμάτωση ραδιοφωνικών προγραμμάτων στο ιδιωτικό τηλεοπτικό μπουκέτο, σε αντίθεση με την ΕΡΤ που το έπραξε ευθύς αμέσως. Άραγε η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ θα ικανοποιήσει το αίτημα αυτό των καναλαρχών;

Σε κάθε περίπτωση, παρότι οι πανελλαδικές άδειες θα έχουν μόνο ψηφιακό χαρακτήρα και δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα κραταιά FM, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι αποτελούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τυράκι για τους επιχειρηματίες των media που θα ήθελαν να επεκτείνουν ραδιοφωνικά τις δραστηριότητες των πανελλαδικών ψηφιακών τους μέσων. Το ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των πανελλαδικών ψηφιακών ραδιοφωνικών αδειών, κι αν θα βρεθεί ικανός αριθμός επιχειρηματιών να επενδύσουν σε αυτές, αποφέροντας ταυτόχρονα για το οικονομικό όφελος το οποίο προσδοκεί η κυβέρνηση, αποτελεί ακόμη ένα πολύ μεγάλο ερώτημα.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Από τεχνικής πλευράς, οι πανελλαδικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στο δίκτυο DAB+ μπορούν να είναι και παραπάνω από 18 (σχεδόν οι διπλάσιοι). Αυτό γίνεται με τη δημιουργία και δεύτερου πανελλαδικού πολυπλέκτη. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο πρώτος πολυπλέκτης (για τους 18) θα εκπέμπει πανελλαδικά σε μονοσυχνοτικό δίκτυο (SFN), ενώ ο δεύτερος σε πολυσυχνοτικό (MFN).

Εγγραφή στο all greek radio news