Εκπέμπει δικαιωμένος μετά από 16 χρόνια ο "Χριστιανισμός"

Ξανά στον αέρα, και μάλιστα πάνω σε έναν πειρατικό σταθμό, βγήκε τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας της Πεντηκοστής με το όνομα "Χριστιανισμός" στη συχνότητα των 104.3. Η επιστροφή του εν λόγω ραδιοφωνικού σταθμού είναι ένα αξιόλογο περιστατικό για τα ραδιοφωνικά δρώμενα, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας νομικής μάχης που διήρκησε 16 χρόνια, όταν ο ραδιοφωνικός σταθμός έκλεισε βίαια με την εφαρμογή της νομικά αίωλης ραδιοφωνικής αδειοδότησης του 2001.

"Ταπώματα" και ραδιοφωνικό χάος με το "καλημέρα"

Ο ραδιοφωνικός σταθμός θρησκευτικού περιεχομένου ξεκίνησε να εκπέμπει ξανά στις 13 Αυγούστου από την Πάρνηθα στους 104,3, συχνότητα που του έχει αποδοθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η εκπομπή στη συγκεκριμένη συχνότητα έπεσε πάνω στον ραδιοφωνικό σταθμό λαϊκής μουσικής "Μινόρε" που εκπέμπει από το 2010, χωρίς ωστόσο να διαθέτει Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας. Έτσι, για πάνω από δύο εβδομάδες δημιουργήθηκε το φαινόμενο ένας νόμιμος ραδιοσταθμός να δέχεται παρεμβολές από έναν μη νόμιμο, το οποίο είναι ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στα ερτζιανά της πρωτεύουσας.

Επιπλέον, λόγω της εκπομπής του από την Πάρνηθα και όχι από τον Υμηττό, η εμβέλεια του Χριστιανισμού δεν καλύπτει πλήρως το λεκανοπέδιο Αττικής, ωστόσο επεκτείνεται σε άλλες περιοχές, όπως η Βοιωτία και κομμάτια της Εύβοιας.

Μια νομική δικαίωση μετά από 16 χρόνια και μια θρησκευτική "μεροληψία"

Η υπόθεση του Χριστιανισμού πηγαίνει πίσω στο 2001, όταν εφαρμόστηκε η ραδιοφωνική αδειοδότηση που είχε διεξαχθεί επί υπουργείας Δημήτρη Ρέππα. Τότε είχαν εξαναγκαστεί δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί σε κλείσιμο. Η αδειοδότηση είχε γίνει με βάση ένα σύστημα μοριοδότησης για το χρόνο λειτουργίας, το απασχολούμενο προσωπικό, την πραγματική επένδυση και την προγραμματική επάρκεια. Στην τελική μοριοδότηση ο Χριστιανισμός, που λειτουργούσε ήδη από το 1993, είχε βρεθεί χαμηλά στα μόρια, ωστόσο μετά από 6 χρόνια κέρδισε προσφυγή στο συμβούλιο της Επικρατείας αποδεικνύοντας ότι είχε σκοπίμως βαθμολογηθεί λανθασμένα ως προς τα κριτήρια παλαιότητας και προγραμματικής επάρκειας. Χρειάστηκαν άλλα δέκα χρόνια ώστε το ΕΣΡ, στη νέα σύνθεσή του, να μπορέσει να διαθέσει  φέτος συχνότητα στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σφράγισμα του 2001 ήταν η αρχή της κατηφόρας για τον ραδιοφωνικό σταθμό Χριστιανισμός, ο οποίος μέχρι τότε διέθετε ένα μεγάλο δίκτυο τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών σε ολόκληρη τη χώρα, οι περισσότεροι από τους οποίους οδηγήθηκαν σε κλείσιμο.Το 2006 με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) έκλεισε ο σταθμός της Ρόδου, ενώ σημαντική ήταν η απώλεια του Ράδιο Άποψη στη Θεσσαλονίκη το 2010.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι ενώ το ραδιόφωνο της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας της Πεντηκοστής εξαναγκάστηκε σε κλείσιμο, δεν συνέβη το ίδιο με τον ορθόδοξο ραδιοφωνικό σταθμό της Μητρόπολης Πειραιά. Ο σταθμός του Μητροπολίτη Καλλίνικου παρότι επίσης δεν είχε συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια, συνέχισε να εκπέμπει κανονικά χωρίς άδεια και στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στις επιπρόσθετες άδειες που δόθηκαν με υπουργική απόφαση αργότερα. Η συχνότητα της Πειραϊκής Εκκλησίας ήταν εκτός των προβλεπόμενων από το χάρτη συχνοτήτων, αφού απέχει λιγότερο από 0,4 MHz από τον πλησιέστερο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Εξυπακούεται ότι η επαναλειτουργία του Χριστιανισμού συνοδεύτηκε από διαμαρτυρίες από ορθόδοξες φωνές, όπως για παράδειγμα το ιστολόγιο "Πενταπόσταγμα", το οποίο έγραψε χαρακτηριστικά ότι "η Ελλάδα μετατρέπεται στην χώρα των αιρέσεων. Όπου όλοι έχουν δικαιώματα εκτός από την επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία. Ότι και αν ζητήσει η Εκκλησία θα συναντήσει αντιδράσεις, όταν όμως ζητήσει κάτι η αίρεση όλοι οι «ψευτοκουλτουριάριδες» τρέχουν να ικανοποιήσουν το αίτημα."

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Μάλιστα, μόλις από χθες εκπέμπει στους 104.3 ο Χριστιανισμός... αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει ακόμα και ο Μινόρε! Σίγουρα θα δούμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες.

Κατι καταλαβα που εκπέμπει ο Μινόρε στην ιδια συχνότητα με τον Χριστιανισμο, μάλιστα εδω στη Γλυφαδα με την σκιά του Υμηττου ο Χριστιανισμος περνάει καμπάνα με κάποιες πολυ μικρες διαλείψεις απο το ράδιο Ερμιονίδα. Σίγουρα θα δούμε εξελίξεις. Όπως και ο Μινόρε (αν και παράνομος κανεις δεν τον κουναει) ετσι και οι Πεντηκοστιανοι παντα είχαν "γερό χαρτί" απο την δικαίωση τους στο ΣτΕ μεχρι και την τωρινη κατοχύρωση τους στη συχνότητα 104,3. Ποιο ειναι το κ/ε του Χριστιανισμού; Πάρνηθα; Πεντέλη; Αίγινα; Παλαιότερα εξέπεμπαν απο την Πεντέλη μαζι με το ράδιο υγεία οικολογία! Σημειώνω για καθαρά ενημερωτικό σκοπό για τους  ραδιοδιφες που αγαπάνε την ρετρό ιστορία του ραδιοφώνου το εξης παράδοξο! Πως παρολο που η Πεντέλη σκιάζεται απο τον όγκο του Υμηττου κάλυπτε καθαρά την Γλυφάδα σε αρκετά μεγάλη έκταση!

Αν έπαιζε παλιά από Πεντέλη, αν η Πεντέλη είχε "πέρασμα" προς Γλυφάδα, και αν ακούγεται καλά στην Γλυφάδα, τότε μάλλον θα παίζει ξανά από το ίδιο σημείο. Είχα πάντως την εντύπωση πως στον Υμηττό είχε εγκαταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να παίζει από Υμηττό, σε περιοχές που περνάει δυνατά ο Υμηττός στο κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχει ίχνος του Χριστιανισμού παρά μόνο ένα ελάχιστο χιονάκι/βράσιμο που ακούγεται ελαφρά μαζί με τον "άκου". Πριν το 2001 πάντως δεν θυμάμαι να έπιανε ιδιαίτερα καλά προς τις παραλιακές περιοχές αλλά μπορεί να κάνω και λάθος!

Όσο για τον "άκου" είναι γερό χαρτί αλλά ήδη έχει μετακινηθεί δύο φορές, από τους 106.7 στους 104.2 και μετά από τους 104.2 ένα κλικ δίπλα στους 104.3. Θα έλεγα πως αργά ή γρήγορα θα πάει αλλού. Που θα πάει όμως αν όντως μετακινηθεί; Θα δούμε!

Η παλιά συχνότητα του Χριστιανισμου ηταν 93,9. Μεχρι το ελληνικό και την Ευρυαλη - κάτω Γλυφάδα ειχε καθαρό σήμα, επειτα ξεκινουσε να επηρεάζει ο όγκος του Υμηττου και άρχιζε να εξασθενεί. Βούλα δεν κάλυπτε το σήμα. Αντανακλάσεις; Ποιος ξέρει... Οποίος γνωρίζει ας μας πει. 

Αυτό είναι χαρακτηρηστικό σήματος από τον Υμηττό αλλά δεν έχω ακούσει κάποιο σήμα από Πεντέλη (εν γνώση μου) για να ξέρω αν έχει παρόμοια λήψη προς παραλία.

Στα σίγουρα το "ράδιο υγεία οικολογία" ειχε πομπο στην Πεντέλη, (αν κάποιος φίλος γνωρίζει ας πει τα σχετικά) απο  παραλιακή μεχρι δικηγορικά Γλυφάδα και στην λεοφωρο Βουλιαγμενης στο Ελληνικο μεχρι την Ευρυαλη και στην άνω Γλυφάδα - Καραπάνου το ράδιο υγεία οικολογία ειχε καθαρη εκπομπή, μάλλον και ο Χριστιανισμος ειχε τον πομπό στην Πεντέλη. Μάθαμε τελικα απο που εκπέμπει στους 104,3;

Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν εκπομπή από Υμηττό. Σε παλαιότερες (προ 2001) αναφορές του τύπου, όπως για παράδειγμα στις Τυπολογίες της τότε Ελευθεροτυπίας, είχε γίνει αναφορά για το κοντέινερ του Υγεία Οικολογία στον Υμηττό. Σε κάθε περίπτωση, με τον Nitro να έχει δεύτερη συχνότητα τότε για τις παραλιακές περιοχές στους 93.4 θα ήταν αδύνατον ο Υγεία Οικολογία να ακουστεί πιο πέρα από το Ελληνικό.

Οι αναφορές λήψεις που υπάρχουν για τον Χριστιανισμό (πεντακάθαρη λήψη στην Χαλκίδα, λήψη σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου έχει σκιά ο Υμηττός, σχεδόν ή εντελώς ανύπαρκτη λήψη εκεί που "καμπανίζει" ο Υμηττός) δείχνουν εκπομπή μάλλον από Πάρνηθα. Πριν μερικούς μήνες είχα ακούσει τους 91.8 σε κομμάτι της Εθνικής Οδού βόρεια της Αθήνας, μετά την Πεντέλη, τον Χριστιανισμό. Να είναι ο ίδιος πομπός και να τον μετέφερε στους 104.3. Σήμερα προς Πειραιά μεριά τον άκουγα κάτω από τον "άκου" και σε ορισμένα σημεία κατάφερα να απομονώσω τον Χριστιανισμό χωρίς να ακούγεται ο Μινόρε. Ο Μινόρε όμως σίχουρα υπερισχούσε.

 Προ του 1995 η εκπομπή του Ράδιο υγεία οικολογία ηταν στην Πεντέλη και θα σου πω γιατι. Εκείνο τον καιρό (ενώ ήμουν πιτσιρικάς) είχα εμμονές με το ραδιόφωνο, όποτε, έψαχνα κάθε σταθμό με τη βελόνα (που τοτε π ψηφιακός δέκτης) και τηλεφωνουσα τον κάθε σταθμό αφού τηλεφωνουσα στο 131 πληροφοριες ΟΤΕ Αθηνων-Πειραιως προαστίων (ούτε καν τοτε το διαδίκτυο ) και ζητούσα το νουμερο του τηλεφωνικού κέντρου κάθε σταθμού, επειτα τηλεφωνουσα και ρωτούσα ποιο ηταν το σημείο εκπομπής, ε, στο ράδιο υγεία οικολογια - το θυμαμαι πολυ καλα και ηταν 1993- μου ειχε πει ένας κυριουλης - αφού τηλεφώνησα στο σταθμό - οτι η εκπομπή ηταν απο την πεντελη, μάλιστα με ειχε στην αναμονή γιατι ρώτησε πρώτα τους τεχνικούς! Τωρα, για τον Χριστιανισμό εχω και γω υπόνοιες οτι η εκπομπή γινεται απο την Πάρνηθα αλλα μάλλον με μμεγαλύτερη κατευθυνση προς Βοιωτία και Χαλκίδα.

Πολύ ωραία ιστορία, δεν την αμφισβητώ. Νομίζω όμως κάποια στιγμή πριν το 2001, πρέπει να μεταφέρθηκε Υμηττό. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια αναφορά νομίζω στις Τυπολογίες της Ελευθεροτυπίας για τοποθέτηση βόμβας στο κοντέινερ του Υγεία Οικολογία στον Υμηττό, που λέγανε ότι προκάλεσε ζημιές και στο Radio Gold τότε του Μαστοράκη. Το Gold νομίζω άνοιξε τέλη '95 και η αναφορά πρέπει να ήταν το '98 ή το '99, μπορεί και το 2000.

Τώρα γιατί ο Χριστιανισμός επέλεξε την Χαλκίδα και με κατεύθυνση κυρίως προς τα βόρεια, ποιος ξέρει. Ίσως αυτό τον πομπό είχαν έτοιμο και ίσως αυτός ήταν που τον μετέδιδε στους 91.8 και τον άκουγα πριν μερικούς μήνες βόρεια της Αθήνας, περίπου από την Χαλκίδα μέχρι το Πεντελικό Όρος, στους 91.8.

O Champion δεν νομίζω να πουλήθηκε. Μέχρι το 2001 εξέπεμπε κανονικά. Κάποιοι λένε πως εκπέμπει ακόμα, με άλλο όνομα...

Το ρεπορτάζ της τηλεόρασης για την τότε καταστροφή των στούντιο του Champion υπάρχει ανεβασμένο στο youtube.

Το 1996 απο το Αιγάλεω ειχε εκπομπή ο Nitro στους 93.2. Μήπως αυτός ο πομπός ηταν του Champion πριν αρχίσει εκπομπή στον Υμηττό;

Πολύ πιθανό. Πάντως έχω κάπου κασέτα από την εποχή 1999-2000 όπου ηχογράφησα τα σποτάκια διάφορων σταθμών και μέσα σ'αυτούς είναι και ο Champion. O Nitro όντως ξεκίνησε από τους 93.2 αλλά αργότερα όταν αγοράστηκε η 102.4 μεταφέρθηκε εκεί, από Υμηττό φυσικά. Στη συνέχεια συνέχισε με δεύτερη συχνότητα για τα νότια προάστια, αλλά στους 93.4 αντί για τους 93.2, και παρέμενε αυτή η εκπομπή μέχρι την ανακατομή των συχνοτήτων το 2002. Δεν θυμάμαι αν έπαιζε από Αιγάλεω, Αίγινα, ή από Πόρο όπου υπήρχαν και εκεί τότε κάποιοι αναμεταδότες Αθηναϊκών σταθμών.

Ηταν απο το Αιγαλεω, αρχικά ξεκίνησε πανω στη συχνότητα 93,2 μετά τον Champion (μάλλον πουλήθηκε ο πομπός του Champion στο Αιγάλεω στον Nitro) μετά μετακύλησε στους 93,35 και στο τέλος παρέμεινε στους 93,4. Πραγματι ηταν συχνότητα για τα νότια προάστια, η αλλη συχνότητα του Nitro απο τον Υμηττο, η 102.4 (jazz fm - ΗΧΩ fm) προ του 2001 ηταν για την υπόλοιπη Αθηνα.

Ο Νιτρο πρωτοξεκινησε στους 93,2 οταν αγορασε τον FOX FM που εξεπεμπε στη συχνοτητα.Μετα λογω παρεμβολων απο το Ραδιο Υγεια-Οικολογια που ηταν στους 93,3,αγορασε την 102.4 του Jazz FM και ησυχασε.

Paranomi i adeiodotisi ton papadon stous 104,3. Allios ean den allaxei kati tha prepei na metakinithei allou o kurios akou....

Pantos to oti de paizei diafimiseis auti ti stigmi stous 104,3 mallon simainei oti tha metakinithei

Καθόλου παράνομη. Υπάρχει και η σχετική απόφαση του Στ.Ε. υπέρ του Χριστιανισμού. Εδώ με απόφαση μικρότερου δικαστηρίου εκπέμπει ανενόχλητος τόσα χρόνια ο Ατλαντίς.

Όσο για τον "άκου" όχι μόνο δεν παίζει διαφημίσεις (ούτε τα σποτάκια που έβαζε καμιά φορά με το όνομα του σταθμού), αλλά εδώ και μια εβδομάδα περίπου είναι πεσμένη και η ιστοσελίδα του...

[quote=ανώνυμος]

Καθόλου παράνομη. Υπάρχει και η σχετική απόφαση του Στ.Ε. υπέρ του Χριστιανισμού. Εδώ με απόφαση μικρότερου δικαστηρίου εκπέμπει ανενόχλητος τόσα χρόνια ο Ατλαντίς.

Όσο για τον "άκου" όχι μόνο δεν παίζει διαφημίσεις (ούτε τα σποτάκια που έβαζε καμιά φορά με το όνομα του σταθμού), αλλά εδώ και μια εβδομάδα περίπου είναι πεσμένη και η ιστοσελίδα του...

[/quote]

Οσες καταγγελίες και να κανουν οι παπάδες εχουν δικαιωθεί απο το ΣτΕ. Το πολυ πολυ να ξανα αποφασίσει το ΕΣΡ για τους παπάδες για άλλη συχνοτητα εκπομπής τους απο τους 104,3. Ισως εκει στηρίζει την ακομη εκπομπή του ο Άκου και γινεται αυτο το μπάχαλο 

Επιτέλους κάποιος γράφει για την τεράστια υποκρισία με την ιστορία του ρ/ς της Πειραϊκής Εκκλησίας. Μια λεπτομέρεια: ο σταθμός δεν αδειοδοτήθηκε το 2001, ωστόσο το ΕΣΡ, με αδιαφανή κριτήρια, επέλεξε άλλους 8 σταθμούς που πήραν μέσα σε μια νύχτα "προσωρινή" άδεια και δεν έκλεισαν, καθώς ξαφνικά "ανακάλυψαν" πως "χωρούσαν" 28 συχνότητες αντί για 20. Ενώ οι διαμαρτυρίες από τους κομμένους συνεχίστηκαν, ακολούθησε νέα αδειοδότηση άλλων 15 σταθμών το 2002. Αυτές οι 15 νέες άδειες καταργούσαν τις 8 προσωρινές του 2001 και έδωσαν δικαίωμα εκπομπής σε άλλους 7 σταθμούς. Ούτε σ'αυτή την αδειοδότηση έλαβε άδεια η Πειραϊκή Εκκλησία, καθώς την τελευταία στιγμή, ο κολλητός του ΠΑΣΟΚ τότε, και κολλητός του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα Κουρής, πήρε άδεια στην 15η θέση της μοριοδότησης για "το μόνο οικονομικό ραδιόφωνο της Αθήνας," το Athens Business Radio, που παλαιότερα έπαιζε στους 99.2 (πρώην Ράδιο Αθήνα) και έκλεισε μαζί με τους άλλους το 2001. Παρόλο μοριοδοτήθηκε ως "οικονομικό" ραδιόφωνο ουδέποτε ξανά μετέδωσε οικονομικό/ενημερωτικό πρόγραμμα, καθώς λίγους μήνες αργότερα βγήκε στον αέρα ως "Orange 93.2" και εκπέμπει σήμερα ως "Ελληνικός 93.2" με συνέταιρο τον άλλον κολλητό του ΣΥΡΙΖΑ Χατζηνικολάου. Στην 16η θέση της μοριοδότησης του 2002 έμειναν τρεις σταθμοί: το Radio Gold του Μαστοράκη, ο Diva 106.1, και η Πειραϊκή Εκκλησία. Η Πειραϊκή Εκκλησία ωστόσο παρέμεινε ανενόχλητη στον αέρα στους 91.2 MHz, και παρότι εκείνη την εποχή η ΕΕΤΤ ανέβαινε συχνά-πυκνά στον Υμηττό δήθεν για να κυνηγήσει τους διάφορους παράνομους σταθμούς (ακόμα και τον αγαπημένο μας Digital-Μινόρε) ουδέποτε άγγιξε τον πομπό της Πειραϊκής Εκκλησίας. Μάλιστα, όταν ο Μαστοράκης, βλέποντας πως κανένας δεν ενοχλούσε τους παππάδες πήγε να ανοίξει ο ίδιος (προς το τέλος του 2002, στην συχνότητα 105.4) έσπευσε η ΕΕΤΤ να τον μαζέψει, αλλά πάλι "δεν είδε, δεν άκουσε" τους παππάδες στους 91.2 MHz. Τελικά η Πειραϊκή Εκκλησία "δικαιώθηκε" (μαζί με τον Μαστοράκι και τον Diva) το 2004 με απόφαση του Στ.Ε. που ακύρωσε την αδειοδότηση του 2002 εξ ολοκλήρου, και υποχρέωσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό αδειοδότησης, κάτι που ακόμα βέβαια να...προχωρήσει. Αντιθέτως, με την κλασσική Ελληνοοθωμανική κουτοπονηριά, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε φωτογραφικό νόμο που "νομιμοποίησε" όσους σταθμούς εξέπεμπαν (τυπικά παράνομα) στις 31/12/2004, που είχαν υποβάλλει αιτήσεις στους προηγούμενους δύο διαγωνισμούς αδειοδότησης, και που παρέμεναν υπό την ιδιοκτησία του ίδιου φορέα. Έτσι πήραν βεβαιώσεις νομίμου λειτουργίας (και ΟΧΙ άδειες) οι τρεις εν λόγω σταθμοί, και στη συνέχεια κάποιοι άλλοι, επιλεκτικά βέβαια... άλλοι σταθμοί που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου δεν έλαβαν ποτέ ΒΝΛ ή την έλαβαν μόνο μετά από 2-3-4 προσπάθειες και μόνο εφόσον ήταν σε διαδικασία εξαγοράς από μεγάλους κολοσσούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Ράδιο Βερόνικα, που τρεις φορές απορρίφθηκε από το ΕΣΡ αλλά ως δια μαγείας νομιμοποιήθηκε μόλις εξαγοράστηκε από τον Κουρή (ποιον άλλον;) και τον Χατζηνικολάου, τον κατά τα άλλα εγκυρότερο, σοβαρότερο δημοσιογράφο της Ελλάδας. Αν αυτός είναι ο καλύτερος δημοσιογράφος της χώρας καταλαβαίνετε για τι σαπίλα μιλάμε...

Καλα, ετοιμάσου τωρα να πάρεις τα μπογαλάκια σου και να εξαφανιστείς απο τη συχνότητα 104.3 και ασε τα "akouououou....akouououou...." Αυτα που ήξερες τελειώσανε, να σε δω τωρα που εχουν πιαστεί όλες οι συχνότητες που θα φωλιασεις! Αχαχαχαχαχαχαχα

αν η ζηλεια ηταν ψωρα....λεει η παροιμια. ετυχα σε μια συναντηση τον κ.ακουου και τον ρωτησα για οσα του σουρνουμε εδω μεσα (κι εγω του εχω σουρει)...μου ειπε... φιλε...μου λενε δεν τα εχω διαβασει ποτε. να διαβασω τι; ολοι αυτοι που με κατηγορουν αν τους δινοταν η ευκαιρια και ειχαν τα κοτσια θα ηταν on air τωρα που μιλαμε...απλως παρακαλανε να ψοφησει και η κατσικα του γειτονα. δεν ξαναγραφω τιποτα για τον ανθρωπο ειναι κυριος.  

Kapoios rotise se proigoumeno post gia ti bgainei apo Parnitha o Xristianismos. I apantisi einai oti tou dothike adeia na bgei apo Parnitha kai profanos exei sxesi me to oti o Ymittos dimiourgei provlima se nomino geitoniko stathmo ( Ermionida 104,3). 

Δεν αναφέρεται πουθενά στην άδεια του η υποχρέωση εκπομπής από την Πάρνηθα. Και το ίδιο πρόβλημα δημιουργεί με τον Ερμιονίδα, ίσως και χειρότερα. Η Πάρνηθα περνάει στο Σαρωνικό αλλά και στα νότια προάστια της Αθήνας όπου ακουγόταν και ο Ερμιονίδα.

Ο λόβος εκπομπής της Πάρνηθας είναι μεγαλύτερος λόγω μεγαλύτερου υψομέτρου. Η Πάρνηθα έχει ακουστεί από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη και παραπέρα. Και στα νότια παράλια και στον Σαρωνικό όπου εκπέμπει ο Ερμιονίδα ακούγεται δυνατά η Πάρνηθα. Ας του έδιναν άλλη συχνότητα, όπως την 107.4. Εκτός αν ακόμα νομίζουν πως θα πέσουν τα αεροπλάνα αν εκπέμψει κάποιος εκεί ψηλά.

Η Παρνηθα σιγουρα περναει στο Σαρωνικο και τα παραλια αλλα αν στοχευεις το λεκανοπεδιο δε νομιζω οτι δημιουργει τοσο προβλημα οσο οταν παιζεις απο Υμηττο. Παιζει μεγαλο ρολο η γνωση του αντικειμενου που λιγοι κατεχουν, και οι σωστες ρυθμισεις το μεγαλυτερο....

Ο λοβός εκπομπής της Πάρνηθας σαφώς και είναι μεγαλύτερος λογω υψομέτρου. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Παναχαικό (σε συγκριση με την Αρόη), καθώς και στο Πήλιο (σε σύγκριση με τον Σωρό). Έτσι ακριβώς είναι.  Η απορία μου πάντως παραμένει, γιατί επέλεξαν 'Πάρνηθα' και όχι 'Υμηττό'..   Σίγουρα δεν είναι τυχαίο, κάποιος συγκεκριμένος λόγος θα υπάρχει.  

Υπήρχε λήψη του Χριστιανισμού στην περιοχή βόρεια της Αθήνας (άξονας εθνικής οδού) στους 91.8 μέχρι πρόσφατα. Μήπως υπήρχε αυτή η εγκατάσταση ήδη στην Πάρνηθα με βόρεια κατεύθυνση και απλά προχώρησαν σε κυκλική εκπομπή από την ίδια εγκατάσταση, έστω και προσωρινά;

Ισως να ισχυει αυτο που λες, να ειχε βορεια κατεύθυνση ο λοβός του πομπού στη Πάρνηθα στη συχνότητα 91.8. Αυτο για ενα διάστημα το έκαναν οι τηλεοπτικοι σταθμοί της ανατολικής ρουμελης.

Εγγραφή στο all greek radio news