Πρόεδρος ΝΕΡΙΤ: προϊόν το οποίο μπορεί να μην είναι και το καλύτερο δυνατό, όμως δεν είναι και το χειρότερο

Η πρώτη μακροσκελής συνέντευξη του νέου προέδρου της ΝΕΡΙΤ βγήκε στις 11 Ιουνίου από το "Πρώτο Πρόγραμμα", στην εκπομπή του Δημήτρη Τρίκκα. Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τα πεπραγμένα της προηγούμενης αποπεμφθείσας διοίκησης του φορέα, επεσήμανε ωστόσο ότι επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο δεν έχουν ακόμη καταρτιστεί και καταρτώνται εκ νέου, ενώ σχολίασε μετριοπαθώς ότι προϊόν της ΝΕΡΙΤ «μπορεί να μην είναι και το καλύτερο δυνατόν στον κόσμο, αλλά δεν είναι και το χειρότερο». Προανήγγειλε ότι θα συνεχίσει η διαδικασία προσλήψεων που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση και δεν φάνηκε να ενοχλείται από την υφαρπαγή του ανταποδοτικού τέλους προς το δημόσιο χρέος, λέγοντας ότι τα 100 εκατομμύρια που παίρνει η ΝΕΡΙΤ είναι αρκετά γιατί είναι περισσότερα από όσα χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά κανάλια. Σύντομα θα είναι στον αέρα το δορυφορικό κανάλι και το δεύτερο κανάλι με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ «θα ενεργοποιηθούν περισσότερο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί».

«Πρόκληση πολιτισμικού δημοκρατικού χαρακτήρα να διαμορφωθεί ένας σταθμός που έχει ένα προϊόν το οποίο δεν ενδιαφέρει τόσο πολύ τους ιδιώτες αλλά ενδιαφέρει ένα κοινό της πατρίδας μας που έχει έναν αισθητικό προσανατολισμό στη δημοκρατία μας», χαρακτήρισε το κίνητρό του για να αναλάβει τη θέση του Προέδρου.

Ο νόμος πιο σύγχρονος, η ΕΡΤ το μακρύ χέρι του κράτους

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Τρίκκα αν πιστεύει ότι το ξεκίνημα του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα έγινε με σωστό τρόπο, απέφυγε να απαντήσει ευθέως για την περίοδο της ΔΡ και τα πεπραγμένα Προκοπάκη, εστιάζοντας στην νομική διάσταση του ζητήματος: «Έτσι όπως βλέπω το νόμο της ΝΕΡΙΤ, ο νόμος μου φαίνεται πιο σύγχρονος από τον προηγούμενο. Δεν θα έλεγα ότι δεν εντοπίζω ήδη κάποια ζητήματα λειτουργικότητος, δεν θα έλεγα επίσης ότι στην Ελλάδα είμαστε στο επίπεδο εκείνο της νομικής προπαρασκευής που μπορούμε να παράγουμε απολύτως άρτια νομοθετήματα, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν το τι ισχύει στην Ευρώπη όπου υπάρχουν δημόσιοι φορείς ραδιοτηλεόρασης, νομίζω ότι στην Ελλάδα καθυστερήσαμε πάρα πολύ να έχουμε έναν τέτοιο φορέα. Να θυμήσω ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που απέκτησε δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Ένα ιστορικό ατύχημα που μας έχει αφήσει ένα τραύμα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση ιδρύθηκε επί δικτατορίας. Δυστυχώς η γενετική καταβολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από τη Δικτατορία, και τον έντονο κομματισμό που είχαμε, την ατροφική κοινωνία πολιτών, αυτός ο δημ. ραδ. φορέας έτεινε να είναι η μακριά χειρ του κόμματος, της κυβέρνησης και του κράτους [...] δίχως αντικειμενικότητα.».

Το στοίχημα για την ανεξαρτησία στους εργαζόμενους, εγώ απλός συντονιστής

Στη διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι οι κομματικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα δεν ανέχονται ανεξαρτησία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ρωτώντας πώς θα την κατοχυρώσει ο ίδιος απάντησε: «Δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου μόνο, τα θαύματα κρατάνε λίγες μέρες, αλλά νομίζω ότι έχουμε περάσει σε άλλη ιστορική φάση. Δεν είναι θέμα απλά δικό μου να πετύχει το στοίχημα αντικειμενικότητας στις ειδήσεις και πολιτιστικής ποιότητας, είναι ζήτημα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί. Βρισκόμεθα σε μια φάση, νομίζω, πέραν της αριστεράς και της δεξιάς. Η κοινωνία είναι τόσο σύνθετη, οι περισσότεροι άνθρωποι συμμερίζονται την ιδέα ενός κράματος, της αρχής της ελευθερίας με την ισότητα. Αν η ισότητα είναι η σημαία της αριστεράς και η ελευθερία η σημαία της φιλελεύθερης παράταξης, τώρα στις κοινωνίες του 21ου αιώνα, οι περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν μια σύνθεση της ελευθερίας και της ισότητας, σε ένα μοντέλο δικαιοσύνης και ευαισθησίας που αντιστοιχεί και στις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες ενός τόπου»

«Εμένα αυτό που με απασχολεί, πέρα από ταμπέλες, με απασχολεί που βαδίζει ο τόπος πολιτιστικά, τι στίγμα δίνουμε στα παιδιά μας, τι κάνουμε με τη διασπορά, με τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ και θέλουμε να ενσωματωθούν στον εθνικό κορμό με όρους δημοκρατίας, τι κάνουμε με τα φασιστικά συμπτώματα, τι κάνουμε με τις ανισότητες στην κοινωνία. Αυτά η δημόσια ραδιοτηλεόραση, ως ένας χώρος της δημόσιας σφαίρας [...] μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία να παραγάγει λύσεις πρωτότυπες.»

Ο διάβολος βρίσκεται στα μεταβατικά στάδια

Όταν ο δημοσιογράφος ανέφερε την ρήση του εμπνευστή της αναδιοργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Νίκου Αλιβιζάτου, «ο διάβολος βρίσκεται στα μεταβατικά στάδια», και τι δείχνει η εμπειρία, ο κ. Μακρυδημήτρης επεσήμανε: «Η δημόσια ραδιοτηλεόραση προσπαθεί να παραγάγει ένα προϊόν το οποίο μπορεί να μην είναι και το καλύτερο δυνατόν εις τον κόσμο, δεν είναι και το χειρότερο νομίζω. Ο στόχος που έχουμε εμείς είναι να συμπληρωθεί η στελέχωση του οργανισμού με τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, με τη διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί. Με τις καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί και για τις οποίες δεν ευθύνεται η δική μου διοίκηση ελπίζω να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και από το φθινόπωρο να έχουμε ένα προϊόν, το καλύτερο που μπορούμε, και όλο και καλύτερο όσο περνάει ο καιρός. Μαθαίνοντας από τα λάθη μας, διδασκόμενοι από άλλες εμπειρίες, βάζοντας κάτω τη φαντασία μας, μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα».


Θα ήμουν ευτυχής ο προϋπολογισμός να ήταν διπλάσιος αλλά τα λεφτά είναι αρκετά

Όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται να διεκδικήσει για τη ΝΕΡΙΤ το ποσοστό του ανταποδοτικού τέλους που διατίθεται για την αναχρηματοδότηση του χρέους, απάντησε συγκρατημένα, λέγοντας ότι τα χρήματα που λαμβάνει η ΝΕΡΙΤ αρκούν για να παραχθεί πρόγραμμα. «Θα ήμουν ευτυχής ο προϋπολογισμός να ήταν διπλάσιος. Αλλά πόσα δαπανούν τα ιδιωτικά κανάλια για να έχουν αυτά που έχουν; 100 εκατομμύρια δεν είναι λίγα: είναι τεράστιο ποσό και με διακατέχει τεράστια ευθύνη το ανταποδοτικό τέλος να πιάνει τόπο. Ακόμη και με αυτά τα 90 ή τα 80 εκατομμύρια, που θα διεκδικήσω φυσικά να πολλαπλασιαστούν, καλούμεθα να τα αξιοποιήσουμε κατά το μέγιστον των δυνατοτήτων μας, γιατί φοβάμαι ότι τα άλλα, τα ιδιωτικά κανάλια, με λιγότερα χρήματα κάποιες στιγμές έχουν καλύτερο προϊόν».


Δεύτερο κανάλι, δορυφορική λήψη, ψηφιακή μετάβαση και ραδιόφωνο

Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια είπε: «Είμαστε στη φάση του δεύτερου καναλιού, ήδη εκπέμπεται άλλο πρόγραμμα στο HD. Σκεφτόμαστε να ενεργοποιήσουμε τη δορυφορική μας λήψη. Με απασχολεί πάρα πολύ η ψηφιακή μετάβαση. Τέλη Οκτωβρίου θα έχουμε πανελλαδικά μετάβαση από όλα τα κανάλια σε δύο πολυπλεξίες. Θα έχουμε ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν ταχύτερο το δεύτερο κανάλι με έδρα μάλιστα ως ένα βαθμό τουλάχιστον τη Θεσσαλονίκη, που θα έχει περιφερειακή βάση αλλά και ενημερωτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Σκεφτόμαστε να ενεργοποιήσουμε περισσότερο τους ραδιοφωνικούς μας σταθμούς. Το επιχειρησιακό σχέδια καταρτίζεται, δεν το βρήκα έτοιμο, πρέπει να καταρτιστεί ξανά. Το στρατηγικό σχέδιο δεν το βρήκα έτοιμο, πρέπει να καταρτιστεί ξανά. Πρέπει να σας πω ότι η ΝΕΡΙΤ αυτή τη στιγμή έχει δικό της προσωπικό περί τα 25 άτομα, δουλεύει περισσότερο από πλευράς προγράμματος από τους παλιούς εργαζομένους της ΔΤ στους οποίους εκφράζω τη συμπάθειά μου και την ευγνωμοσύνη μου θα έλεγα για το έργο το οποίο έχουν παραγάγει ως τώρα, και μπορεί να αξιοποιηθεί η συμβολή τους πάρα πολύ στην επόμενη φάση. Έχω την εντύπωση ότι είμαστε στην φάση ανάπτυξης του νέου φορέα και μια ελεγχόμενη αισιοδοξία δεν νομίζω ότι είναι τελείως άστοχη.»

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news